Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

DEN HAAG (ANP) - In naar verwachting twaalf verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt op 18 januari begonnen met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. De start van deze inenting met het Pfizer-vaccin is twee weken eerder dan was voorzien. Een week later, 25 januari, begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het net goedgekeurde Moderna-vaccin toegediend.

Thuiswonende ouderen komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jonger. "Dan moet het lukken om de meest kwetsbare mensen en hen die voor hen zorgen, voor het begin van de lente, beschermd te hebben", zegt de minister.

Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand ook het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.

Levering

"Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering", zegt De Jonge. "We kiezen er bewust voor de meest kwetsbare mensen te beschermen. Als we sterfte en ziekte willen voorkomen en de zorg overeind willen houden, gaan zij voor." Als alles meezit zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen ingeënt. Dat betekent dat Nederland toe gaat naar minder coronamaatregelen en meer vrijheid. In de herfst kan naar verwachting de hele bevolking beschermd zijn, herhaalt de minister. Dat staat ook in zijn vaccinatiestrategie.

Sinds de eerste vaccinatie vorige week woensdag 6 januari hebben inmiddels bijna 45.000 mensen de eerste van twee prikken gekregen tegen het coronavirus. Het gaat om medewerkers in de verpleeghuizen en acute zorg. Voor zeker 200.000 anderen zijn inmiddels afspraken gemaakt voor de vaccinaties die te vergeven zijn, aldus De Jonge. Volgens hem is de bereidheid onder zorgpersoneel om zich te laten inenten "ongekend hoog".

Meer uit Gezond

Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

1 dag geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

2 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

5 dagen geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

6 dagen geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

6 dagen geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

6 dagen geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

6 dagen geleden