Toezichthouder laakt handelen ministerie bij spoedklussen AIVD
DEN HAAG (ANP) - De nieuwe minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) heeft meteen op haar eerste dag een kritische brief op haar bureau gekregen van de TIB en CTIVD. Deze toezichthouders op de inlichtingendiensten zijn kritisch over de manier waarop haar voorganger Hugo de Jonge de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met spoed toestemming heeft gegeven voor de inzet van bepaalde bevoegdheden, bijvoorbeeld om iemand af te luisteren. De TIB is hier vaak te laat van op de hoogte gebracht en kon daardoor haar taken niet goed uitvoeren, staat in de brief.
De AIVD heeft normaal gesproken goedkeuring nodig van zowel de minister als de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) voordat bepaalde bevoegdheden mogen worden ingezet. Het is aan de toezichthouder om te beoordelen of de privacy van een persoon of organisatie hier niet ten onrechte wordt geschonden. De geheime dienst mag in een geval van spoed meteen met de operatie beginnen nadat de minister mondeling toestemming heeft gegeven. Voorwaarde is wel dat de toezichthouder zonder uitstel schriftelijk om toestemming wordt gevraagd.
Dat laatste is in veel gevallen niet gebeurd, stellen TIB en CTIVD na een inventarisatie van de spoedklussen van het afgelopen halfjaar. In 58 procent van de gevallen duurde het tien dagen voordat de AIVD de minister verzocht om de toestemming schriftelijk te bevestigen. Vervolgens duurde het nog enkele dagen voordat dit verzoek werd doorgeleid naar de TIB, zodat die kon beoordelen of de toestemming terecht was verleend en of hier inderdaad sprake was van spoed.
Het duurde op deze manier te lang voordat spoedklussen konden worden beoordeeld en daarmee nam de minister een risico, vinden de toezichthouders. Hoe langer het namelijk duurt om een verzoek door te lichten, hoe moeilijker het wordt om dit terug te draaien. In de tussentijd kan door de operatie verkregen informatie namelijk op plekken binnen en buiten de AIVD terechtkomen.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
2 uur geleden