Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Hijum: vertrouwen in akkoord over vroegpensioen zwaar werk

Van Hijum: vertrouwen in akkoord over vroegpensioen zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) gaat ervan uit dat het lukt om met een regeling te komen waardoor mensen met een zwaar beroep ook na volgend jaar eerder met pensioen kunnen. De tijdelijke Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af en er is veel onrust over de structurele vervanger ervan. Maar Van Hijum heeft er "eerlijk gezegd wel vertrouwen in dat wij hier als kabinet met de sociale partners uiteindelijk uit zullen komen".

Vakbonden hebben stakingen aangekondigd in verschillende sectoren uit onvrede over het gebrek aan voortgang om tot een permanente regeling te komen. Volgens de bonden zitten de gesprekken hierover muurvast. Eind vorig jaar liepen zij boos weg van de onderhandelingstafel. Hoewel er inmiddels gesprekken worden gevoerd, zijn de officiële onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties nog steeds niet hervat.

De RVU regelt een belastingversoepeling waardoor werknemers eerder met pensioen kunnen zonder dat hun werkgever veel belasting betaalt over de uitkering tot de AOW-leeftijd. Dat betekent dat een structurele oplossing "inderdaad financiële consequenties heeft", erkent Van Hijum. Reden voor pleitbezorgers van zo'n regeling, zoals GroenLinks-PvdA en SP, om naar het kabinet te kijken.

Ingewikkeld vraagstuk

Ook Van Hijum ziet "een mogelijke bijdrage die het kabinet kan leveren", temeer omdat het bonden en werkgevers eerder niet lukte om er onderling uit te komen. Maar "ook sociale partners zullen een stap moeten zetten", voegt hij daaraan toe.

Hoewel de bewindsman er veel aan gelegen is om tot een oplossing te komen en hij ook "vrij brede steun" ziet voor een regeling, benadrukt Van Hijum dat hij nog wat meer tijd nodig heeft. Het is een ingewikkeld vraagstuk. Zo is er op dit moment juist een groot tekort aan arbeidskrachten. Ook moet het kabinet bedenken hoe het omgaat met mensen die juist langer willen doorwerken. Bij discussies over de zwaarwerkregeling speelt daarnaast ook vaak de vraag wie er precies voor in aanmerking komt.

Minister David van Weel (Justitie) hoopt eveneens dat er snel een akkoord komt, zodat ook agenten zekerheid krijgen over hun vroegpensioen na 2025. "De agenten die al 25 jaar op straat lopen, daar is het een hele belangrijke regeling voor." De politiebonden voeren inmiddels de druk op, ook via acties bij Eredivisiewedstrijden. De handen van Van Weel zijn naar eigen zeggen "een beetje gebonden", omdat het afhangt van de uitkomsten tussen de sociale partners.

Meer uit Politiek

Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

17 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

19 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

19 uur geleden
Kamer wil af van bezuinigingen op regionaal ov

DEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

19 uur geleden
PVV en CDA geven nog geen duidelijkheid over steun asielwetten

DEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.

20 uur geleden
CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

20 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

20 uur geleden