Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venezuela stopt met eigen cryptomunt petro

Venezuela stopt met eigen cryptomunt petro

CARACAS (ANP/AFP) - Venezuela stopt met de eigen cryptomunt petro, die president Nicolás Maduro zes jaar geleden introduceerde om Amerikaanse sancties te omzeilen. Het digitale geld slaagde er in het Zuid-Amerikaanse land nooit echt in de hoge verwachtingen van de regering waar te maken. In plaats daarvan werd de petro juist onderdeel van een groot corruptieschandaal.

Maduro wilde met de introductie van de petro de financiële blokkade doorbreken die was opgeworpen tegen zijn olierijke maar door crises geteisterde land. De cryptomunt werd in februari 2018 met veel pracht en praal gelanceerd.

Maar voor de meeste gewone Venezolanen bleef het onduidelijk hoe ze de nieuwe munt moesten gebruiken. Door sommige risicobeoordelingsinstanties werd de petro ook bestempeld als "oplichterij".

Corruptieschandaal

In 2020 probeerde de president de munt nog nieuw leven in te blazen door luchtvaartmaatschappijen die vanuit Caracas vliegen de opdracht te geven deze te gebruiken om brandstof te betalen. Uiteindelijk bleef het gebruik ervan echter beperkt tot bepaalde staatsdiensten, bijvoorbeeld voor het betalen van belastingen. Verkeersboetes werden ook uitgedeeld in petro's, maar het was niet mogelijk om deze daadwerkelijk met de cryptomunt te betalen.

De spreekwoordelijke doodsteek voor de munt was een corruptieschandaal rond gelden uit de oliewinning dat vorig jaar aan het licht kwam en waarin cryptotransacties een belangrijke rol bleken te spelen. De zaak leidde onder meer tot het aftreden van olieminister Tareck El Aissami en tientallen arrestaties.

"De petro (PTR) is officieel dood", schreef een Venezolaanse cryptopartij onlangs al op sociale media. Alle cryptoportemonnees op het Patria Platform, de enige website waar de petro verhandelbaar was, worden maandag gesloten, is inmiddels bekendgemaakt. Resterende petro's worden omgezet in Venezolaanse bolivar.

Meer uit Financieel

Lichte daling goederenoverslag Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in de eerste negen maanden van 2024 licht gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afname komt vooral door minder overslag van kolen en ruwe olie. Het herstel van de containeroverslag heeft zich de afgelopen maanden wel verder doorgezet.

24 minuten geleden
Particuliere verhuurders vinden oproep Knot eigenlijk al te laat

AMSTERDAM (ANP) - Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

47 minuten geleden
Apple-topman belooft investeringen in China uit te breiden

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Apple zal zijn investeringen in China blijven uitbreiden. Dat heeft topman Tim Cook beloofd in een gesprek met de Chinese minister van Industrie en Informatietechnologie, Jin Zhuanglong.

1 uur geleden
AkzoNobel zakt op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel behoorde woensdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De verffabrikant zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal. Het bedrijf kampte met een zwakkere vraag naar verf in China en met hogere loonkosten, en werd ook iets voorzichtiger over de winst dit jaar. Volgens topman Greg Poux-Guillaume stegen de bedrijfskosten op jaarbasis, maar namen ze wel af ten opzichte van het vorige kwartaal.

1 uur geleden
Resultaten AkzoNobel en Heineken centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van AkzoNobel en Heineken. Verffabrikant AkzoNobel zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal. Het bedrijf kampt onder meer met een zwakkere vraag naar verf en met hoge kosten. Volgens topman Greg Poux-Guillaume stegen de bedrijfskosten op jaarbasis, maar namen ze wel af ten opzichte van het vorige kwartaal.

2 uur geleden
Heineken verkoopt iets meer dan in tegenvallende zomer van 2023

AMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft de afgelopen zomermaanden iets meer bier verkocht dan tijdens het tegenvallende derde kwartaal van vorig jaar. In Europa en de regio Afrika/Midden-Oosten dronken consumenten meer bier van het concern, dat ook onder meer Amstel en Desperados in handen heeft. In de Verenigde Staten en de Aziatisch/Pacifische regio vielen de verkopen tegen.

2 uur geleden
Steeds meer woningbranden door laden accu's fietsen en brommers

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

2 uur geleden