Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

DEN HAAG (ANP) - In naar verwachting twaalf verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt op 18 januari begonnen met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. De start van deze inenting met het Pfizer-vaccin is twee weken eerder dan was voorzien. Een week later, 25 januari, begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het net goedgekeurde Moderna-vaccin toegediend.

Thuiswonende ouderen komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jonger. "Dan moet het lukken om de meest kwetsbare mensen en hen die voor hen zorgen, voor het begin van de lente, beschermd te hebben", zegt de minister.

Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand ook het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.

Levering

"Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering", zegt De Jonge. "We kiezen er bewust voor de meest kwetsbare mensen te beschermen. Als we sterfte en ziekte willen voorkomen en de zorg overeind willen houden, gaan zij voor." Als alles meezit zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen inge├źnt. Dat betekent dat Nederland toe gaat naar minder coronamaatregelen en meer vrijheid. In de herfst kan naar verwachting de hele bevolking beschermd zijn, herhaalt de minister. Dat staat ook in zijn vaccinatiestrategie.

Sinds de eerste vaccinatie vorige week woensdag 6 januari hebben inmiddels bijna 45.000 mensen de eerste van twee prikken gekregen tegen het coronavirus. Het gaat om medewerkers in de verpleeghuizen en acute zorg. Voor zeker 200.000 anderen zijn inmiddels afspraken gemaakt voor de vaccinaties die te vergeven zijn, aldus De Jonge. Volgens hem is de bereidheid onder zorgpersoneel om zich te laten inenten "ongekend hoog".

Meer uit Gezond

Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

22 uur geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

1 dag geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

1 dag geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

1 dag geleden
CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

4 dagen geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

4 dagen geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

4 dagen geleden