
Verhuurders vragen om ingreep kabinet voor behoud middenhuur
AMSTERDAM (ANP) - Woningverhuurders roepen het kabinet op tot directe actie om huurwoningen voor de middenklasse in Nederland te behouden. Vastgoed Belang reageert hiermee op nieuwe cijfers van het Kadaster, die volgens de branchevereniging van particuliere verhuurders bevestigen dat steeds meer huurwoningen verdwijnen.
Vastgoed Belang maakt uit de cijfers op dat investeerders vorig jaar tienduizenden huurwoningen verkochten, met een gemiddelde verkoopprijs onder de 400.000 euro. Op basis van deze gegevens, en ervaring uit de praktijk, concludeert de organisatie dat 90 procent van de verkochte huurwoningen een gereguleerde huur had. Een woning onder de 400.000 euro kan met de huidige regelgeving vrijwel alleen sociale- of middenhuur zijn geweest, aldus de branchevereniging.
"De cijfers van het Kadaster tonen nogmaals aan dat het investeringsklimaat voor Nederlandse huurwoningen enorm is verslechterd", zegt ook de grote woninginvesteerder Heimstaden. De buitenlandse partij, die in Nederland bijna 13.000 huurwoningen aanbiedt, hekelt vooral de vorig jaar ingevoerde Wet betaalbare huur. "Terugdraaien van de wet zou het beste zijn, maar in het huidige politieke klimaat lijkt dat geen realistische optie. Het is daarom cruciaal dat er zo snel mogelijk flankerende fiscale reparaties komen."
Minder rendabel
De Wet betaalbare huur stelt een maximale huurprijs vast voor woningen in het middensegment, waardoor ze voor investeerders minder rendabel zijn. Hierdoor gaan nu veel huurwoningen in de verkoop. Onder meer president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) uitte vorig jaar flinke kritiek op de wet. Volgens hem deed het kabinet er verstandig aan deze terug te draaien. Deze opmerking veroorzaakte veel politieke ophef.
Heimstaden denkt dat het gezien de politieke realiteit slimmer is om andere opties te overwegen. "De afgelopen weken is er terecht veel aandacht geweest voor de noodzaak van reparatie in box 3, maar om investeren in Nederlandse huurwoningen vanuit Europees perspectief weer enigszins concurrerend te maken zijn ook andere maatregelen nodig. Denk daarbij vooral aan normalisering van de rigide renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting en verlaging van de overdrachtsbelasting naar 6 procent of lager."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York waren dinsdag verdeeld. Beleggers deden het rustig aan na de sterke opmars maandag, die volgde op de doorbraak in het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen besloten na goede gesprekken hun importheffingen voor de komende drie maanden flink te verlagen. De zorgen over een grote handelsoorlog tussen China en de VS namen daardoor af.
5 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
21 minuten geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
21 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geleden