
Trump gaat noodsituatie uitroepen aan grens
WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump gaat maandag na zijn aantreden als president een noodsituatie uitroepen aan de grens met Mexico, liet een medewerker van de aankomende regering weten aan de pers. Trump gaat ook meer troepen naar de grens sturen om die veilig te stellen en zal drugskartels aanmerken als terreurorganisaties.
Migratie speelde een belangrijke rol in de campagne van Trump, die maandag de ambtseed aflegt en dan president is. Hij had aangekondigd de grens dicht te gooien om de "invasie" van migranten een halt toe te roepen. Trump heeft ook al aangekondigd dat hij "de grootste deportatiecampagne" in de geschiedenis van zijn land laat uitvoeren om criminelen zonder verblijfsstatus het land uit te krijgen.
De verwachting is dat Trump na zijn aantreden meteen een groot aantal presidentiële besluiten neemt. Hij gaat volgens een medewerker onder meer aangeven dat de overheid nog maar twee geslachten erkent: man en vrouw. En financiering van de federale overheid mag volgens die bron ook niet meer worden gebruikt om "genderideologie" te promoten. Daarnaast gaat Trump snel 'DOGE' in het leven roepen, de adviesraad van Elon Musk die gaat over het afslanken van de overheid.
Amerikaans staatsburgerschap
NBC News bericht dat Trump ook een einde wil maken aan het principe dat mensen die op Amerikaans grondgebied worden geboren het Amerikaanse staatsburgerschap krijgen. Dat staat in de VS bekend als 'birthright citizenship' en is vastgelegd in de grondwet. Tegenstanders hebben al aangekondigd pogingen dat te veranderen te zullen aanvechten voor de rechter.
De krant New York Post schrijft dat Trump op zijn eerste dag ook geografische namen wil veranderen. Hij wil de Golf van Mexico naar verluidt omdopen tot Golf van Amerika. De berg Denali in Alaska moet weer Mount McKinley gaan heten. De naam was in 2015 veranderd toen de Democraat Barack Obama in het Witte Huis zat.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft voor het eerst asielzoekers aan de grens geweerd sinds het ingaan van het strengere migratiebeleid. Vier Afghanen die via Luxemburg het land binnenkwamen, zijn volgens de politie teruggestuurd.
7 minuten geledenKYIV (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz, de Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Keir Starmer en de Poolse premier Donald Tusk hebben tijdens hun bezoek aan Kyiv hun eer betuigd aan gesneuvelde Oekraïense militairen. Dat deden zij samen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en diens vrouw Olena.
43 minuten geledenNEW DELHI/ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - India en Pakistan melden tientallen slachtoffers na de nieuwe aanvallen over en weer. In Pakistan zijn elf doden en meer dan vijftig gewonden gevallen. In India ligt het dodental op vijf.
1 uur geledenISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - De Pakistaanse defensieminister Khawaja Asif ontkent dat de raad die over onder meer het nucleaire arsenaal gaat, bijeen is gekomen. Functionarissen zeiden dat premier Shehbaz Sharif had opgeroepen tot een spoedoverleg na het oplopen van spanningen met buurland India.
2 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De conservatieve regeringspartij (PPP) in Zuid-Korea heeft besloten van presidentskandidaat te wisselen. Oud-minister Kim Moon-soo moet plaatsmaken voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
3 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/RTR) - China heeft buurlanden India en Pakistan opgeroepen om verdere escalatie van hun conflict te vermijden. De spanningen tussen de twee kernmachten, die luchtaanvallen op elkaar hebben uitgevoerd, blijven oplopen.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft Amerikaanse bemiddeling aangeboden tussen India en Pakistan. De twee kernmachten zijn verwikkeld in hun ernstigste conflict in decennia. In de nacht van vrijdag op zaterdag voerden beide landen aanvallen uit.
4 uur geleden