Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag
TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.
De Tweede Kamer besloot zaterdagmorgen tot de hertelling, omdat de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven, die de uitslagen van de verkiezingen controleert, vaststelde dat bij vier stembureaus in de Brabantse stad "een onverklaarbaar telverschil van meer dan vijftien stemmen in de vaststelling van de uitslag is geconstateerd".
Volgens burgemeester Theo Weterings zijn bijna alle telverschillen inmiddels hersteld. Bij één stembureau is de uitslag kloppend, bij twee blijft er een onverklaarbaar verschil van één stem en bij het laatste stembureau gaat het om twee van dergelijke verschillen. "Het gaat veelal om menselijke fouten waarbij vermoeidheid hoogstwaarschijnlijk een rol heeft gespeeld."
Stemmenaantal
Als voorbeeld geeft hij het stemmenaantal bij een kandidaat dat na correctie met twintig is gecorrigeerd. "Een iemand op het stembureau heeft tijdens de telling 22 geroepen en de ander heeft 2 opgeschreven. Ja, dan krijg je dit soort verschillen."
Het totale telverschil bedroeg 75, meldt de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven. Dankzij de hertelling is het telverschil gereduceerd tot 4. Dinsdag brengt de commissie verslag uit aan de Tweede Kamer.
Hoewel de zetelverdeling er vrijwel zeker niet door verandert, zal de officiële verkiezingsuitslag iets worden bijgesteld door de Kiesraad. Die houdt maandag om 14.00 uur een openbare zitting in de Tweede Kamer om een nieuw proces-verbaal vast te stellen van de uitslag.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is naar eigen zeggen niet bekend met geheime contracten die volgens De Telegraaf zijn gesloten toen hij Eurocommissaris was. Hierin zou volgens het dagblad zijn afgesproken dat milieuorganisaties in ruil voor subsidies van de Europese Commissie lobbyden voor de Green Deal van Timmermans. "Ik heb zelf nooit contracten gesloten en me er niet rechtstreeks mee beziggehouden in mijn tijd als Eurocommissaris", reageert hij.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Herdenkingen beschermen tegen verstoringen door demonstraties is een "ingewikkelde puzzel", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) in een debat over het demonstratierecht. In de Kamer gaan stemmen op om bijvoorbeeld strenger op te treden tegen demonstraties rond 4 mei-herdenkingen, maar daar gaat de minister niet direct in mee.
7 uur geledenARNHEM (ANP) - De uitspraak in de 'stikstofzaak' van Greenpeace tegen de Staat laat opnieuw zien "hoe belangrijk het is dat onze natuurdoelen worden gehaald", vindt de provincie Gelderland. Volgens het provinciebestuur toont de uitspraak ook wederom aan dat Gelderland meer geld van het Rijk nodig heeft om de stikstofuitstoot terug te dringen en natuurherstel te realiseren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoe de nieuwe stikstofplannen van het kabinet er na de uitspraak van de rechter uit gaan zien, kan landbouwminister Femke Wiersma nog niet zeggen. Wel is zij stellig over welke ingreep geen deel zal uitmaken van het nieuwe beleid: over gedwongen uitkoop heeft de coalitie afgesproken "dat we dat niet gaan doen", benadrukt de bewindsvrouw. "En ik ga dat als minister ook niet meemaken."
7 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Nederlandse Europarlementariërs van VVD, BBB en NSC vinden het onacceptabel dat de Europese Commissie jarenlang milieuorganisaties zou hebben gesubsidieerd, waarvoor die in ruil moesten lobbyen voor de Green Deal van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Zij vinden dat het "groene lobbyschandaal", zoals BBB'er Sander Smit het noemt, tot op de bodem moet worden uitgezocht. Ook eisen ze opheldering hierover van de Europese Commissie.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland moet trots zijn dat het de komende NAVO-top mag organiseren, vindt justitieminister David van Weel. Hij heeft weinig op met het beklag van bijvoorbeeld burgemeesters dat de veeleisende rol van gastland gekkenwerk zou zijn. Dat de NAVO belangrijker is dan ooit en Nederland voor het eerst aan de beurt komt, moet volgens Van Weel zwaarder wegen dan de wissel die de top trekt op de politie. "We gaan dit gewoon doen."
9 uur geledenLEIDEN (ANP) - Vakbond FNV heeft in een brandbrief aan Qbuzz geëist dat het vervoersbedrijf snel actie onderneemt om de werkdruk voor de buschauffeurs in Zuid-Holland te verlagen. In een enquête onder het personeel gaf een grote meerderheid aan lichamelijke klachten door stress en spanning te hebben sinds Qbuzz half december het vervoer in het noordelijke deel van de provincie heeft overgenomen van Arriva.
9 uur geleden