Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Venezuela stopt met eigen cryptomunt petro

Venezuela stopt met eigen cryptomunt petro

CARACAS (ANP/AFP) - Venezuela stopt met de eigen cryptomunt petro, die president Nicolás Maduro zes jaar geleden introduceerde om Amerikaanse sancties te omzeilen. Het digitale geld slaagde er in het Zuid-Amerikaanse land nooit echt in de hoge verwachtingen van de regering waar te maken. In plaats daarvan werd de petro juist onderdeel van een groot corruptieschandaal.

Maduro wilde met de introductie van de petro de financiële blokkade doorbreken die was opgeworpen tegen zijn olierijke maar door crises geteisterde land. De cryptomunt werd in februari 2018 met veel pracht en praal gelanceerd.

Maar voor de meeste gewone Venezolanen bleef het onduidelijk hoe ze de nieuwe munt moesten gebruiken. Door sommige risicobeoordelingsinstanties werd de petro ook bestempeld als "oplichterij".

Corruptieschandaal

In 2020 probeerde de president de munt nog nieuw leven in te blazen door luchtvaartmaatschappijen die vanuit Caracas vliegen de opdracht te geven deze te gebruiken om brandstof te betalen. Uiteindelijk bleef het gebruik ervan echter beperkt tot bepaalde staatsdiensten, bijvoorbeeld voor het betalen van belastingen. Verkeersboetes werden ook uitgedeeld in petro's, maar het was niet mogelijk om deze daadwerkelijk met de cryptomunt te betalen.

De spreekwoordelijke doodsteek voor de munt was een corruptieschandaal rond gelden uit de oliewinning dat vorig jaar aan het licht kwam en waarin cryptotransacties een belangrijke rol bleken te spelen. De zaak leidde onder meer tot het aftreden van olieminister Tareck El Aissami en tientallen arrestaties.

"De petro (PTR) is officieel dood", schreef een Venezolaanse cryptopartij onlangs al op sociale media. Alle cryptoportemonnees op het Patria Platform, de enige website waar de petro verhandelbaar was, worden maandag gesloten, is inmiddels bekendgemaakt. Resterende petro's worden omgezet in Venezolaanse bolivar.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

6 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

7 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

8 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

11 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

11 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden