Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen

DEN HAAG (ANP) - In naar verwachting twaalf verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt op 18 januari begonnen met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. De start van deze inenting met het Pfizer-vaccin is twee weken eerder dan was voorzien. Een week later, 25 januari, begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het net goedgekeurde Moderna-vaccin toegediend.

Thuiswonende ouderen komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jonger. "Dan moet het lukken om de meest kwetsbare mensen en hen die voor hen zorgen, voor het begin van de lente, beschermd te hebben", zegt de minister.

Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand ook het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.

Levering

"Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering", zegt De Jonge. "We kiezen er bewust voor de meest kwetsbare mensen te beschermen. Als we sterfte en ziekte willen voorkomen en de zorg overeind willen houden, gaan zij voor." Als alles meezit zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen ingeënt. Dat betekent dat Nederland toe gaat naar minder coronamaatregelen en meer vrijheid. In de herfst kan naar verwachting de hele bevolking beschermd zijn, herhaalt de minister. Dat staat ook in zijn vaccinatiestrategie.

Sinds de eerste vaccinatie vorige week woensdag 6 januari hebben inmiddels bijna 45.000 mensen de eerste van twee prikken gekregen tegen het coronavirus. Het gaat om medewerkers in de verpleeghuizen en acute zorg. Voor zeker 200.000 anderen zijn inmiddels afspraken gemaakt voor de vaccinaties die te vergeven zijn, aldus De Jonge. Volgens hem is de bereidheid onder zorgpersoneel om zich te laten inenten "ongekend hoog".

Meer uit Gezond

VN onderzoekt rol Nederlandse overheid in PFAS-zaak Chemours

GENÈVE (ANP) - De Verenigde Naties onderzoeken de rol van de Nederlandse overheid in het PFAS-schandaal rond de chemische fabriek Chemours. VN-rapporteur Marcos Orellana, die gaat over giftige stoffen en mensenrechten, heeft Nederland per brief om opheldering gevraagd over het transport van afvalwater uit de fabriek in Dordrecht naar de Chemours-vestiging in het Amerikaanse Fayetteville (North Carolina). Daar zouden mensenrechten worden geschonden van omwonenden van het bedrijf, omdat hun gezondheid in gevaar wordt gebracht.

1 dag geleden
RIVM: verband piek longontstekingen en uitbraak China onduidelijk

BILTHOVEN (ANP) - Het is niet duidelijk of de recente toename van het aantal longontstekingen onder kinderen in Nederland verband houdt met een uitbraak van luchtweginfecties bij kinderen in China. "Dat is nu nog niet te zeggen. We weten het niet. Maar we gaan er niet van uit", laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Volgens het instituut is het in deze tijd van het jaar te verwachten dat meer mensen een infectie aan de luchtwegen oplopen.

3 dagen geleden
Kookadvies voor drinkwater in Assen en Rolde om E. colibacterie

ASSEN (ANP) - Drinkwaterbedrijf WMD adviseert klanten in het Drentse Assen en Rolde en omgeving drinkwater voor consumptie drie minuten te koken. In het water is een E. colibacterie aangetroffen, meldt WMD. Bij mensen met een verzwakte weerstand is er een kleine kans dat deze bacterie, ook wel poepbacterie genoemd, tot lichte maag- en darmklachten kan leiden.

3 dagen geleden
Zorgorganisaties wijzen op onzekerheid na verkiezingsuitslag

NIEUWEGEIN (ANP) - Zorgorganisaties reageren terughoudend op de voorlopige uitslag van de verkiezingen. "Met de programma's die er nu liggen, lijkt het onzeker of er in 2040 überhaupt nog genoeg zorgprofessionals zijn om iedereen te voorzien van kundige zorg", zegt voorzitter Femke Merel van Kooten van beroepsorganisatie NU'91 voor zorgpersoneel.

4 dagen geleden
Pricewise: vooral jongeren willen overstappen van zorgverzekering

AMSTERDAM (ANP) - Ruim de helft van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 tot en met 39 jaar wil overstappen van zorgverzekering. In de leeftijdscategorie van 40 jaar en ouder heeft ongeveer een derde van de Nederlanders deze intentie, meldt prijsvergelijker Pricewise. Ondanks die intentie stapt uiteindelijk maar een klein aantal daadwerkelijk over naar een andere zorgverzekeraar.

5 dagen geleden
Vorig jaar 21 doden door aids in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Vorig jaar zijn er in ons land 21 mensen gestorven aan de gevolgen van aids. Er werd 393 keer een hiv-diagnose gesteld. Dat zijn de nieuwste cijfers van Stichting HIV Monitoring. Op basis van een analyse van de cijfers vermoedt de stichting dat de mogelijkheden om hiv te voorkomen met name minder bekend of toegankelijk zijn bij jongere en oudere mannen die seks hebben met mannen.

5 dagen geleden
Aantal boosterprikken corona loopt op, vooral door zeventigers

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een boosterprik tegen het coronavirus heeft gehaald, is opgelopen tot 1.833.139. Dat betekent dat ruim 270.000 mensen in de afgelopen week de extra inenting hebben gekregen, iets minder dan de weken ervoor. De nieuwe vaccinatieronde is bedoeld om de afweer tegen het virus te versterken voor de herfst- en wintermaanden.

6 dagen geleden