
Uitstel planbare zorg door corona kost zeker 320.000 levensjaren
BILTHOVEN (ANP) - Door de uitbraak van het coronavirus in Nederland zijn veel operaties en behandelingen niet doorgegaan, en het gevolg daarvan is dat in totaal ongeveer 320.000 "levensjaren in goede gezondheid" van deze patiënten verloren gaan. Als de pandemie er niet was geweest en de ingrepen volgens plan waren uitgevoerd, hadden deze mensen meer gezonde levensjaren gehad.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans klein dat dit nog kan worden gerepareerd.
Onderzoekers van het instituut keken naar slechts een deel van de zorg. Ze bestudeerden de operaties die kunnen worden ingepland. Het gaat bijvoorbeeld om operaties aan heupen en knieën en ingrepen vanwege staar. Die gingen in 2020 en 2021 vaak niet door omdat de ruimte in de ziekenhuizen nodig was om coronapatiënten op te vangen. In twee jaar tijd zouden ongeveer 1,6 miljoen van zulke ingrepen moeten worden uitgevoerd, maar dit waren er door het coronavirus ongeveer 305.000 minder.
Het RIVM benadrukt dat het gaat om een minimale schatting. "De volledige verliezen aan gezondheid zijn waarschijnlijk groter omdat niet alle vormen van zorg zijn meegeteld. Denk aan de gevolgen van uitgestelde diagnoses en zorg op poliklinieken."
Als ziekenhuizen erin slagen om tot eind 2026 elk jaar een paar weken lang 5 procent meer operaties uit te voeren, zou de schade voor de gezondheid beperkt kunnen worden. In dat geval zou de schade met 19.000 levensjaren kunnen worden teruggebracht. "Of dit gehaald wordt hangt niet alleen van voldoende zorgpersoneel af. Wat ook meespeelt is of mensen nog in aanmerking (willen) komen voor een operatie. Zeker is dat niet alle uitgestelde operaties kunnen worden ingehaald", aldus het RIVM.
Volgens het gezondheidsinstituut laten de cijfers zien dat het belangrijk is om bij een crisis de gewone zorg zo goed mogelijk door te laten gaan. Privéklinieken en buitenlandse ziekenhuizen zouden bijvoorbeeld behandelingen kunnen overnemen, en "een andere mogelijkheid is de operatiecapaciteit zo goed mogelijk te gebruiken voor operaties die veel gezondheid opleveren."
Meer uit Binnenland
WAGENINGEN (ANP) - Het aantal grijze zeehonden in de Waddenzee blijft groeien. Afgelopen winter werden meer dan 3000 pups en ruim 12.000 volwassen dieren geteld, blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook Wageningen Marine Research deelnam.
1 uur geledenHOUTEN (ANP) - De eerste regionale tropennacht van dit jaar is gemeten, meldt Weeronline. Bij de weerstations Vlissingen en Hoek van Holland kwam de temperatuur in de nacht van dinsdag op woensdag niet onder de 20 graden. Het is de eerste tropennacht sinds 13 augustus 2024.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bijna een op de acht Nederlanders lijdt aan slapeloosheid waardoor de maatschappij geconfronteerd wordt met een economische schade van 3 miljard euro per jaar. Dat staat in een studie van instituut SEO Economisch Onderzoek (SEO).
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
12 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
12 uur geleden