Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV: Toenemend tekort in zorg door vergrijzing

UWV: Toenemend tekort in zorg door vergrijzing

In februari zijn in Zeeland 3.417 WW-uitkeringen verstrekt. ‘Dat is een daling met 3 procent in vergelijking met de maand ervoor’, laat het UWV donderdag weten. ‘De krapte op de arbeidsmarkt blijft zich manifesteren. Vooral vacatures voor ICT-ers en technisch personeel zijn moeilijk(er) in te vullen. Ook de personeelswerving in de zorg komt onder steeds grotere druk te staan. In deze sector is er sprake van een dubbele vergrijzing. Meer ouderen zorgen voor een toename van de vraag naar zorg, terwijl aan de andere kant veel werknemers de sector de komende jaren verlaten, omdat ze met pensioen gaan.’

In februari daalde het aantal WW-uitkeringen in Zeeland ten opzichte van de maand ervoor met ruim 100. In december en januari steeg dit aantal nog. De afname in februari was het sterkst onder technische beroepen (-30). De daling is waarschijnlijk een gevolg van de sterke versoepeling van de coronamaatregelen waardoor het vertrouwen van werkgevers en consumenten toeneemt. Ten opzichte van een jaar geleden nam het aantal uitkeringen in Zeeland af met 34%, hetgeen gelijk is aan de landelijke daling.

Krapte op arbeidsmarkt onverminderd hoog

In het vierde kwartaal van 2021 bedroeg de Spanningsindicator Arbeidsmarkt UWV in Zeeland 4,4. ‘Dat betekent dat er per direct beschikbare werkzoekende gemiddeld 4,4 vacatures openstaan. Landelijk stond de indicator op 3,8. De arbeidsmarkt in Zeeland wordt als ‘zeer krap’ getypeerd.’ Ten opzichte van het derde kwartaal in 2021 is de Spanningsindicator gedaald. ‘In het derde kwartaal wees de indicator 6,4 aan.’ De daling was het sterkst bij agrarische beroepen (minder vraag in laagseizoen) en bij horeca-gerelateerde beroepen (gevolg lockdown en seizoenseffect). De grootste krapte doet zich voor bij ICT-beroepen, technische beroepen en beroepen in het segment openbaar bestuur, veiligheid en juridisch. 

De krapte op de arbeidsmarkt eind 2021 lag hoger dan vóór de coronacrisis. ‘In het vierde kwartaal van 2019 stonden er gemiddeld 4 vacatures open voor iedere (direct beschikbare) werkzoekende in Zeeland. CBS wijst drie oorzaken aan voor de uitzonderlijke krapte op de arbeidsmarkt. Op de eerste plaats wordt gewezen op de sterke groei van de economie waardoor de vacaturemarkt groeide. In het laatste kwartaal van 2021 stonden er in Zeeland ruim 8.000 vacatures open. Begin 2021 waren dat er ruim 6.000. Daarnaast heeft de markt te maken met een enorme pensioneringsgolf en is nieuwe instroom nodig om de vertrekkende werknemers op te volgen. Als laatste wordt gewezen op de impact van de coronacrisis. De arbeidsmarktmigratie kwam vrijwel stil te liggen en veel migranten uit Midden-Europa keerden terug naar hun vaderland. Als de markt dan vervolgens aantrekt is dit aanbod niet direct beschikbaar. Verder wijst het CBS op de overheidsmaatregelen die de dynamiek op de arbeidsmarkt verstoorden: bedrijven die onder normale omstandigheden failliet zouden zijn gegaan, bleven vooral dankzij de NOW-regeling overeind en mede daardoor bleven werknemers zitten in banen, waar ze anders uitgestroomd zouden zijn.’

Meer uit Beveland

Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

31 minuten geleden
Open training goalball zaterdag in Goes

GOES - Goalball Zeeland, onderdeel van sportclub Gehandicapten Bevelanden, organiseert samen met Goalballvereniging Zwolle een open training goalball in Goes.

23 uur geleden
Subsidie van € 25.000,- voor 'De Nieuwe Boerenfamilie'

MIDDELBURG - Provincie Zeeland verleent een subsidie van € 25.000,- aan Food Hub bv voor de uitvoering van het plan ‘De Nieuwe Boerenfamilie’ van 2023 tot en met 2025. Bij dit initiatief werken boeren samen met deelnemende organisaties aan slimme oplossingen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.

1 dag geleden
Energiekosten stijgen aanzienlijk in 2024

De energierekening zal voor veel Nederlanders in 2024 een flinke sprong omhoog maken. Op Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet namelijk meerdere belangrijke veranderingen aangekondigd die van invloed zijn op je energierekening. Deze veranderingen leiden tot een gemiddelde stijging van zo’n 177 euro op jaarbasis voor een gezin van 3 personen.

1 dag geleden
Persoon overleden bij aanrijding op spoor bij Kloetinge

KLOETINGE - Bij een aanrijding met een trein op het spoor ter hoogte van Kloetinge is woensdagavond een persoon om het leven gekomen.

1 dag geleden
Krapte op Zeeuwse arbeidsmarkt houdt aan door vergrijzing

GOES - De omvang en samenstelling van de Zeeuwse bevolking verandert de komende jaren door vergrijzing. Er zijn steeds minder werkenden voor elke AOW-gerechtigde. Deze grijze druk is in Zeeland al jaren hoger dan het landelijk gemiddelde en zal de komende jaren nog verder stijgen. Hierdoor stagneert het aantal beschikbare arbeidskrachten, terwijl de arbeidsmarkt nu al zeer krap is. De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren dan ook waarschijnlijk aanhouden. Dit vraagt om creatieve oplossingen, zoals het aanboren van nieuw talent, het anders organiseren van het werk en het langer behouden van mensen op de arbeidsmarkt.

1 dag geleden
Lewedorp al druk in de weer voor Cultuur uit de Zak

LEWEDORP - Negen dorpen, één festival. Dat is Cultuur uit de Zak. Zaterdag 30 september vindt de tweede editie plaats. In Lewedorp is dorpshuis De Zandlôôper het kloppend hart van Cultuur in de Zak. “Door zo’n dag te organiseren, merk je hoe verbazend veel inwoners met kunst en cultuur bezig zijn”, vertelt Max Joosse van de plaatselijke organisatie.

1 dag geleden