
UMCG krijgt 30 miljoen voor hoopgevend onderzoek lymfeklierkanker
GRONINGEN (ANP) - Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 30 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw voor nader onderzoek naar een hoopgevende innovatieve immuuntherapie voor mensen met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om een vorm, diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), die ieder jaar circa 1700 Nederlanders treft. De behandelingsmogelijkheid die wordt onderzocht, lijkt ook kansrijk voor patiënten met andere vormen van kanker.
Het gaat om de zogenoemde CAR T-celtherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken. Deze wordt al beperkt in Nederland toegepast en sinds het voorjaar via de basisverzekering vergoed. De behandeling kost nu nog per patiënt 330.000 euro. De benodigde CAR T-cellen moeten ook nog eens uit de VS komen. Patiënten moeten daarom soms wel zes weken wachten, iets wat ze zich vaak niet meer kunnen permitteren.
Het UMCG gaat daarom nu in samenwerking met Radboudumc, Erasmus MC en Amsterdam UMC onderzoek doen naar het effect van CAR T-cellen die in hun eigen ziekenhuizen worden geproduceerd.
"De verwachting is dat dit tot kwaliteit- en tijdwinst leidt. Doordat alles op één plek plaatsheeft, kan er direct met de verse cellen worden gewerkt. Hierdoor hoeft er niet ingevroren en vervoerd te worden en is de behandeling significant goedkoper. De productiekosten zijn naar schatting 80.000 euro per patiënt", aldus het Zorginstituut.
Volgens internist-hematoloog en onderzoeksleider Tom van Meerten van het UMCG is nu al 40 procent van de patiënten die in Nederland CAR T-celtherapie ondergingen, na twee jaar nog steeds kankervrij. "Dit is een gigantische stap voorwaarts en de hele wereld zal naar de resultaten kijken. Er is geen land in de wereld waar de overheid het lef toont om academische onderzoekers te steunen bij het leveren van bewijs dat zij een innovatieve behandeling kunnen leveren die net zo goed is als die van farmaceutische multinationals", zegt hij doelend op het Zorginstituut en ZonMw.
Er doen 299 patiënten mee aan het onderzoek, dat zes jaar zal duren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari vorig jaar hebben 213 Oekraïners die in Nederland werken zich met vragen en klachten gemeld bij Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in ons land. Bij 74 van de Oekraïners was er sprake van signalen van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel. Dit is een grote toename in vergelijking met het jaar voor de oorlog, toen 17 Oekraïners aanklopten. In dat jaar werden drie keer signalen van arbeidsuitbuiting genoteerd.
54 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Dat er door dassen die het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch geen treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zorgt voor extra drukte op omreisroutes. Maar vooralsnog waren treinen niet zo afgeladen vol dat er reizigers op perrons moesten achterblijven, zegt een woordvoerder van de NS woensdagochtend. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet 100 procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed."
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Werkgevers en FNV Jeugdzorg hebben een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk bij jeugdbeschermers en het afbouwen van het aantal casussen dat ze onder hun hoede hebben. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de vijfduizend jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
12 uur geledenKRIMPENERWAARD (ANP) - De gemeente Krimpenerwaard gaat tachtig kinderen opvangen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. In Het Klooster in Haastrecht worden waarschijnlijk vanaf het einde van de zomer minderjarigen van 14 tot 17,5 jaar gehuisvest. De meesten van hen komen uit Syrië, maar er zijn ook jongeren die zijn gevlucht uit Afghanistan, Somalië, Eritrea en Jemen, laat de gemeente dinsdagavond weten.
12 uur geleden