Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van potvis tot petfles

Van potvis tot petfles

OOSTKAPELLE – Tijdens de Veerse Week van de Zee ontving museum Terra Maris in Oostkapelle 117 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van verschillende Veerse basisscholen. Wethouder Marcel Steketee van de gemeente Veere verwelkomde de kinderen in de landschapstuin van het museum. Hij vertelde dat de kust zeer kwetsbaar is en dat we allemaal een steentje kunnen bijdragen om de natuur te beschermen.

Het thema van de Veerse Week van de Zee was dit jaar ‘Van potvis tot petfles’. De leerlingen volgden drie activiteiten waarbij ze leerden over wat er leeft in de zee en wat er allemaal op het strand aanspoelt. Potvis Pieter was eind 2017 een bijzondere vondst. Het skelet van Pieter is te bezichtigen in Terra Maris en spreekt met zijn twaalf meter tot de verbeelding. De geur bij het skelet is eveneens indrukwekkend.

Zeekat
Quinten (9) zit in groep 6 van De Golfslag in Domburg en heeft Pieter al vaker gezien. “Ik was erbij toen Pieter op het strand lag. Toen leek hij nog groter dan nu. Zijn huid was net rubber.” De kinderen lezen de informatieborden van de expositie, zodat ze met voldoende kennis aan de Grote Potvis Quiz kunnen beginnen. Quintens klasgenoot Luka (9) weet het allermeeste en wint de quiz. Ook op het strand blijkt hoeveel Luka al weet van de zee; hij herkent de witte ovale botten als het skelet van een inktvis. De strandjutgids legt uit dat het gaat om de zeekat die ook wel sepia wordt genoemd. De inktvissoort zwemt in de Noordzee en Oosterschelde, waar de eitjes gelegd worden. De eitjes zijn aan het begin van het seizoen zwart, maar naar mate de zomer vordert worden de eitjes doorzichtig. Het is Luka die als eerste roept dat dit komt door het opraken van de inkt van de zeekat, en hij heeft gelijk.

Minuscule zeester
Tijdens het strandjutten vindt de groep een grote verscheidenheid aan leven dat afkomstig is uit de zee, waaronder een eierkapsel van de wulk, schelpen en zelfs zeesterretjes. Robin (9) heeft super scherpe ogen, want hij vond in het zand een zeesterretje van 2 millimeter. “Ik zag hem gewoon ineens liggen,” vertelt Robin over zijn bijzondere vondst. De groep vindt ook verschillende soorten zeewier. De strandjutgids legt uit dat zeewier, net als bomen, de lucht zuivert. Het lijkt op het strand misschien rommelig, maar zeewier is juist een teken van een gezonde zee. Het plastic dat op het strand gevonden wordt is daarentegen geen goed teken.

Knijpers
Zodra een pick-up van Stichting Strandexploitatie Veere het strand op rijdt vragen de kinderen zich af wat de wagen komt doen. De chauffeur stapt uit en ‘tovert’ een doos met waterijsjes uit de laadbak en deelt ze uit. De verpakkingen worden allemaal verzameld in een afvalzak. Zwerfafval creëren is immers niet te bedoeling. Op het strand bij Oostkapelle is relatief weinig afval te vinden, maar op andere stranden spoelt nog altijd veel aan. Het opruimen van plastic, zowel op stranden als in bossen en woonwijken krijgt alle aandacht tijdens de plastic soep-activiteit. Ook het consuminderen van plastic, door bijvoorbeeld een drinkbeker in plaats van een wegwerpflesje te gebruiken, komt aan bod. De kinderen vinden het verhaal over de plasticsoep niet zo interessant, maar zodra ze met de knijpers aan de slag mogen om het strand schoon te maken straalt het plezier er vanaf. Opruimen is een leuke en dankbare activiteit, hoewel Terra Maris, Stichting Strandexploitatie Veere en de gemeente er alles aan doen om het opruimen van zwerfafval in de toekomst niet meer nodig te laten zijn. Bewustzijnsactiviteiten als Week van de Zee dragen hieraan bij.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

1 dag geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

1 dag geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

1 dag geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

3 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

4 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

4 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

4 dagen geleden