
Van der Burg: asielbeslisstop zet deur kansarme asielzoekers open
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) kan het zich niet voorstellen dat het nieuwe kabinet daadwerkelijk een stop van twee jaar gaat invoeren op het in behandeling nemen van asielaanvragen. PVV-Kamerlid Marina Vondeling legde een passage uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB met daarin het woord 'asielbeslisstop' wel zo uit. Als haar lezing klopt, voorziet Van der Burg een enorme stijging van asielzoekers vooral uit landen die weinig kans maken op asiel.
"Je moet er toch niet aan denken dat we hier zeggen dat iedereen die naar Nederland komt de komende twee jaar wel gegarandeerd asielopvang krijgt, maar niet wordt beoordeeld of hij wel of niet mag blijven", zei de demissionair staatssecretaris in een debat met de Tweede Kamer. Als er een asielbeslisstop wordt ingevoerd, zoals Vondeling die voor zich ziet, "zeg je tegen kansarme asielzoekers uit heel Europa dat als je naar Nederland komt, je zeker weet dat je de eerste twee jaar niet kunt worden uitgezet omdat we geen beslissingen gaan nemen", zei Van der Burg.
Hij kan het zich niet voorstellen dat het de bedoeling van de PVV is om tegen alle kansarme mensen te zeggen kom maar naar Nederland en u gaat twee jaar lang niet beoordeeld worden of u mag blijven ja of nee. Van der Burg denkt dat de passage anders moet worden gelezen dan Vondeling toelichtte.
'Asielbeslisstop'
Het Kamerlid tekende in haar lezing wel aan dat de nieuwe minister van Asiel en Migratie dit verder moet uitwerken. De beoogde minister is haar partijgenoot Marjolein Faber.
In het hoofdlijnenakkoord staat dat de behandeling van asielaanvragen wordt opgeschort, met daarachter het woord 'asielbeslisstop'. Het is onderdeel van de plannen om te komen tot "het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit", zo staat in het akkoord.
Afwezig
Vondeling was tijdens de uitleg van Van der Burg niet meer in de plenaire vergaderzaal.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
3 uur geleden