Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump bindt juridische strijd aan met Twitter, Facebook en Google

Trump bindt juridische strijd aan met Twitter, Facebook en Google

WASHINGTON (ANP/RTR) - De grotendeels van sociale media verbannen Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft woensdag rechtszaken aangespannen tegen de techbedrijven Facebook, Twitter en Alphabet, het moederbedrijf van Google. Ook tegen de topmannen van de bedrijven, Mark Zuckerberg, Jack Dorsey en Sundar Pichai, worden juridische stappen ondernomen.

Trump maakte de gerechtelijke stappen bekend tijdens een persconferentie in zijn golfclub in Bedminster in New Jersey. Volgens Trump censureren de techgiganten conservatieve standpunten op hun platforms. De techbedrijven zijn "handhavers van illegale, ongrondwettelijke censuur" geworden, zei de 75-jarige Trump, die nog altijd populair is onder veel Republikeinen.

De juridische strijd wordt gesteund door het America First Policy Institute, een non-profitorganisatie die achter het beleid van Trump staat. Het gaat om collectieve rechtszaken, waarbij namens een grotere groep stappen worden ondernomen. De rechtszaken zijn aangespannen bij een federale rechtbank in Florida. Trump wil onder andere schadevergoedingen afdwingen.

Censuur

Trump ruziet al lange tijd met de techbedrijven over vrijheid van meningsuiting en censuur. De oud-president is door Twitter helemaal verbannen. Facebook heeft hem voor twee jaar uitgesloten en YouTube, het videoplatform van Google, heeft de oud-president voor onbepaalde tijd een ban opgelegd. De verbanningen kwamen na de gewelddadige aanval op het Capitool op 6 januari door aanhangers van Trump.

De drie bedrijven willen niet op de actie van Trump reageren.

Meer uit Buitenland

CNN: Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bericht nieuwszender CNN op basis van een brief van justitie.

29 minuten geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

34 minuten geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

2 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

3 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

3 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

3 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

4 uur geleden