
Van der Wal: Brussel gaat ons niet uit stikstofcrisis helpen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft alle mogelijkheden onderzocht om in Brussel een versoepeling van de regels voor natuurbescherming los te peuteren. Maar ook een zware delegatie van vier ministers slaagde daar niet in, zegt natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal. Dat komt volgens haar doordat Nederland zich er niet geloofwaardiger op heeft gemaakt door zich jarenlang niet aan de regels te houden.
In het debat over het eindverslag van stikstofbemiddelaar Johan Remkes vroegen meerdere partijen of Brussel echt niet tot meer coulance is te bewegen. Van der Wal bezwoer evenwel dat dit allang is geprobeerd. "Maar ze geloven ons niet meer", aldus de bewindsvrouw. "We zijn al jaren niet het braafste jongetje van de klas. We bungelen echt onderaan lijstjes als het gaat om de staat van instandhouding van onze natuur."
Door met zijn vieren naar Brussel te gaan - naast Van der Wal waren dat de ministers Mark Harbers (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer - wilde het kabinet volgens Van der Wal aan "power play" doen. "Vier ministers, dat maakt echt wel indruk in Brussel", aldus de bewindsvrouw. Maar hun zin kregen zij niet. "Eerst leveren", was de boodschap.
De uitleg van Van der Wal stuit op onbegrip bij met name de SGP, de PVV en de groep-Van Haga. Zij geven Brusselse regelzucht de schuld van de stikstofcrisis, die zorgt dat boeren in de verdrukking zitten en de bouw van woningen stagneert. Het kabinet heeft zich volgens Kamerlid Wybren van Haga "als een stel schooljongens" laten wegsturen. De betrokken ministers noemde hij schamperend "smurfen".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 week geleden