Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

DEN HAAG (ANP) - In naar verwachting twaalf verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt op 18 januari begonnen met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. De start van deze inenting met het Pfizer-vaccin is twee weken eerder dan was voorzien. Een week later, 25 januari, begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het net goedgekeurde Moderna-vaccin toegediend.

Thuiswonende ouderen komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jonger. "Dan moet het lukken om de meest kwetsbare mensen en hen die voor hen zorgen, voor het begin van de lente, beschermd te hebben", zegt de minister.

Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand ook het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.

Levering

"Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering", zegt De Jonge. "We kiezen er bewust voor de meest kwetsbare mensen te beschermen. Als we sterfte en ziekte willen voorkomen en de zorg overeind willen houden, gaan zij voor." Als alles meezit zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen ingeënt. Dat betekent dat Nederland toe gaat naar minder coronamaatregelen en meer vrijheid. In de herfst kan naar verwachting de hele bevolking beschermd zijn, herhaalt de minister. Dat staat ook in zijn vaccinatiestrategie.

Sinds de eerste vaccinatie vorige week woensdag 6 januari hebben inmiddels bijna 45.000 mensen de eerste van twee prikken gekregen tegen het coronavirus. Het gaat om medewerkers in de verpleeghuizen en acute zorg. Voor zeker 200.000 anderen zijn inmiddels afspraken gemaakt voor de vaccinaties die te vergeven zijn, aldus De Jonge. Volgens hem is de bereidheid onder zorgpersoneel om zich te laten inenten "ongekend hoog".

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

21 uur geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

2 dagen geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

2 dagen geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden