Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UMCG krijgt 30 miljoen voor hoopgevend onderzoek lymfeklierkanker

UMCG krijgt 30 miljoen voor hoopgevend onderzoek lymfeklierkanker

GRONINGEN (ANP) - Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 30 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw voor nader onderzoek naar een hoopgevende innovatieve immuuntherapie voor mensen met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om een vorm, diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), die ieder jaar circa 1700 Nederlanders treft. De behandelingsmogelijkheid die wordt onderzocht, lijkt ook kansrijk voor patiënten met andere vormen van kanker.

Het gaat om de zogenoemde CAR T-celtherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken. Deze wordt al beperkt in Nederland toegepast en sinds het voorjaar via de basisverzekering vergoed. De behandeling kost nu nog per patiënt 330.000 euro. De benodigde CAR T-cellen moeten ook nog eens uit de VS komen. Patiënten moeten daarom soms wel zes weken wachten, iets wat ze zich vaak niet meer kunnen permitteren.

Het UMCG gaat daarom nu in samenwerking met Radboudumc, Erasmus MC en Amsterdam UMC onderzoek doen naar het effect van CAR T-cellen die in hun eigen ziekenhuizen worden geproduceerd.

"De verwachting is dat dit tot kwaliteit- en tijdwinst leidt. Doordat alles op één plek plaatsheeft, kan er direct met de verse cellen worden gewerkt. Hierdoor hoeft er niet ingevroren en vervoerd te worden en is de behandeling significant goedkoper. De productiekosten zijn naar schatting 80.000 euro per patiënt", aldus het Zorginstituut.

Volgens internist-hematoloog en onderzoeksleider Tom van Meerten van het UMCG is nu al 40 procent van de patiënten die in Nederland CAR T-celtherapie ondergingen, na twee jaar nog steeds kankervrij. "Dit is een gigantische stap voorwaarts en de hele wereld zal naar de resultaten kijken. Er is geen land in de wereld waar de overheid het lef toont om academische onderzoekers te steunen bij het leveren van bewijs dat zij een innovatieve behandeling kunnen leveren die net zo goed is als die van farmaceutische multinationals", zegt hij doelend op het Zorginstituut en ZonMw.

Er doen 299 patiënten mee aan het onderzoek, dat zes jaar zal duren.

Meer uit Binnenland

Boek Inez Weski meteen bovenaan bestsellerlijst

DEN HAAG (ANP) - Het boek van advocaat Inez Weski staat in de eerste week na het verschijnen meteen bovenaan de Bestseller 60, de lijst met bestverkochte boeken van boekenkoepel CPNB. In het boek Het geluid van de stilte schrijft Weski onder meer over haar arrestatie vorig jaar.

1 uur geleden
Capaciteit COA Ter Apel weer ruim overschreden

TER APEL (ANP) - De grenzen van de opvangcapaciteit van het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn afgelopen nacht opnieuw ruim overschreden. Er sliepen 2300 mensen, driehonderd meer dan is afgesproken. De aanhoudende drukte heeft gevolgen voor de werkdruk voor medewerkers en de sfeer op de locatie. Dinsdagavond was er een steekpartij bij het aanmeldcentrum, een 24-jarige man raakte gewond.

1 uur geleden
OM handelt zaak tegen vier medewerkers zorgboerderij zelf af

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie beslist zelf of vier medewerkers van een zorgboerderij in het Groningse Wedde straf krijgen voor het mishandelen van gehandicapte bewoners. De zaak wordt voorgelegd aan de officier van justitie en niet aan de rechtbank. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

1 uur geleden
Brand in pand Rotterdam waar minder-zelfredzame mensen wonen

ROTTERDAM (ANP) - In een flatwoning aan de Arrheniusweg in de Rotterdamse wijk Prins-Alexander bestrijdt de brandweer een uitslaande brand. In het gebouw wonen enkele mensen die volgens de veiligheidsregio "minder zelfredzaam zijn".

2 uur geleden
Neergestoken medewerker ggz-instelling Heerlen overleden

HEERLEN (ANP) - De medewerker van een ggz-instelling in Heerlen die vorige week werd neergestoken, is dinsdag aan haar verwondingen overleden. Dat meldt de politie woensdagochtend. De vrouw werd vorige week maandagmiddag neergestoken op het terrein van de instelling aan de John F. Kennedylaan. Korte tijd later hield de politie een 29-jarige vrouw uit Heerlen aan als verdachte.

4 uur geleden
Tientallen woningen in Utrecht ontruimd om gaslek

UTRECHT (ANP) - Tussen de dertig en veertig woningen zijn woensdagochtend in Utrecht ontruimd om een gaslek. De Veiligheidsregio Utrecht meldde dat in een woning aan de Zijpestraat in de Rivierenwijk een dusdanige hoeveelheid gas werd gemeten, dat besloten werd ruim te ontruimen.

4 uur geleden
Flinke kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

4 uur geleden