Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trofee voor sportieve judoka Van Dijke

Trofee voor sportieve judoka Van Dijke

ARNHEM (ANP) - Judoka Sanne van Dijke heeft maandag de Pahud de Mortanges Trofee ontvangen, een onderscheiding die sportkoepel NOC*NSF uitreikt aan de sporter die zich het meest als inspirerend voorbeeld heeft opgeworpen.

Van Dijke zag in oktober in de strijd om het brons op de WK in Tasjkent haar tegenstander, Shiho Tanaka, met een knieblessure opgeven. De Japanse kon niet verder en moest de strijd opgeven. Van Dijke droeg Tanaka daarop van de tatami, wat haar een luid applaus vanaf de tribune opleverde.

"Met deze actie toonde de 27-jarige Nederlandse zich zeer sportief en respectvol naar haar tegenstander, geheel in de geest van het olympisme. In plaats van te juichen omdat ze de partij had gewonnen en daarmee het brons, bekommerde ze zich eerst over het welzijn van haar tegenstander", aldus het juryrapport.

Nieuw leven ingeblazen

De trofee is vernoemd naar Charles Pahud de Mortanges, de Nederlandse ruiter die in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw viermaal goud won op de Olympische Spelen. Later werd hij voorzitter van het NOC en lid van het IOC. De Pahud de Mortanges Trofee werd sinds 1972 uitgereikt in olympische jaren. In 2016 was Churandy Martina de laatste winnaar.

Het bestuur van NOC*NSF besloot de prijs nieuw leven in te blazen en hem voortaan jaarlijks uit te reiken. Van Dijke was niet op tijd terug uit Qatar om de trofee in ontvangst te nemen tijdens de algemene vergadering van NOC*NSF.

Donaties aan de voedselbank

De sportkoepel kende na zeven jaar ook de Van Tuyll Beker weer toe. De Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) ontving de prijs vanwege de maatschappelijke betekenis die het grotendeels in Nederland georganiseerde WK voor vrouwen had. "Op innoverende wijze gebruikten zij topsport als vliegwiel voor sportparticipatie tijdens het WK volleybal. Daarnaast zetten ze zich praktisch in om te helpen bij problemen in de samenleving. Zo namen ze het initiatief om sportclubs te vragen in actie te komen voor donaties aan de voedselbank", aldus het juryrapport.

De prijs, voor het laatst in 2016 uitgereikt aan wielerbond KNWU, is voor een sportbond die een in het oog springende maatschappelijke en sociale impact heeft gerealiseerd.

Meer uit Sport

Roglic liep bij val in de Tour de France breuk in onderrug op

THALGAU (ANP) - Wielrenner Primoz Roglic heeft bij de valpartij in de twaalfde etappe van de Tour de France een breuk in de onderrug opgelopen. De Sloveense kopman van Red Bull - Bora-hansgrohe, die niet meer van start ging in de volgende etappe, meldde dat op Instagram.

1 uur geleden
Hoogspringer Kobielski voorlopig geschorst na positieve test

MONACO (ANP) - De Poolse hoogspringer Norbert Kobielski is vlak voor de start van de Olympische Spelen voorlopig geschorst. De Athletics Integrity Unit (AIU) maakte dinsdag bekend dat de atleet tijdens een controle positief heeft getest op de verboden stof pentedrone.

2 uur geleden
FIA zet streep door plan voor nieuw puntensysteem in Formule 1

LONDON (ANP/RTR) - De Formule 1 houdt het huidige puntensysteem, waarbij de top 10 uit de uitslag van een grand prix punten krijgt. Een voorstel om meer deelnemers in de uitslag punten te geven, is afgewezen, maakte autosportbond FIA bekend.

2 uur geleden
Tourwinnaar Pogacar ook de beste in Profronde Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN (ANP) - Tourwinnaar Tadej Pogacar heeft de profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De 25-jarige Sloveen, die afgelopen zondag voor de derde keer de Ronde van Frankrijk won, was de grote naam in het startveld van het wielercriterium in Friesland en maakte dat waar met een solozege.

3 uur geleden
Dressuuramazone Dujardin geschorst om overtreding paardenwelzijn

LAUSANNE (ANP) - De Federatie voor Paardensport (FEI) heeft de Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin met onmiddellijke ingang voorlopig geschorst voor een periode van zes maanden. De 39-jarige Britse, met zes olympische medailles gedeeld recordhouder van Groot-Brittanniƫ bij de vrouwen, heeft de regels voor het 'paardenwelzijn' overtreden, meldt de federatie.

5 uur geleden
Van de Zandschulp verliest op challenger van Zwitserse tiener

ZUG (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp is op het challengertoernooi van Zug in Zwitserland meteen uitgeschakeld. De 28-jarige Nederlander verloor in de eerste ronde van de 19-jarige Zwitser Mika Brunhold: 7-5 (5) 3-6 7-6 (5).

5 uur geleden
Dressuuramazone Dujardin trekt zich terug van Spelen om onderzoek

PARIJS (ANP/RTR) - Dressuuramazone Charlotte Dujardin neemt niet deel aan de Olympische Spelen. De 39-jarige Britse, met zes olympische medailles gedeeld recordhouder van Groot-Brittanniƫ bij de vrouwen, heeft zich teruggetrokken om een onderzoek van de internationale paardensportbond FEI. Dat verklaarde Dujardin dinsdag.

7 uur geleden