Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

Inmiddels komt ongeveer de helft van alle digitale inkomsten van het bedrijf uit producten die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, werd woensdag bekend bij de publicatie van de jaarcijfers. Begin vorig jaar nam het concern Della AI over, een leverancier van AI-technologie voor juristen.

Volgens McKinstry kunnen advocaten en rechters heel veel tijd besparen met AI bij onder meer het doen van onderzoek. "Als een onderzoek eerder tien uur in beslag nam, is dat met AI twee uur. Het levert productiviteitsvoordelen op en zorgt voor groei", stelt de topvrouw. Advocaten kunnen hierdoor volgens haar hun tijd besteden aan werk met een hogere waarde en aan andere zaken die ze ook in rekening kunnen brengen bij klanten. Daarbij zijn juristen nooit helemaal te vervangen omdat "dingen bijna nooit zwart-wit zijn op het gebied van regelgeving" en ervaring van mensen noodzakelijk blijft.

Personeelstekorten

McKinstry wijst er verder op dat AI ook een oplossing biedt voor de personeelstekorten. "Veel bedrijven hebben moeite om nieuwe werknemers te vinden en ze op te leiden. AI-tools helpen met opleiden en medewerkers zo productief mogelijk te maken."

Vorig jaar begon het concern met het testen van tientallen nieuwe AI-toepassingen, onder meer in de gezondheidszorg en de juridische sector. Voor veel van dit werk werkt Wolters Kluwer samen met Microsoft, Google en andere technologieleveranciers.

Meer uit Financieel

Topman EBN wil dat overheid ontwikkeling warmtenetten versnelt

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de energietransitie versnellen door sneller warmtenetten te ontwikkelen en met een duidelijk beleid rond waterstof te komen. Hiervoor pleitte de topman van Energie Beheer Nederland (EBN), Jan Willem van Hoogstraten, dinsdag na het Energieontbijt in Den Haag.

25 minuten geleden
EU beticht China van beleid tegen Europese medische apparatuur

BRUSSEL (ANP) - China trekt fabrikanten van medische apparatuur uit eigen land voor, ten nadele van branchegenoten uit de Europese Unie. Dat stelt de Europese Commissie in een nieuw rapport. Het dagelijks bestuur van de EU beraadt zich nu op maatregelen tegen die vermeende oneerlijke behandeling.

37 minuten geleden
Britse toezichthouder onderzoekt macht Google

LONDEN (ANP) - Een Britse toezichthouder onderzoekt of Google zo'n grote macht heeft op de markt voor zoekmachines dat het concern aan speciale regels moet voldoen. Dit moet ervoor zorgen dat er genoeg concurrentie is op deze markt, meldt de Competition & Markets Authority (CMA).

1 uur geleden
Bijna alle warmte in Nederland van fossiele bronnen, meldt EBN

DEN HAAG (ANP) - Van alle warmte die in Nederland wordt verbruikt komt 89 procent uit aardgas en andere fossiele bronnen. Dit meldt Energie Beheer Nederland (EBN) dinsdag na het analyseren van cijfers van onder meer het CBS. Onder meer hoge energiekosten in Nederland voor grootverbruikers en het volle stroomnet zorgen volgens staatsbedrijf EBN voor een langzamere energietransitie.

2 uur geleden
Platenlabel Armada aangeklaagd om oneerlijke streaminginkomsten

AMSTERDAM (ANP) - De Kunstenbond en BAM! Popauteurs hebben een rechtszaak aangespannen tegen platenmaatschappij Armada namens artiest Martijn Schrader. Volgens de twee organisaties, die zich inzetten voor eerlijke betaling in de culturele sector, houdt Armada vast aan een oneerlijke verdeling van inkomsten uit muziekstreaming.

2 uur geleden
Crematies tientallen euro's duurder in 2025

AMSTERDAM (ANP) - Crematies zijn dit jaar tientallen euro's duurder geworden. Crematoria betalen zelf meer voor lonen en gas, wat terug te zien is in de tarieven. Gemiddeld stijgen de kosten voor een crematie met afscheidsdienst in de aula met 70 euro, maar in sommige provincies loopt de toename op tot meer dan 100 euro, meldt Uitvaart.nl.

3 uur geleden
Reuters: Trump niet naar economische top Davos

WASHINGTON (ANP) - De aankomende Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om volgende week af te reizen naar het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Dat meldt persbureau Reuters. Mogelijk spreekt Trump wel virtueel de economische top in de Zwitserse Alpen toe.

3 uur geleden