Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verhoging minimumloon met 10 procent kost overheid 6,3 miljard'

'Verhoging minimumloon met 10 procent kost overheid 6,3 miljard'

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van het minimumloon met 10 procent kost de Nederlandse staat weliswaar 6,3 miljard euro, maar ongeveer de helft hiervan stroomt uiteindelijk weer terug de schatkist in. Dat komt omdat mensen door de verhoging meer kunnen uitgeven, waardoor btw-inkomsten stijgen, en meer belasting gaan betalen. Dat meldt het Centraal Planbureau na onderzoek naar de effecten van het verhogen van het minimumloon in het buitenland.

Wel werkt het verhogen van het minimumloon door op andere salarissen die boven de minimumloongrens uitkomen, waardoor werkgevers uiteindelijk duurder uit zijn. Hoe groter de verhoging van het minimumloon, hoe groter de effecten op de andere loonschalen. Het effect verschilt per sector.

Een verhoging van het minimumloon betekent ook een verhoging van uitkeringen zoals de AOW en de bijstand. Die zijn aan het minimumloon gekoppeld. Als die losgekoppeld worden, kost een stijging van het minimumloon de overheid 400 miljoen euro en 0,1 procent van de werkgelegenheid. Eerder dit jaar becijferde het CPB dat een verhoging van het minimumloon van 10 procent die wel gekoppeld is aan de uitkeringen op lange termijn leidt tot een verlies van 45.000 banen (0,5 procent).

In Nederland verdienen ongeveer 440.000 mensen, 5,5 procent van het aantal werkenden, het minimumloon. Zij werken met name in de horeca en detailhandel. 140.000 daarvan zijn jongeren, de rest volwassenen. Kleine deeltijdbanen en uitzend- en oproepbanen krijgen vaker dan gemiddeld een minimumloon betaald. Mensen met een migratieachtergrond verdienen vaker het minimumloon dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat zijn voornamelijk arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. In Nederland stijgt het minimumloon dit jaar met 2 procent naar 1654 euro per maand.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

39 minuten geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

2 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

2 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

3 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

3 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

3 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

4 uur geleden