Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen

Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark wil snel beginnen met de hervormingen van de democratie die de coalitie voor ogen heeft. In de eerste hoorzitting met Tweede Kamerleden noemt ze "het afschaffen van het verbod op constitutionele toetsing, het opzetten van een constitutioneel hof, en dat verder uitwerken in goede relatie met de op te zetten commissie grondrechten". De coalitie wil dat een nieuwe commissie van Kamerleden zich bezighoudt met de grondwet.

"Ik ben in principe hier voor vier jaar, dus ik wil gewoon aan het eind van die vier jaar resultaat hebben", zegt de aankomend minister na de hoorzitting. Voor een constitutioneel hof is bijvoorbeeld een grondwetswijziging nodig. Dat betekent dat de Eerste en Tweede Kamer het plan moeten goedkeuren en na verkiezingen nogmaals, maar dan met tweederdemeerderheid. Dat laatste maakt het belangrijk om zoveel mogelijk politieke steun te krijgen. Dat kost tijd, zegt Uitermark, ook omdat de meningen over een grondwettelijk hof uiteenlopen.

Van meerdere Kamerleden krijgt Uitermark vragen over spanningen met de rechtstaat die plannen van de coalitie zouden opleveren. Daarover zegt Uitermark: "Verandering geeft schuring. We zullen op bepaalde terreinen dingen anders gaan doen, en we zullen dat altijd doen binnen de grenzen van de rechtstaat. Daar zal ik op toezien."

Democratische hervormingen

Een van de speerpunten van Uitermarks partij Nieuw Sociaal Contract is om democratische hervormingen door te voeren.

Onder meer uit stukken die zijn opgevraagd door het ANP is gebleken dat een deel van de rijksambtenaren zich zorgen maakt over het vooruitzicht dat de PVV gaat regeren. Als ambtenaren weigeren PVV-beleid uit te voeren - antwoordt Uitermark op een vraag van Joost Eerdmans (JA21) - zal ze "beginnen met luisteren" en hun "ambtelijk vakmanschap" respecteren. Maar dat heeft een grens. "Ambtenaren kunnen niet weigeren om werk uit te voeren, tenzij zij in een situatie van overmacht worden gebracht. Dus dat het beleid strijdig zou zijn met het recht."

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

20 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

22 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden