Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Twee IDFA-awards voor Radiograph of a Family

Twee IDFA-awards voor Radiograph of a Family

AMSTERDAM (ANP) - De documentaire Radiograph of a Family heeft twee awards in de wacht gesleept op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De winnaars van het competitieprogramma werden donderdag bekendgemaakt tijdens de Awards Ceremony in de Brakke Grond in Amsterdam. De uitreiking was vanwege de coronamaatregelen wereldwijd online te volgen.

Deze coronaproof editie van IDFA in de theaters was afgelopen week zo goed als uitverkocht, aldus de organisatie. Online registreerde het festival tot nu toe ruim 62.000 filmbezoeken. Ook volgden nagenoeg evenveel professionals als vorig jaar het evenement.

De film Radiograph of a Family, waarin de de Iraanse maker Firouzeh Khosrovani het huwelijksverhaal van haar ouders vertelt, won in de categorie Best Feature-Length Documentary. Ze kreeg een bedrag van 20.000 euro. Ook ging ze naar huis met de IDFA ReFrame Award for Best Creative Use of Archive, voor gebruik van archiefmateriaal in documentaires. Volgens de jury laat Khosrovani door middel van "een meesterlijke vorm van storytelling" zien hoe de geschiedenis en de revolutie de politieke en persoonlijke scheiding van haar ouders veroorzaakt.

Best Directing

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium van 50.000 euro ging dit jaar naar de in Afghanistan geboren filmmaker Aboozar Amini, die sinds zijn veertiende in Nederland woont. Dit bedrag is bedoeld voor gevestigde documentairemakers. Hiermee kunnen ze een film over een onderwerp naar keuze maken.

Verder ging de IDFA Award for Best Directing, een bedrag van 5000 euro, naar Vitaly Mansky voor de documentaire 'Gorbachev. Heaven'. De Russische filmmaker blikt hierin met Michael Gorbatsjov terug op het leven van de oud-leider van de Sovjet-Unie. Alina Gorlova uit Oekraïne kreeg de IDFA Award for Best First Appearance (10.000 euro) voor This Rain Will Never Stop, waarin ze een zoon uit een Syrische familie volgt die in Oekraïne opnieuw met een militair conflict te maken krijgt.

Na een sluiting van twee weken vanwege de verscherpte coronamaatregelen, mochten de bioscopen vorige week net op tijd voor IDFA weer open. De capaciteit in de zalen is nog altijd beperkt tot dertig personen. De organisatie maakte eerder bekend dat elke film van IDFA 2020 een keer in de bioscoopzaal is te zien. IDFA gaat online en in theaters in heel Nederland nog door tot en met 6 december.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie

PARIJS (ANP/AFP) - Centre Pompidou in Parijs gaat vanaf eind 2023 vier jaar dicht voor een grondige renovatie. Een opknapbeurt voor het toonaangevende centrum voor moderne kunst in de Franse hoofdstad is noodzakelijk, zegt directeur Serge Lasvignes tegen Franse media. "Het gebouw lijdt. We hebben geen keus meer." De kosten worden geraamd op ruim 200 miljoen euro.

5 uur geleden
Man uit Almere opgepakt voor het bedreigen van journalisten

ALMERE (ANP) - Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een onlinefilmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen nemen of naar het buitenland kunnen vluchten, anders wordt ze iets aangedaan. NOS en ANP hebben aangifte van bedreiging tegen de man gedaan.

8 uur geleden
Burgemeester Urk uit afschuw over belagen cameraploeg NOS

URK (ANP) - Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft zondagmiddag in een videoboodschap zijn "afschuw" geuit over een groep Urker jongeren, die een cameraploeg van de NOS met pepperspray heeft bespoten. Dat gebeurde toen er opnames werden gemaakt van een testlocatie van de GGD, die zaterdagavond in Urk in brand is gestoken door relschoppende jeugd. "Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt", aldus de geschokte burgemeester. De NOS brak de opnames na het incident af.

1 dag geleden
Matthijs gaat door begint met bijna 1,4 miljoen kijkers

AMSTERDAM (ANP) - De eerste reguliere aflevering van Matthijs gaat door heeft zaterdagavond bijna 1,4 miljoen kijkers getrokken. Het nieuwe tv-programma van Matthijs van Nieuwkerk op NPO 1 trok meer kijkers dan tijdens de oudejaarsspecial, toen er meer dan een miljoen mensen keken.

1 dag geleden
Rob Kemps winnaar van De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Rob Kemps mag zich De Slimste Mens noemen. De Snollebollekes-zanger kwam vrijdagavond als winnaar van de populaire kennisquiz uit de bus.

3 dagen geleden
Paaspop mogelijk verplaatst naar september

SCHIJNDEL (ANP) - De aftrap van het festivalseizoen vindt dit jaar mogelijk later plaats dan normaal. De organisatie van Paaspop, traditiegetrouw in april de opener van het seizoen, overweegt de komende editie naar september te verschuiven, zegt festivaldirecteur Peter Sanders.

3 dagen geleden
Concertgebouworkest speelt telkens als avondklok ingaat

AMSTERDAM (ANP) - Het Koninklijk Concertgebouworkest zal zich elke avond laten horen vanaf het moment dat de avondklok ingaat. Het gaat vanaf zaterdag dagelijks om 21.00 uur korte concerten streamen via Instagram Live. Dat gebeurt onder het motto Stay in, stay tuned.

3 dagen geleden