
Toch schoolfruit naar 1600 scholen nu vergoeding omhoog gaat
DEN HAAG (ANP) - Leveranciers zijn toch bereid om groente en fruit te leveren aan 1600 scholen nadat demissionair minister Piet Adema (Landbouw) heeft toegezegd dat de vergoeding omhoog gaat. Zij hadden geweigerd een contract te ondertekenen, omdat ze de vergoeding van 18 cent per stuk te laag vonden. Begin deze week verhoogde de bewindsman de vergoeding naar 20 cent nadat bleek dat de kosten door een rekenfout te laag waren ingeschat.
Op het sociale medium X spreekt Adema van "goed nieuws". Voor ongeveer 1300 scholen in het basis- en speciaal onderwijs waren al wel leveranciers gevonden.
De vergoeding van schoolfruit wordt jaarlijks vastgesteld op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR). Acht leveranciers en een distributeur vonden de prijs zo laag dat ze vreesden voor het voortbestaan van de voorziening, lieten ze vorige maand weten via de brancheorganisatie GroentenFruit Huis.
Vanwege de zorgen heeft Adema de onderzoekers van WEcR gevraagd om hun berekeningen na te lopen, waarna ze stuitten op een fout. In de tussentijd was al een aantal leveranciers afgehaakt. Die hebben toch een contract ondertekend na gesprekken met Adema en subsidieverstrekker Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer uit Binnenland
BADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.
2 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
20 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
3 uur geleden