
Tweede Kamer debatteert over miljardensteun KLM
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert woensdag over de miljardensteun die KLM van het kabinet krijgt om de coronacrisis het hoofd te bieden. De meeste Kamerleden zijn het eens met het besluit om de luchtvaartmaatschappij te helpen, maar willen wel graag meepraten over de voorwaarden.
De ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigden vorige week een reddingspakket aan ter waarde van 2 tot 4 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij zit in zwaar weer nu door de coronamaatregelen wereldwijd vrijwel de gehele vloot aan de grond staat.
Aan de financiële reddingsboei zijn wel voorwaarden verbonden. Het kabinet wil onder meer dat KLM verder verduurzaamt en zorgt voor minder overlast voor omwonenden van Schiphol. Een deel van de Kamer wil dat het bedrijf bovendien minder vakantievluchten gaat uitvoeren en zich toelegt op zakelijk verkeer.
Daarnaast moet KLM, dat ook al een beroep deed op de loonkostenregeling, financieel orde op zaken stellen. Daarbij moeten volgens Hoekstra "de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen", wat naar verwachting zal neerkomen op loonmatiging voor het management en de piloten. Bonussen zijn voorlopig taboe.
Juist over dat laatste thema was de laatste tijd veel te doen. KLM haalde zich de woede van de Tweede Kamer op de hals met een voorstel om de maximale variabele beloning van topman Pieter Elbers in de toekomst flink te verhogen. Het plan werd uiteindelijk onder grote politieke en maatschappelijke druk van tafel gehaald.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De William Schrikker Stichting en pleegzorgorganisatie Enver zijn aansprakelijk gesteld omdat ze de biologische moeder van het Vlaardingse pleegmeisje de kans hebben ontnomen als familie verder te leven. Dat is een schending van het recht op familieleven, bevestigt advocaat Frank Hamers berichtgeving van De Telegraaf.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die Israël willen verlaten vanwege de raketaanvallen, moeten dat over land doen via Egypte of Jordanië. Vanaf daar kan de reis richting Europa worden vervolgd met het vliegtuig. In Israël is het luchtruim gesloten, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
7 uur geledenVUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.
11 uur geleden