
Vastgoedbedrijven en techsector zetten Nikkei op winst
TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met een duidelijke winst gesloten. Vooral de technologiebedrijven deden goede zaken dankzij een nieuw slotrecord van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Ook de vastgoedbedrijven gingen verder vooruit door optimisme over de heropening van de economie dankzij een versnelling van het vaccinatieprogramma in Japan. Verder werd uitgekeken naar de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint.
De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 1 procent in de plus op 29.441,30 punten. De vastgoedbedrijven Sumitomo Realty & Development en Mitsubishi Estate dikten tot ruim 3 procent aan. Technologiebedrijven als Olympus en Fanuc kregen er tot 1 procent bij. Mitsui High-tec zette de opmars voort en klom bijna 7 procent. De Japanse maker van elektronische onderdelen won een dag eerder al 16 procent dankzij sterker dan verwachte resultaten. Park 24 kelderde 12 procent na een winstalarm van de aanbieder van parkeerplaatsen.
In Shanghai en Hongkong reageerden beleggers na het lange weekeinde nog op de verklaring van de G7-landen, waarin hard werd uitgehaald naar China. De zeven grote industrielanden en de Europese Unie riepen Peking op de mensenrechten te respecteren van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang en van prodemocratische demonstranten in Hongkong.
De Hang Seng-index in Hongkong en de hoofdindex in Shanghai zakten rond de 0,7 procent. De stemming werd ook gedrukt door de zorgen over de strenge coronamaatregelen in Zuid-Chinese containerhavens vanwege een besmettingsuitbraak in de regio. De situatie zorgt voor een ernstige verstoring van de scheepvaart.
De All Ordinaries in Sydney werd 0,9 procent hoger gezet na het lange weekeinde in Australië. Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Australische centrale bank bleek dat de beleidsmakers het nog te vroeg vinden om de stimuleringsmaatregelen zoals de inkoop van obligaties af te bouwen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
4 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
5 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
7 uur geleden