
UMCG krijgt 30 miljoen voor hoopgevend onderzoek lymfeklierkanker
GRONINGEN (ANP) - Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 30 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw voor nader onderzoek naar een hoopgevende innovatieve immuuntherapie voor mensen met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om een vorm, diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), die ieder jaar circa 1700 Nederlanders treft. De behandelingsmogelijkheid die wordt onderzocht, lijkt ook kansrijk voor patiënten met andere vormen van kanker.
Het gaat om de zogenoemde CAR T-celtherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken. Deze wordt al beperkt in Nederland toegepast en sinds het voorjaar via de basisverzekering vergoed. De behandeling kost nu nog per patiënt 330.000 euro. De benodigde CAR T-cellen moeten ook nog eens uit de VS komen. Patiënten moeten daarom soms wel zes weken wachten, iets wat ze zich vaak niet meer kunnen permitteren.
Het UMCG gaat daarom nu in samenwerking met Radboudumc, Erasmus MC en Amsterdam UMC onderzoek doen naar het effect van CAR T-cellen die in hun eigen ziekenhuizen worden geproduceerd.
"De verwachting is dat dit tot kwaliteit- en tijdwinst leidt. Doordat alles op één plek plaatsheeft, kan er direct met de verse cellen worden gewerkt. Hierdoor hoeft er niet ingevroren en vervoerd te worden en is de behandeling significant goedkoper. De productiekosten zijn naar schatting 80.000 euro per patiënt", aldus het Zorginstituut.
Volgens internist-hematoloog en onderzoeksleider Tom van Meerten van het UMCG is nu al 40 procent van de patiënten die in Nederland CAR T-celtherapie ondergingen, na twee jaar nog steeds kankervrij. "Dit is een gigantische stap voorwaarts en de hele wereld zal naar de resultaten kijken. Er is geen land in de wereld waar de overheid het lef toont om academische onderzoekers te steunen bij het leveren van bewijs dat zij een innovatieve behandeling kunnen leveren die net zo goed is als die van farmaceutische multinationals", zegt hij doelend op het Zorginstituut en ZonMw.
Er doen 299 patiënten mee aan het onderzoek, dat zes jaar zal duren.
Meer uit Binnenland
ZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
26 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
56 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
58 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
4 uur geleden