Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNAIDS: afname hiv-besmettingen, maar zorgen over anti-homowetten

UNAIDS: afname hiv-besmettingen, maar zorgen over anti-homowetten

GENÈVE (ANP) - Het aantal hiv-besmettingen wereldwijd is vorig jaar iets teruggelopen. In 2022 liepen 1,3 miljoen mensen een infectie op, tegen 1,5 miljoen in 2021. 630.000 mensen stierven aan de gevolgen van aids, 20.000 minder dan in 2021, zegt het VN-agentschap UNAIDS. Maar er zijn ook zorgen over stijgingen in bepaalde regio's, onder meer door strenge antihomowetgeving.

In zuidelijk Afrika wordt een aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen hiv en aids. Hiv is het virus dat aids kan veroorzaken. Landen als Zimbabwe, Swaziland, Botswana en Rwanda voldoen aan het '95-95-95-doel'. Dit houdt in dat 95 procent van de mensen met hiv weet wat hun hiv-status is, 95 procent wordt behandeld met medicatie en dat bij 95 procent het virus onder controle is.

Daar staat tegenover dat in een aantal regio's het aantal hiv-infecties blijft stijgen. Sinds 2010 is in Oost-Europa en Centraal-Azië het aantal hiv-besmettingen met 49 procent toegenomen. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zelfs met 61 procent.

Oprukkend conservatisme

Volgens UNAIDS is Rusland een van de landen met een flinke stijging. Het VN-agentschap brengt dit in verband met de zogenoemde anti-homopropagandawet die in 2013 werd aangenomen. Die verbood onder meer voorlichting over preventie, met "een explosie aan hiv-infecties onder de gehele bevolking" als gevolg. "In landen die sterk onder invloed van Rusland staan zien we dezelfde verontrustende cijfers".

Ook waarschuwt UNAIDS voor oprukkend conservatisme in sommige Afrikaanse landen, verwijzend naar de strenge antihomowet die eerder dit jaar werd aangenomen in Oeganda. Volgens het agentschap werken landen als Kenia, Tanzania, Ghana en Burundi aan soortgelijke wetgeving. "Het zal de vooruitgang in de strijd tegen hiv erg belemmeren", aldus het agentschap.

In 2015 kwam de VN met de doelstelling om aids in 2030 uit de wereld te hebben geholpen. Volgens het VN-rapport is dat nog steeds mogelijk, maar is dit vooral een politieke en financiële keuze die regeringen moeten maken. Volgens UNAIDS-directeur Winnie Byanyimais ligt er "een kans voor een unieke krachtige nalatenschap voor de leiders van vandaag" om een einde te maken aan "'s werelds dodelijkste pandemie".

Meer uit Gezond

WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

RAFAH (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden. Maar als het tot een invasie komt, zal het plan "slechts een pleister" zijn.

2 dagen geleden
Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

3 dagen geleden
Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend. De deelnemers zijn straks stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

3 dagen geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

3 dagen geleden
Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten. "Van Soedan tot Gaza, van Oekraïne tot Congo; maanden en jaren van aanhoudend conflict zorgen voor diepe fysieke en mentale wonden. Het Rode Kruis is er voor deze slachtoffers, maar heeft daarbij veel meer hulp nodig."

3 dagen geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

4 dagen geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

4 dagen geleden