Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever: leveren zelf ook in door hoge kosten

Unilever: leveren zelf ook in door hoge kosten

LONDEN (ANP) - Hoewel Unilever zijn prijzen heeft verhoogd, doet het bedrijf er van alles aan om zijn klanten die last van hoge inflatie hebben tegemoet te komen. Dat zegt topman Alan Jope van het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern. "We hebben gemiddeld driekwart van onze kostenstijgingen doorberekend, dus we hebben zelf ook op onze winstmarge ingeleverd."

Daarnaast heeft Unilever producten in alle prijssegmenten, benadrukt Jope, die in juli plaats gaat voor Hein Schumacher. "We zien dat zowel de premium-producten als de goedkope producten relatief populair zijn. Maar de middengroep doet het minder", aldus Jope.

Hij denkt dan ook niet dat Unilever in een groep bedrijven kan worden gezet die profiteert van de huidige marktomstandigheden, zoals bijvoorbeeld olie- en gasbedrijven en energieleveranciers. "We zitten heel dicht op onze klanten en als we succesvol willen zijn op langere termijn moeten we voorzichtig zijn met prijsverhogingen", stelt Jope. Daarnaast controleren winkelketens Unilever ook. "Zij willen echt wel bewijs zien op basis waarvan wij onze prijzen verhogen en zullen al te hoge toenames niet accepteren."

Winst blijft op peil

De winst van Unilever bleef dan ook ongeveer op peil, benadrukken Jope en financieel directeur Graeme Pitkethly. "Onze onderliggende winst ging met 0,5 procent omhoog en zou zelfs gedaald zijn zonder gunstige effecten van wisselkoersen", aldus Pitkethly. Een forse stijging van de nettowinst wordt veroorzaakt door de opbrengsten van de verkoop van de theetak vorig jaar.

Verder loopt de hoeveelheid zaken die Unilever in Rusland doet terug. Het concern besloot vorig jaar na de Russische inval in Oekraïne niet te vertrekken uit Rusland, maar die tak wel helemaal apart te zetten. "Er gaat geen geld in en uit en we voeren geen goederen in Rusland in. Dat is een beter alternatief dan onze fabrieken daar aan een ander bedrijf verkopen of aan de Russische staat", verdedigt Jope de keuze. "Op deze manier dragen we minder bij aan de Russische economie en staan we achter ons personeel in Rusland."

Schenkingen aan Oekraïne

Daarnaast deed Unilever het nodige voor Oekraïne, stelt Jope. "We hebben tientallen miljoenen euro's aan Oekraïne en Oekraïense vluchtelingen geschonken in geld en in voedsel- en hygiëneproducten."

Meer uit Financieel

Meer patenten aangevraagd vanwege behoefte aan duurzame energie

RIJSWIJK (ANP) - Organisaties over de hele wereld vroegen afgelopen jaar meer patenten aan. Het gaat om het eigendomsrecht op de uitvinding van een nieuw product of proces. De stijging is te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

1 uur geleden
Bankensector omhoog op overwegend groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De banken stonden maandag bij de winnaars op een overwegend groen gekleurd Wall Street. Beleggers in New York reageerden positief op het bericht dat First Citizens Bank alle banktegoeden en leningen van het omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) overneemt. First Citizens werd daarop beloond met een koerssprong van bijna 54 procent. In het kielzog gingen ook andere Amerikaanse banken omhoog.

2 uur geleden
British Airways vermindert vluchten Heathrow met Pasen om staking

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

4 uur geleden
Toezichthouder VS spant zaak aan tegen grote cryptobeurs Binance

WASHINGTON (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spant een rechtszaak aan tegen 's werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten Binance en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao. Volgens de CFTC heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden.

5 uur geleden
Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

7 uur geleden
AEX-index sluit met winst, chipbedrijf ASMI sterkste stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag met winst gesloten, waarmee iets werd goedgemaakt van het forse koersverlies op vrijdag. Ook op de aandelenbeurzen elders in Europa waren groene cijfers te zien. Chipbedrijf ASMI was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5, gevolgd door zorgtechnologieconcern Philips. Techinvesteerder Prosus kampte met een stevig verlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler in de hoofdindex.

7 uur geleden
Cao-partijen streekvervoer praten door, stakingen week opgeschort

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV willen deze week nog gebruiken voor de verkennende gesprekken met werkgeversvereniging VWOV. De gesprekken werden twee weken geleden opgestart onder begeleiding van twee procesbegeleiders na weken van stakingen in het streekvervoer. Nu de gesprekken deze week doorgaan, zijn de eerder geplande stakingen voor deze week opgeschort. Die stonden gepland voor woensdag en donderdag.

8 uur geleden