Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TNO: industrie moet schade chemicaliën al bij ontwikkeling weten

TNO: industrie moet schade chemicaliën al bij ontwikkeling weten

DEN HAAG (ANP) - De industrie moet bij het ontwikkelen van chemische stoffen al vanaf het begin kijken hoe schadelijk die zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu, vinden onderzoekers van onderzoeksinstituut TNO. Nu wordt het schadelijke effect van stoffen als PFAS of bestrijdingsmiddelen vaak pas bekend als zij al op de markt zijn of hun productieproces vergevorderd is. Als bedrijven al vanaf het begin de mogelijke risico's kennen, kunnen zij volgens TNO op tijd maatregelen nemen om schade te zoveel mogelijk te voorkomen.

TNO werkt daarom aan een hulpmiddel waarmee vroeg in de ontwikkelingsfase onder meer te zien is wat de gezondheids- en milieueffecten zijn van een bepaalde stof. Daarin staan nu volgens de onderzoekers ruim 1 miljoen stoffen. Bedrijven kunnen dan bijvoorbeeld met experts kijken hoe een nieuwe stof zo goed en veilig mogelijk gemaakt kan worden.

Als bedrijven tijdens de ontwikkeling investeren in maatregelen tegen schadelijke effecten kan dat later kosten schelen, zegt onderzoekster Hedwig Braakhuis. "Je voorkomt dat je de maatschappij opzadelt met problemen, zoals bij microplastics en PFAS." Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) breken niet of nauwelijks af in het milieu en worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Reputatieschade

TNO-onderzoeker Wouter Fransman wijst ook op reputatieschade en schikkingen. Zo kocht Philips onlangs claims in de Verenigde Staten af voor 1,1 miljard dollar aan patiënten die zeggen gezondheidsschade te hebben opgelopen door slaapapneu-apparaten van het concern. Schade pas in kaart brengen als een stof op de markt komt is "dweilen met de kraan open", volgens hem. "Er is een groot aantal chemicaliën op de markt en dat aantal neemt toe."

Over bepaalde chemische stoffen is soms niet alle informatie beschikbaar, zegt Braakhuis. Volgens haar kunnen bedrijven een stof dan vaak wel vergelijken met een stof die daarop lijkt.

Meer uit Financieel

McKinsey schikt voor ruim half miljard in opiatenonderzoek VS

BOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.

6 minuten geleden
Kerstbomenkwekers: enorme piek in verkoop na Sinterklaas

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

49 minuten geleden
Rabobank nieuwe huisbankier fiscus, Douane blijft klant ING

DEN HAAG (ANP) - De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.

1 uur geleden
Chipbedrijf Broadcom flink hoger op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse chipbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van het populaire Nvidia rekent ook voor het huidige kwartaal op een sterke omzetgroei en wist daarmee de marktverwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg 18,7 procent. Andere chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en Marvell Technology gingen mee omhoog en klommen tot ruim 6 procent.

2 uur geleden
ACM ziet energietarieven stijgen door hogere inkoopprijzen

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die consumenten moeten betalen voor elektriciteit en gas zijn deze maand gestegen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De recente prijsstijgingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas werken nu door in de energierekeningen van Nederlanders.

2 uur geleden
Zorgen over hoge kosten energie-eiland voor Belgische kust

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De kosten voor de aanleg van een kunstmatig energie-eiland voor de kust van België zijn hard gestegen en de topman van Elia Group, die de opdracht moet uitvoeren, zegt dan ook "heel bezorgd" te zijn over de kostenstijgingen van het project.

3 uur geleden
VDL gaat onderdelen maken voor nieuwe kernreactor Petten

EINDHOVEN (ANP) - Industrieel concern VDL gaat onderdelen maken voor de nieuwe kernreactor in Petten. Deze zijn nodig voor de productie van medische isotopen, radioactieve stoffen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de behandeling van kanker. Volgens VDL is met de order "miljoenen euro's" gemoeid.

3 uur geleden