
Topman Heijmans: stikstofloos bouwen niet meteen mogelijk
AMSTERDAM (ANP) - Het is voor bouwbedrijven niet mogelijk om van de ene op de andere dag stikstofloos te bouwen. Bouwmachines die nu nog op fossiele brandstoffen draaien, zijn niet snel te vervangen door elektrische alternatieven. Mede daarom is er een overgangsfase nodig voor bouwers om zich aan te passen aan strengere stikstofregels, vindt topman Ton Hillen van bouwbedrijf Heijmans.
"We zijn het ermee eens dat we de stikstof moeten terugdringen, maar we moeten voorkomen dat je haakse bochten gaat nemen", zei hij in een toelichting op de jaarcijfers van Heijmans. "Iedereen zegt dat het allemaal met elektrisch materieel moet, maar dat kan niet een, twee, drie."
De bestuursvoorzitter wijst erop dat de reeds aangeschafte machines een enorme post op de balans zijn. Het is volgens hem financieel onverantwoord om die direct van de hand te doen. Bovendien is de ontwikkeling van elektrisch materieel nog nauwelijks op gang gekomen omdat er alleen in Nederland en Noorwegen zoveel aandacht is voor stikstof, aldus Hillen.
Overgangsfase
Een verantwoorde overgangsfase zou volgens Hillen "zomaar tien jaar kunnen duren", maar ook vijftien jaar. "Vang me niet op de jaren. Maar binnen zo’n periode kun je stappen zetten naar meer elektrisch materieel."
De stikstofproblematiek werd vorig jaar urgent voor bouwers. De Raad van State verklaarde het Nederlandse beleid om kwetsbare natuurgebieden te beschermen tegen stikstof ongeldig. Veel bouwprojecten kwamen stil te liggen. Noodmaatregelen van de regering om een terugval in de bouw te voorkomen, zijn volgens Heijmans niet voldoende.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
42 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
52 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
55 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden