
Verkoop Gucci keldert, ommekeer modemerk kost waarschijnlijk tijd
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van het luxe Italiaanse modemerk Gucci is in het eerste kwartaal gekelderd. Pogingen van moederbedrijf Kering om het roemruchte merk weer populairder te maken zijn tot dusverre op niets uitgelopen.
De verkoop van Gucci daalde met een kwart als alleen naar verkooppunten wordt gekeken die in dezelfde periode vorig jaar ook al in gebruik waren. Dat is een tegenvaller voor Kering, dat ook eigenaar is van Yves Saint Laurent, Bottega Veneta en Balenciaga, maar meer dan 60 procent van zijn winst uit Gucci haalt.
In februari werd ingegrepen bij Gucci dat de samenwerking opzegde met creatief directeur Sabato De Sarno. Vorige maand werd Demna Gvasalia tot nieuwe Gucci-ontwerper aangesteld. Demna was tien jaar lang het artistieke brein bij Balenciaga, waar hij voor sterke groei zorgde met opvallende ontwerpen zoals Triple S-sneakers, herkenbaar aan hun overdreven formaat. Maar Gucci is een veel groter merk, wat betekent dat een ommekeer waarschijnlijk tijd kost.
Zwakke groei
Naast de interne problemen van Kering zit de bredere luxemarkt vast in een periode van zwakke groei, deels veroorzaakt doordat Chinese kopers hun aankopen beperken. Amerikaanse importheffingen en een escalerende handelsoorlog hebben de vooruitzichten voor de sector verder verslechterd. Een concurrent als LVMH voelt dat ook.
Niet alle bedrijven hebben er evenveel last van. EssilorLuxottica, het bedrijf achter onder meer Ray-Ban-brillen, heeft de verkopen in het eerste kwartaal juist opgevoerd. Vooral in de regio met Europa en het Midden-Oosten ging het goed. Daarbij profiteerde het brillenconcern van de gewildheid van de slimme brillen die het met Facebook-moederbedrijf Meta Platforms maakt.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
14 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
15 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
16 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
17 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
17 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
18 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
20 uur geleden