Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vastzetten Bouterse na verkiezingsnederlaag zou vreemd zijn'

'Vastzetten Bouterse na verkiezingsnederlaag zou vreemd zijn'

PARAMARIBO (ANP) - Nu de Surinaamse regeringspartij NDP afstevent op een verkiezingsnederlaag, komt mogelijk ook het einde in zicht van het presidentschap van Desi Bouterse. Drie Surinaamse advocaten geven hun mening over wat de verkiezingsuitslag kan betekenen voor de strafzaak tegen de politicus, die is veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden.

Bouterse stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een militair regime en is later ook democratisch verkozen als president. De krijgsraad veroordeelde hem tijdens zijn presidentschap tot de celstraf vanwege de moord op vijftien tegenstanders in 1982. Bouterse heeft verzet aangetekend en is nog op vrije voeten. De zaak gaat eind juni verder.

De politieke toekomst van de president oogt ondertussen erg onzeker. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij kan aanblijven als zijn NDP-partij zoals voorspeld flinke klappen krijgt. Surinamers kiezen hun president niet rechtstreeks. Dat doen partijen in het parlement, waar een kandidaat de steun nodig heeft van zeker 34 van de 51 parlementariërs.

Relevant

Advocaten zijn verdeeld over de vraag hoe relevant het voor de strafzaak is of Bouterse president blijft. "Het Openbaar Ministerie is bevoegd Bouterse op te pakken, maar er is in Suriname sprake van een bepaalde machtssituatie waardoor het misschien niet gebeurt’’, zegt advocaat Hugo Essed, die nabestaanden vertegenwoordigt van slachtoffers van de Decembermoorden.

Essed vindt het vooral belangrijk dat het proces doorgaat. "Het al of niet president zijn staat los van het verdere verloop van het proces. Het kan nog wel een paar jaar duren voordat de zaak helemaal klaar is. Maar er komt sowieso een eindvonnis met een veroordeling en daar gaat het om.’’

Opvallend

Strafpleiter Murwin Dubois zou het opvallend vinden als Bouterse na een verkiezingsnederlaag alsnog wordt vastgezet. "Het Openbaar Ministerie heeft eind november 2019, toen het vonnis van 20 jaar cel voor Bouterse werd uitgesproken, besloten om hem niet in voorarrest te nemen. Dat hoefde ook niet, want de rechter had de gevangenneming niet geëist. Als het OM dat nu wel zou doen terwijl Bouterse geen president meer is, zou dat heel vreemd zijn. Het OM moet immers altijd vrij van politiek handelen’’, aldus Dubois.

Advocaat Antoon Karg denkt er anders over. Volgens hem wordt de kans dat Bouterse wordt opgepakt wel groter als hij het veld moet ruimen als president. Bouterse heeft dan immers geen grip meer op de justitiële autoriteiten. De opstelling van de volgende regering kan ook een rol spelen. "Natuurlijk kan de nieuwe regering een keus maken over hoe belangrijk ze de gevangenneming vinden. Dat is aan hen. Maar de mogelijkheid bestaat.’’

Meer uit Buitenland

Bijna 50.000 Oekraïners opgepakt bij vluchtpoging sinds 2022

KYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.

23 minuten geleden
Macron belooft stappen tegen politieke islam in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.

1 uur geleden
Hof Israël oordeelt tegen ontslag van inlichtingenchef

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische hooggerechtshof stelt dat de regering de baas van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet niet had mogen ontslaan. Die beslissing was volgens de rechters in strijd met de wet.

1 uur geleden
Internationale waarschuwing tegen Russische hackpogingen

DEN HAAG (ANP) - Inlichtingendiensten uit twaalf westerse landen, waaronder Nederland, waarschuwen voor Russische hackpogingen om de hulp aan Oekraïne te verstoren. Achter de aanvallen zit een cybereenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe die in 2018 probeerde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken.

2 uur geleden
Kritiek na Israëlisch schietincident met diplomaten op Westoever

JENIN (ANP/AFP/BELGA) - Meerdere landen veroordelen het lossen van Israëlische waarschuwingsschoten tijdens een bezoek van buitenlandse diplomaten aan de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft zich kritisch uitgelaten.

3 uur geleden
Britse premier maakt ommezwaai na kritiek op schrappen toeslag

LONDEN (ANP) - De Britse premier Keir Starmer heeft na veel kritiek een ommezwaai gemaakt over de energietoeslag voor ouderen. Hij wilde daar aanvankelijk op bezuinigen, maar zei woensdag in het parlement dat hij toch wil dat meer gepensioneerden aanspraak kunnen maken op de regeling.

3 uur geleden
Palestijnse Autoriteit: Israël intimideert diplomaten met schoten

JENIN (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit zegt dat Israëlische militairen schoten hebben gelost om buitenlandse diplomaten te intimideren tijdens een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever. Op een van de video's die de Palestijnse Autoriteit op X heeft geplaatst, is te zien dat militairen hun geweren op de delegatie richten. Het ging volgens de Israëlische krijgsmacht (IDF) om waarschuwingsschoten.

3 uur geleden