Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkoopgolf op Damrak door viruszorgen en daling olieprijs

Verkoopgolf op Damrak door viruszorgen en daling olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging maandag hard omlaag. De grote olie- en gasproducenten kampten met een stevige daling van de olieprijzen die volgde op de overeenkomst van oliekartel OPEC en bondgenoten om de productie te verhogen. Ook de luchtvaartsector stond onder druk door de zorgen dat de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus de vraag naar vakantiereizen zal schaden en het wereldwijde economische herstel van de coronacrisis kan vertragen.

De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 1,6 procent kwijt op 724,81 punten. Alle 25 hoofdbedrijven stonden in het rood. De MidKap ging 1,7 procent onderuit tot 1017,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 1,8 procent in.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte dik 3 procent in Amsterdam en in Londen verloren easyJet en het moederbedrijf van British Airways 4,5 en 3,3 procent. De aanbieder van cruisevakanties Carnival zakte bijna 7 procent en reisorganisatie TUI daalde dik 3 procent.

Shell

Zwaargewicht Shell (min 2,9 procent) behoorde tot de grote verliezers in de AEX. Andere oliebedrijven werden eveneens lager gezet. In Londen zakte BP 3,3 procent en het Franse TotalEnergies daalde 2,2 procent in Parijs. De OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan kwamen zondag overeen de olieproductie vanaf augustus te verhogen, wat de olieprijzen onder druk zette. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent goedkoper op 70,19 dollar en Brentolie kostte 2,1 procent minder op 72,05 dollar per vat.

Unibail-Rodamco-Westfield, eigenaar van winkelcentrum Mall of the Netherlands, sloot de rij in de AEX met een verlies van 4,6 procent. Ook de chipbedrijven ASMI (min 3,4 procent) en Besi (min 2,2 procent) moesten het ontgelden na de stevige koersverliezen in de Amerikaanse chipsector op vrijdag. Chipmachinemaker ASML, die later deze week met kwartaalcijfers komt, daalde 1,8 procent.

Fugro

Ook in de MidKap waren geen stijgers te bekennen. Bodemonderzoeker Fugro, die veel oliebedrijven als klant heeft, stond onderaan met een min van 4,6 procent. Kunstmestproducent OCI volgde met een verlies van 4,1 procent en metalengroep AMG zakte 3,1 procent.

VAM Investments liet weten ruim 200 miljoen euro te hebben opgehaald bij de beursgang op het Damrak en Energy Transition Partners haalde 175 miljoen euro op. De twee investeringsfondsen zijn zogeheten special purpose acquisition company's of 'spacs'. Dat zijn fondsen die speciaal zijn opgezet om te investeren in andere bedrijven of overnames te doen. De markt voor deze fondsen is de afgelopen tijd sterk gegroeid. Dit jaar kregen al tien spacs een notering in Amsterdam.

De euro was 1,1779 dollar waard, tegen 1,1809 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

9 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

12 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

12 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

13 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciƫle vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

17 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden