
Tweede Kamer debatteert over plannen acute zorg, sector kritisch
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert woensdag over de kabinetsplannen voor de acute zorg. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wil de spoedzorg in Nederland opnieuw organiseren. Verschillende zorgorganisaties zijn kritisch over die plannen.
Zo vreest de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat de gevolgen van het concentreren van de acute zorg, zoals Kuipers wil, niet goed in beeld zijn. Alleen als het gaat om complexe traumagevallen, zoals een gebroken heup of bekken, is het concentreren van specialistische kennis een goed idee, aldus de NVZ. Maar wie bijvoorbeeld een beroerte krijgt, is juist gebaat bij een hulppost zo dicht mogelijk in de buurt.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijst erop dat ambulances tegenwoordig vaak een soort rijdende ziekenhuizen zijn, toegerust om mensen met spoedeisende aandoeningen zelf te helpen. Nu geldt de regel dat elke patiënt binnen 45 minuten na een melding bij een spoedeisende hulppost moet kunnen zijn. De NZa adviseert deze regel aan te passen, maar volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) ligt het niet zo simpel. Het grootste deel van de patiënten komt op eigen gelegenheid naar een spoedeisende hulp (SEH), dus voor veel mensen is juist de toegankelijkheid van zo'n hulppost ook om die reden belangrijk.
Bovendien, zo zeggen de artsen, kan het sluiten van een SEH negatieve gevolgen hebben voor een ziekenhuis. De helft van de opnames in een ziekenhuis start met een SEH-bezoek, zegt ook de NVZ. Sluiting van zo'n post kan dus zelfs leiden tot een gedeeltelijke of gehele sluiting van een ziekenhuis. De Patiëntenfederatie Nederland noemt het evengoed "onvermijdelijk" dat de meer complexe spoedzorg wordt geconcentreerd op een aantal plekken. De federatie wil vooral dat patiënten worden betrokken bij de plannen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 week geleden