Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump laat campagnebijeenkomst bijwonen 'op eigen risico'

Trump laat campagnebijeenkomst bijwonen 'op eigen risico'

WASHINGTON (ANP) - Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de economie weer moet gaan draaien en dat campagnebijeenkomsten weer gehouden kunnen worden, is hij toch niet helemaal gerust op de veiligheid in verband met het nieuwe coronavirus. Wie Trumps komende campagnebijeenkomst in Tulsa volgende week vrijdag wil bijwonen, moet eerst een verklaring ondertekenen met de belofte de president niet aan te klagen na besmetting met het potentieel dodelijke longvirus, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

In de verklaring staat dat bezoekers erkennen dat er een risico is om te worden blootgesteld aan het coronavirus in openbare gelegenheden, en dat zij alle risico's zelf op zich nemen en de president of andere betrokken partijen niet juridisch verantwoordelijk zullen houden voor enige ziekte of letsel.

De 'rally' in Tulsa wordt de eerste campagnebijeenkomst van Trump sinds de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten. De bijeenkomst is onder meer omstreden omdat het aantal besmettingsgevallen in veel delen van de VS nog altijd toeneemt. Geen land in de wereld is harder getroffen. Het virus is bij meer dan 2 miljoen mensen in de VS vastgesteld en heeft tot 113.820 doden geleid.

Veiligheidsmaatregelen

Volgens hoogleraar rechten Catherine Sharkey van New York University zullen verklaringen waarin mensen afstand doen van een recht iets of iemand aansprakelijk te houden, een vast deel worden van het dagelijks leven in Amerika, dat bekendstaat om zijn claimcultuur. De verklaringen vrijwaren iemand echter niet van de juridische gevolgen van zware nalatigheid of roekeloosheid, benadrukt Sharkey. Volgens haar kan het organiseren van een massale campagnebijeenkomst waarbij mensen geen afstand kunnen houden, door een rechter worden opgevat als nalatig.

Welke veiligheidsmaatregelen van kracht zullen zijn op de bijeenkomst is nog niet duidelijk. De gouverneur van Oklahoma, waar Tulsa ligt, raadt inwoners nog altijd aan om drukke plekken te vermijden. In Oklahoma geldt echter geen limiet op bijeenkomsten.

Bij de 'rally' worden ook protesten tegen racisme verwacht. Trumps keuze voor Tulsa is omstreden, omdat daar in 1921 'de slachting van Tulsa' plaatsvond, een massale aanval op de zwarte bevolking waarbij tientallen mensen om het leven werden gebracht en meer dan achthonderd mensen werden verwond. Op 19 juni vieren vooral zwarte Amerikanen de afschaffing van de slavernij.

Meer uit Buitenland

Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

1 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

1 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

1 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

2 uur geleden
In Annecy gewonde kinderen stabiel, ook Nederlander

PARIJS/ANNECY (ANP) - De vier kinderen die donderdag gewond raakten bij een steekpartij in Annecy verkeren niet meer in levensgevaar. Premier Elisabeth Borne zei vrijdagmorgen dat hun toestand stabiel is. Onder hen is ook een Nederlander.

3 uur geleden
Hoge Raad: Krim-kunstschatten teruggeven aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven aan Oekraïne. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. Daarmee blijft een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam in stand. Met de uitspraak van de Hoge Raad is een einde gekomen aan een geschil dat jaren heeft geduurd.

3 uur geleden
NAVO-troepen mogelijk al in Zweden voor toetreding tot alliantie

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Zweden staat toe dat de NAVO troepen en materieel in het land stationeren, terwijl het zelf nog geen lid is van de alliantie. Het besluit is een "duidelijk signaal" naar Rusland en versterkt de Zweedse verdediging, aldus premier Ulf Kristersson en defensieminister Pal Jonson in een opiniestuk in de krant Dagens Nyheter.

3 uur geleden