Universiteit Leiden: migrant kost overheid minder dan eigen burgers
LEIDEN (ANP) - Migranten kosten Europese overheden minder dan eigen burgers. In veel gevallen is hun bijdrage positiever dan die van de autochtone bevolking. In een aantal landen dragen migranten zelfs netto bij aan de overheidsfinanciën. Dat stellen economen van de Universiteit Leiden.
Over de periode 2007-2018 werd de nettobijdrage van migranten van binnen en buiten de EU en de autochtone bevolking van vijftien Europese lidstaten berekend. Uitkeringen en toeslagen, zoals WW, AOW, zorgtoeslag en huurtoeslag werden afgetrokken van aan de overheid betaalde belastingen en premies. Daaruit bleek dat migranten in de meeste onderzochte landen een stuk minder kosten dan de autochtone bevolking.
Volgens econoom Giacomo Boffi, die aan het onderzoek werkte, is tot dusver maar heel weinig onderzoek gedaan naar de feitelijke kosten van migratie. "Dit onderzoek ontkracht de populistische mythe dat migranten de sociale zekerheid en de schatkist meer belasten dan de eigen bevolking. Het omgekeerde is juist het geval."
Jong
Nederland behoorde niet tot de groep onderzochte landen. De Leidse onderzoekers keken naar cijfers uit België, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Migranten die naar de EU komen, zijn over het algemeen vrij jong. De autochtone bevolking in de onderzochte landen is een stuk ouder en dat betekent dat veel van die mensen pensioen ontvangen. Oudere migranten ontvangen vaak ook nog eens een lager pensioen, omdat ze minder opgebouwd hebben.
Rol steeds belangrijker
Tijdens de financiële crisis kelderde de nettobijdrage van zowel migranten als de autochtone bevolking, zegt onderzoeker Boffi. "Na die crisis klom de bijdrage van migranten snel weer tot het niveau van voor de crisis, terwijl de autochtone bevolking achterbleef, omdat er meer pensioengerechtigden bijkwamen."
Migranten raken beter geïntegreerd, hun opleidingsniveau stijgt, ze verdienen meer en dus betalen ze meer belasting. Met het oog op de vergrijzing van de autochtone bevolking wordt de rol van migranten steeds belangrijker, volgens de onderzoekers. Vanuit een financieel-economisch perspectief lijkt van een migratiecrisis geen sprake te zijn, stelt Boffi. "Integendeel. Het zou verstandig zijn als Europa in haar migratiepolitiek ook het economische belang meeweegt."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.
58 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse chipbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van het populaire Nvidia rekent ook voor het huidige kwartaal op een sterke omzetgroei en wist daarmee de marktverwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg 18,7 procent. Andere chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en Marvell Technology gingen mee omhoog en klommen tot ruim 6 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die consumenten moeten betalen voor elektriciteit en gas zijn deze maand gestegen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De recente prijsstijgingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas werken nu door in de energierekeningen van Nederlanders.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De kosten voor de aanleg van een kunstmatig energie-eiland voor de kust van België zijn hard gestegen en de topman van Elia Group, die de opdracht moet uitvoeren, zegt dan ook "heel bezorgd" te zijn over de kostenstijgingen van het project.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Industrieel concern VDL gaat onderdelen maken voor de nieuwe kernreactor in Petten. Deze zijn nodig voor de productie van medische isotopen, radioactieve stoffen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de behandeling van kanker. Volgens VDL is met de order "miljoenen euro's" gemoeid.
2 uur geledenISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 2,61 miljard lira, omgerekend 71 miljoen euro, omdat het bedrijf zijn dominante positie op het gebied van onlinereclame zou misbruiken. Soortgelijke klachten zijn de afgelopen jaren ook in andere landen tegen het concern ingediend.
3 uur geleden