
Trump laat campagnebijeenkomst bijwonen 'op eigen risico'
WASHINGTON (ANP) - Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de economie weer moet gaan draaien en dat campagnebijeenkomsten weer gehouden kunnen worden, is hij toch niet helemaal gerust op de veiligheid in verband met het nieuwe coronavirus. Wie Trumps komende campagnebijeenkomst in Tulsa volgende week vrijdag wil bijwonen, moet eerst een verklaring ondertekenen met de belofte de president niet aan te klagen na besmetting met het potentieel dodelijke longvirus, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.
In de verklaring staat dat bezoekers erkennen dat er een risico is om te worden blootgesteld aan het coronavirus in openbare gelegenheden, en dat zij alle risico's zelf op zich nemen en de president of andere betrokken partijen niet juridisch verantwoordelijk zullen houden voor enige ziekte of letsel.
De 'rally' in Tulsa wordt de eerste campagnebijeenkomst van Trump sinds de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten. De bijeenkomst is onder meer omstreden omdat het aantal besmettingsgevallen in veel delen van de VS nog altijd toeneemt. Geen land in de wereld is harder getroffen. Het virus is bij meer dan 2 miljoen mensen in de VS vastgesteld en heeft tot 113.820 doden geleid.
Veiligheidsmaatregelen
Volgens hoogleraar rechten Catherine Sharkey van New York University zullen verklaringen waarin mensen afstand doen van een recht iets of iemand aansprakelijk te houden, een vast deel worden van het dagelijks leven in Amerika, dat bekendstaat om zijn claimcultuur. De verklaringen vrijwaren iemand echter niet van de juridische gevolgen van zware nalatigheid of roekeloosheid, benadrukt Sharkey. Volgens haar kan het organiseren van een massale campagnebijeenkomst waarbij mensen geen afstand kunnen houden, door een rechter worden opgevat als nalatig.
Welke veiligheidsmaatregelen van kracht zullen zijn op de bijeenkomst is nog niet duidelijk. De gouverneur van Oklahoma, waar Tulsa ligt, raadt inwoners nog altijd aan om drukke plekken te vermijden. In Oklahoma geldt echter geen limiet op bijeenkomsten.
Bij de 'rally' worden ook protesten tegen racisme verwacht. Trumps keuze voor Tulsa is omstreden, omdat daar in 1921 'de slachting van Tulsa' plaatsvond, een massale aanval op de zwarte bevolking waarbij tientallen mensen om het leven werden gebracht en meer dan achthonderd mensen werden verwond. Op 19 juni vieren vooral zwarte Amerikanen de afschaffing van de slavernij.
Meer uit Buitenland
MARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
52 minuten geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
2 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
2 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
3 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
10 uur geleden