Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van potvis tot petfles

Van potvis tot petfles

OOSTKAPELLE – Tijdens de Veerse Week van de Zee ontving museum Terra Maris in Oostkapelle 117 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van verschillende Veerse basisscholen. Wethouder Marcel Steketee van de gemeente Veere verwelkomde de kinderen in de landschapstuin van het museum. Hij vertelde dat de kust zeer kwetsbaar is en dat we allemaal een steentje kunnen bijdragen om de natuur te beschermen.

Het thema van de Veerse Week van de Zee was dit jaar ‘Van potvis tot petfles’. De leerlingen volgden drie activiteiten waarbij ze leerden over wat er leeft in de zee en wat er allemaal op het strand aanspoelt. Potvis Pieter was eind 2017 een bijzondere vondst. Het skelet van Pieter is te bezichtigen in Terra Maris en spreekt met zijn twaalf meter tot de verbeelding. De geur bij het skelet is eveneens indrukwekkend.

Zeekat
Quinten (9) zit in groep 6 van De Golfslag in Domburg en heeft Pieter al vaker gezien. “Ik was erbij toen Pieter op het strand lag. Toen leek hij nog groter dan nu. Zijn huid was net rubber.” De kinderen lezen de informatieborden van de expositie, zodat ze met voldoende kennis aan de Grote Potvis Quiz kunnen beginnen. Quintens klasgenoot Luka (9) weet het allermeeste en wint de quiz. Ook op het strand blijkt hoeveel Luka al weet van de zee; hij herkent de witte ovale botten als het skelet van een inktvis. De strandjutgids legt uit dat het gaat om de zeekat die ook wel sepia wordt genoemd. De inktvissoort zwemt in de Noordzee en Oosterschelde, waar de eitjes gelegd worden. De eitjes zijn aan het begin van het seizoen zwart, maar naar mate de zomer vordert worden de eitjes doorzichtig. Het is Luka die als eerste roept dat dit komt door het opraken van de inkt van de zeekat, en hij heeft gelijk.

Minuscule zeester
Tijdens het strandjutten vindt de groep een grote verscheidenheid aan leven dat afkomstig is uit de zee, waaronder een eierkapsel van de wulk, schelpen en zelfs zeesterretjes. Robin (9) heeft super scherpe ogen, want hij vond in het zand een zeesterretje van 2 millimeter. “Ik zag hem gewoon ineens liggen,” vertelt Robin over zijn bijzondere vondst. De groep vindt ook verschillende soorten zeewier. De strandjutgids legt uit dat zeewier, net als bomen, de lucht zuivert. Het lijkt op het strand misschien rommelig, maar zeewier is juist een teken van een gezonde zee. Het plastic dat op het strand gevonden wordt is daarentegen geen goed teken.

Knijpers
Zodra een pick-up van Stichting Strandexploitatie Veere het strand op rijdt vragen de kinderen zich af wat de wagen komt doen. De chauffeur stapt uit en ‘tovert’ een doos met waterijsjes uit de laadbak en deelt ze uit. De verpakkingen worden allemaal verzameld in een afvalzak. Zwerfafval creëren is immers niet te bedoeling. Op het strand bij Oostkapelle is relatief weinig afval te vinden, maar op andere stranden spoelt nog altijd veel aan. Het opruimen van plastic, zowel op stranden als in bossen en woonwijken krijgt alle aandacht tijdens de plastic soep-activiteit. Ook het consuminderen van plastic, door bijvoorbeeld een drinkbeker in plaats van een wegwerpflesje te gebruiken, komt aan bod. De kinderen vinden het verhaal over de plasticsoep niet zo interessant, maar zodra ze met de knijpers aan de slag mogen om het strand schoon te maken straalt het plezier er vanaf. Opruimen is een leuke en dankbare activiteit, hoewel Terra Maris, Stichting Strandexploitatie Veere en de gemeente er alles aan doen om het opruimen van zwerfafval in de toekomst niet meer nodig te laten zijn. Bewustzijnsactiviteiten als Week van de Zee dragen hieraan bij.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Bomont wint titel beste leerbedrijf 2023 in de sector handel

MIDDELBURG - Bomont Middelburg is dé winnaar uit een selectie van 169 genomineerde leerbedrijven voor mbo-studenten in de sector handel, dit maakt SBB 31-3-2023 bekend. Tijdens het Ambassadeursgala van SBB op 15 mei wordt bekend gemaakt welke sectorwinnaar zich de allerbeste van Nederland kan noemen.

1 uur geleden
Omstanders redden fietser uit gracht in Middelburg

MIDDELBURG - Alerte omstanders hebben zaterdagnacht een persoon gered uit het water bij de Langevielebuitenbrug in Middelburg. Het slachtoffer is door het ambulancepersoneel onderzocht.

1 uur geleden
Zicht op meer geld voor het Bibliotheekwerk in de gemeenten Noord-Beveland en Veere

DOMBURG - De Rijksoverheid heeft besloten dat elke gemeente met ingang van 2025 moet zorgen voor een bereikbare en toegankelijke Bibliotheekvoorziening. Noord-Beveland en Veere zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen Bibliotheekgebouw is, maar inwoners gebruik kunnen maken van de Bibliobus. Bibliotheken hebben hun maatschappelijke functies succesvol verbreed en hun impact is vergroot. Het gevolg daarvan is dat de dienstverlening die door de Bibliobussen wordt geboden verder aangevuld dient te worden. Naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, gaat ook de maatschappelijke functie van de Bibliotheek meer aandacht krijgen in deze gemeenten.

1 dag geleden
Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

1 dag geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

1 dag geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

1 dag geleden
(Her) huisvesting Oekraïners binnen gemeente Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft twee nieuwe locaties gevonden voor het (her)huisvesten van een deel van de Oekraïense vluchtelingen die al in de gemeente wonen. Aan de Keiweg in Koudekerke en de Mezgerweg in Domburg worden voor 1 juli ongeveer 19 tijdelijke woonunits in elke kern geplaatst. Op 6 april en 11 april organiseert de gemeente informatieavonden voor omwonenden.  

1 dag geleden