Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitermark: zet mensen met beperking in als stembureaulid

Uitermark: zet mensen met beperking in als stembureaulid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat gemeenten mensen met een beperking inzetten als stembureaulid, eventueel onder begeleiding. Dat is een van de plannen voor beter toegankelijke verkiezingen die minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) dinsdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. In het stuk staan als voorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking.

Verder moeten er onder meer verkiezingsdebatten in begrijpelijke taal komen en moet in minstens één stemlokaal per gemeente een gebarentaaltolk op afstand beschikbaar zijn. De meeste acties zijn niet dwingend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat gemeenten "stimuleren" om mensen met een beperking en laaggeletterden als stembureaulid in te zetten.

Het gaat om een brede groep, waaronder kiezers die slecht zien of horen, kiezers met dementie en kiezers in een rolstoel. Een peiling onder 1785 mensen laat zien dat stemmers met een beperking minder positief zijn over hun ervaring met verkiezingen.

Rustige momenten

Mensen met een beperking hebben relatief veel last van drukte in het stemlokaal, staat ook in het onderzoek. In het plan van Uitermark staat daarover dat gemeenten kiezers moeten informeren over rustige momenten om te stemmen.

Het komt al voor dat mensen met een licht verstandelijke beperking meehelpen in het stembureau. Volgens de Stichting Prokkel die dat ondersteunt, waren er bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen 380 duo's met begeleider.

Sfeer

De stichting wil dat elke gemeente minstens een duo inzet. Dat doel komt met het kabinetsplan dichterbij, verwacht projectleider Marian Geling. "Ze zijn een rolmodel. Als een vrijwilliger met een licht verstandelijke beperking op een stembureau zit, gaan anderen waar die bijvoorbeeld mee woont of werkt zich ook interesseren in verkiezingen."

Bovendien wordt de sfeer rond de stembus prettiger en worden stembureaus op deze manier een betere afspiegeling van de samenleving, aldus Geling. "Dat nodigt meer mensen uit om te gaan stemmen."

Meer uit Binnenland

NAVO-top bereidt komst Trump voor, ondanks mogelijke afzegging

DEN HAAG (ANP) - Ondanks mediaberichten dat Donald Trump mogelijk niet naar de NAVO-top in Den Haag komt, bereidt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zich voor op de komst van de Amerikaanse president. "We houden er gewoon rekening mee dat hij komt", zei Pieter-Jaap Aalbersberg, dinsdag bij een vooruitblik op de top eind juni.

13 minuten geleden
Aalbersberg: groot verschil tussen Bevrijdingsdag en NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De beveiliging rond de NAVO-top zal heel anders zijn dan op Bevrijdingsdag maandag in Wageningen. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg zei dat dinsdag tijdens een vooruitblik op de top. Op dat congres is "geen toegang tot hoogwaardigheidsbekleders, er is grote afstand gecreëerd. Wageningen was een open feestviering. Dat kun je niet met elkaar vergelijken".

38 minuten geleden
Meer ziekenhuizen openen expertisecentrum voor postcovidklachten

UTRECHT (ANP) - Nog eens vier academische ziekenhuizen openen in de komende maanden een speciaal expertisecentrum voor mensen met langdurige klachten na een coronabesmetting. In november vorig jaar openden de eerste drie centra, in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Het eerstvolgende gespecialiseerde centrum moet op 1 juni opengaan in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

41 minuten geleden
Ook kabinetsplan over cyberveiligheid ontstemt hoger onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Opnieuw valt voorgenomen kabinetsbeleid slecht in het onderwijs. Ditmaal roept een plan om onderwijsinstellingen onder de Cyberbeveiligingswet te laten vallen weerstand op. Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, de MBO Raad en ICT-samenwerkingsverband SURF zien dat totaal niet zitten. Ze vrezen onbedoelde negatieve effecten. "Het vertraagt de uitvoering van effectieve veiligheidsmaatregelen, leidt tot onnodige bureaucratie en tot hoge kosten", reageren ze.

2 uur geleden
Van Weel vindt dat politie goed handelde na rookbom op podium

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel (VVD) vindt dat de politie "adequaat" heeft gehandeld nadat iemand in Wageningen maandag een rookbom op het podium had gegooid naar premier Dick Schoof en de Poolse minister-president Donald Tusk. De minister weet niet of de dader al is opgepakt door de politie. "Ik heb daar in ieder geval nog geen berichten over ontvangen", zei Van Weel in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

4 uur geleden
Burgemeester van Tilburg stopt om 'intensiteit van het werk'

TILBURG (ANP) - Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg, legt zijn taken neer per 31 augustus. De 66-jarige burgemeester ervaart "de intensiteit van het werk en de lange werkweken steeds meer als een beperking", zo schrijft hij dinsdag in een brief aan de inwoners van Tilburg.

5 uur geleden
Nederlanders vliegen én rijden 100 miljard kilometer per jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders vliegen in een jaar tijd opgeteld ongeveer net zoveel kilometers als ze met de auto rijden. In 2024 ging het in totaal om circa 100 miljard kilometer, becijferde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat is 2,5 miljoen keer de wereld rond. De helft van alle gevlogen kilometers werd door 9 procent van de bevolking afgelegd.

5 uur geleden