Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee IDFA-awards voor Radiograph of a Family

Twee IDFA-awards voor Radiograph of a Family

AMSTERDAM (ANP) - De documentaire Radiograph of a Family heeft twee awards in de wacht gesleept op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De winnaars van het competitieprogramma werden donderdag bekendgemaakt tijdens de Awards Ceremony in de Brakke Grond in Amsterdam. De uitreiking was vanwege de coronamaatregelen wereldwijd online te volgen.

Deze coronaproof editie van IDFA in de theaters was afgelopen week zo goed als uitverkocht, aldus de organisatie. Online registreerde het festival tot nu toe ruim 62.000 filmbezoeken. Ook volgden nagenoeg evenveel professionals als vorig jaar het evenement.

De film Radiograph of a Family, waarin de de Iraanse maker Firouzeh Khosrovani het huwelijksverhaal van haar ouders vertelt, won in de categorie Best Feature-Length Documentary. Ze kreeg een bedrag van 20.000 euro. Ook ging ze naar huis met de IDFA ReFrame Award for Best Creative Use of Archive, voor gebruik van archiefmateriaal in documentaires. Volgens de jury laat Khosrovani door middel van "een meesterlijke vorm van storytelling" zien hoe de geschiedenis en de revolutie de politieke en persoonlijke scheiding van haar ouders veroorzaakt.

Best Directing

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium van 50.000 euro ging dit jaar naar de in Afghanistan geboren filmmaker Aboozar Amini, die sinds zijn veertiende in Nederland woont. Dit bedrag is bedoeld voor gevestigde documentairemakers. Hiermee kunnen ze een film over een onderwerp naar keuze maken.

Verder ging de IDFA Award for Best Directing, een bedrag van 5000 euro, naar Vitaly Mansky voor de documentaire 'Gorbachev. Heaven'. De Russische filmmaker blikt hierin met Michael Gorbatsjov terug op het leven van de oud-leider van de Sovjet-Unie. Alina Gorlova uit Oekraïne kreeg de IDFA Award for Best First Appearance (10.000 euro) voor This Rain Will Never Stop, waarin ze een zoon uit een Syrische familie volgt die in Oekraïne opnieuw met een militair conflict te maken krijgt.

Na een sluiting van twee weken vanwege de verscherpte coronamaatregelen, mochten de bioscopen vorige week net op tijd voor IDFA weer open. De capaciteit in de zalen is nog altijd beperkt tot dertig personen. De organisatie maakte eerder bekend dat elke film van IDFA 2020 een keer in de bioscoopzaal is te zien. IDFA gaat online en in theaters in heel Nederland nog door tot en met 6 december.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden