
Veel minder Duitsers maken gebruik van werktijdverkorting
BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal werknemers in Duitsland dat gebruikmaakt van de regeling omtrent werktijdverkorting is sterk gedaald nu het herstel uit de crisis in de grootste economie van Europa doorzet. Volgens het economisch onderzoeksinstituut Ifo daalde het aantal mensen dat een beroep deed op Kurzarbeit in augustus met een derde tot 688.000 tegen meer dan 1 miljoen werknemers in juli.
"Dit is de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis dat het aantal mensen met werktijdverkorting onder het miljoen ligt", zei Ifo-enquête-expert Stefan Sauer. In bijna alle sectoren van de economie was vorige maand sprake van een daling. De horeca, een van de zwaarst door de crisis getroffen sectoren, toonde ook herstel. Maar nog altijd 10 procent van de horecawerknemers is afhankelijk van werktijdverkorting.
Om groot banenverlies te voorkomen konden bedrijven in Duitsland gebruikmaken van Kurzarbeit. Dat is een regeling waarbij de overheid de lonen aanvult van personeel waarvoor door de crisis tijdelijk geen of minder werk is.
Eerder deze week werd bekend dat het aantal werklozen in Duitsland met 53.000 was gedaald tot ruim 2,5 miljoen. Daarmee zit ongeveer 5,5 procent van de beroepsbevolking in Duitsland zonder werk. Dat is het laagste percentage sinds het begin van de crisis.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
16 minuten geledenSINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
3 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
17 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
17 uur geleden