Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel gevangenismedewerkers Ecuador gegijzeld door gedetineerden

Veel gevangenismedewerkers Ecuador gegijzeld door gedetineerden

QUITO (ANP/RTR) - Gedetineerden houden in Ecuador meer dan 130 gevangenismedewerkers gegijzeld in zeker vijf gevangenissen. Het gaat voornamelijk om bewakers, meldt gevangenisdienst SNAI. Die laat ook weten dat het leger en politie zijn ingezet.

In Ecuadoraanse gevangenissen braken de afgelopen dagen opstanden uit. Ook ontsnapte een machtige bendeleider, José Adolfo Macías Villamar van drugsbende Los Choneros. President Daniel Noboa heeft de noodtoestand uitgeroepenen en heeft criminele bendes aangemerkt als terreurorganisaties. Dat betekent dat het leger in actie kan komen tegen die groepen.

Op sociale media circuleren volgens persbureau Reuters beelden waarop te zien zou zijn hoe gevangenismedewerkers worden blootgesteld aan extreem geweld. Mensen worden opgehangen en beschoten. De echtheid van die filmpjes is nog niet vastgesteld. De overheid zegt dat criminelen met een geweldsuitbarsting reageren op plannen om een zwaarbewaakte gevangenis te bouwen voor bendeleiders.

Het opgelaaide geweld heeft het Zuid-Amerikaanse land in chaos gestort. De autoriteiten zeggen tientallen arrestaties te hebben verricht. Sommige bedrijven in steden als Quito en Guayaquil hebben de deuren gesloten en ook scholen zijn dicht. Er worden nog wel lessen verzorgd via internet. Ook China, een belangrijke investeerder in het land, heeft aangekondigd de ambassade en andere diplomatieke posten voorlopig te sluiten.

Meer uit Buitenland

Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

48 minuten geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

2 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopië

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

3 uur geleden
Hamas en Fatah tekenen samen verklaring met oproep tot eenheid

BEIJING (ANP/AFP) - Afgevaardigden van de Palestijnse beweging Hamas en de partij Fatah hebben samen met andere Palestijnse groeperingen een overeenkomst en oproep voor nationale eenheid ondertekend. De Palestijnse partijen hebben op uitnodiging van China met elkaar gesproken in Beijing.

4 uur geleden
Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

5 uur geleden