Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uiterst linkse activist opgepakt in Rusland

Uiterst linkse activist opgepakt in Rusland

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Sergej Oedaltsov, een prominente Russische uiterst linkse activist, is donderdag aangehouden. Volgens de advocaat van Oedaltsov werd hij aangehouden voor het "rechtvaardigen van terrorisme", meldt staatspersbureau TASS.

Volgens zijn advocaat had de aanhouding te maken "met een of andere post op sociale media. Verder weet ik ook niets". De 46-jarige Oedaltsov is de leider van het Linkse Front, een samenwerkingsverband van verschillende linkse groepen met onder andere de Russische Communistische Partij. Oedaltsovs vrouw is een communistisch parlementslid.

Oedaltsov is vaak kritisch geweest over het leiderschap van president Vladimir Poetin. De activist was een bondgenoot van de inmiddels opgesloten oppositieleider Aleksej Navalni tijdens demonstraties tegen de overheid in 2011 en 2012. Oedaltsov werd in 2014 in de gevangenis gegooid voor het organiseren van protesten. Sinds 2017 was hij weer op vrije voeten.

Ondanks zijn kritiek op de overheid steunt Oedaltsov wel de oorlog in Oekraïne. Eerder liet hij zich al positief uit over de annexatie van de Krim in 2014.

Meer uit Buitenland

18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

1 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

2 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

3 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

5 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

5 uur geleden
Opnieuw hoge temperatuur gemeten, net geen nieuw record

LONDEN (ANP) - Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

6 uur geleden
Vluchten Frankfurt na protest hervat, ook weer actie in Oslo

FRANKFURT (ANP/RTR/AFP) - Het vliegverkeer op Frankfurt Airport wordt geleidelijk hervat na een actie van klimaatactivisten, meldt de luchthaven. Betogers van Letzte Generation hadden zich aan het asfalt vastgeplakt. Activisten zeggen ook weer actie te voeren in Noorwegen.

6 uur geleden