Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verhoging minimumloon met 10 procent kost overheid 6,3 miljard'

'Verhoging minimumloon met 10 procent kost overheid 6,3 miljard'

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van het minimumloon met 10 procent kost de Nederlandse staat weliswaar 6,3 miljard euro, maar ongeveer de helft hiervan stroomt uiteindelijk weer terug de schatkist in. Dat komt omdat mensen door de verhoging meer kunnen uitgeven, waardoor btw-inkomsten stijgen, en meer belasting gaan betalen. Dat meldt het Centraal Planbureau na onderzoek naar de effecten van het verhogen van het minimumloon in het buitenland.

Wel werkt het verhogen van het minimumloon door op andere salarissen die boven de minimumloongrens uitkomen, waardoor werkgevers uiteindelijk duurder uit zijn. Hoe groter de verhoging van het minimumloon, hoe groter de effecten op de andere loonschalen. Het effect verschilt per sector.

Een verhoging van het minimumloon betekent ook een verhoging van uitkeringen zoals de AOW en de bijstand. Die zijn aan het minimumloon gekoppeld. Als die losgekoppeld worden, kost een stijging van het minimumloon de overheid 400 miljoen euro en 0,1 procent van de werkgelegenheid. Eerder dit jaar becijferde het CPB dat een verhoging van het minimumloon van 10 procent die wel gekoppeld is aan de uitkeringen op lange termijn leidt tot een verlies van 45.000 banen (0,5 procent).

In Nederland verdienen ongeveer 440.000 mensen, 5,5 procent van het aantal werkenden, het minimumloon. Zij werken met name in de horeca en detailhandel. 140.000 daarvan zijn jongeren, de rest volwassenen. Kleine deeltijdbanen en uitzend- en oproepbanen krijgen vaker dan gemiddeld een minimumloon betaald. Mensen met een migratieachtergrond verdienen vaker het minimumloon dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat zijn voornamelijk arbeidsmigranten uit Polen, Roemeniƫ en Bulgarije. In Nederland stijgt het minimumloon dit jaar met 2 procent naar 1654 euro per maand.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

9 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

9 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

9 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

10 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

12 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

12 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

13 uur geleden