
Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen
DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark wil snel beginnen met de hervormingen van de democratie die de coalitie voor ogen heeft. In de eerste hoorzitting met Tweede Kamerleden noemt ze "het afschaffen van het verbod op constitutionele toetsing, het opzetten van een constitutioneel hof, en dat verder uitwerken in goede relatie met de op te zetten commissie grondrechten". De coalitie wil dat een nieuwe commissie van Kamerleden zich bezighoudt met de grondwet.
"Ik ben in principe hier voor vier jaar, dus ik wil gewoon aan het eind van die vier jaar resultaat hebben", zegt de aankomend minister na de hoorzitting. Voor een constitutioneel hof is bijvoorbeeld een grondwetswijziging nodig. Dat betekent dat de Eerste en Tweede Kamer het plan moeten goedkeuren en na verkiezingen nogmaals, maar dan met tweederdemeerderheid. Dat laatste maakt het belangrijk om zoveel mogelijk politieke steun te krijgen. Dat kost tijd, zegt Uitermark, ook omdat de meningen over een grondwettelijk hof uiteenlopen.
Van meerdere Kamerleden krijgt Uitermark vragen over spanningen met de rechtstaat die plannen van de coalitie zouden opleveren. Daarover zegt Uitermark: "Verandering geeft schuring. We zullen op bepaalde terreinen dingen anders gaan doen, en we zullen dat altijd doen binnen de grenzen van de rechtstaat. Daar zal ik op toezien."
Democratische hervormingen
Een van de speerpunten van Uitermarks partij Nieuw Sociaal Contract is om democratische hervormingen door te voeren.
Onder meer uit stukken die zijn opgevraagd door het ANP is gebleken dat een deel van de rijksambtenaren zich zorgen maakt over het vooruitzicht dat de PVV gaat regeren. Als ambtenaren weigeren PVV-beleid uit te voeren - antwoordt Uitermark op een vraag van Joost Eerdmans (JA21) - zal ze "beginnen met luisteren" en hun "ambtelijk vakmanschap" respecteren. Maar dat heeft een grens. "Ambtenaren kunnen niet weigeren om werk uit te voeren, tenzij zij in een situatie van overmacht worden gebracht. Dus dat het beleid strijdig zou zijn met het recht."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet niets in een snelle verlichting van de sancties tegen Syrië. Maar Nederland staat in Europa "vrijwel alleen", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) dinsdagavond in de Tweede Kamer. "De druk is aan het toenemen. Vooral van landen met handelsbelangen."
6 uur geledenHAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
4 dagen geleden