Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijdelijke import geneesmiddelen hielp 300.000 mensen

Tijdelijke import geneesmiddelen hielp 300.000 mensen

DEN HAAG (ANP) - Meer dan 300.000 mensen hebben dit jaar een geneesmiddel gekregen dat bij uitzondering uit het buitenland gehaald mocht worden, omdat Nederland kampte met een tekort. Dat is meer dan in 2022 en 2023 bij elkaar, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt.

Meer dan de helft, zo'n 180.000 mensen, kreeg salbutamol aerosol. Dat middel wordt gebruikt bij astma of COPD. In Nederland zijn ongeveer 550.000 mensen die dit voorgeschreven krijgen. Verder ontvingen zo'n 65.000 mensen prednisolon uit het buitenland. Dit is een ontstekingsremmer die mensen onder meer gebruiken tegen reuma en jicht.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mocht bij tekorten tijdelijk algemene toestemming geven om vervangende medicijnen uit het buitenland te halen. De Raad van State bepaalde vorige maand echter dat dit in strijd met de wet is. In plaats daarvan moeten zorgverleners voor elke afzonderlijke patiënt uitleggen waarom import noodzakelijk is en moet de inspectie elke aanvraag afzonderlijk beoordelen. Zowel medische organisaties als patiëntenvertegenwoordigers vreesden dat patiënten langer op medicijnen zouden moeten wachten en dat artsen veel meer werk zouden krijgen. Daarom gaf zorgminister Fleur Agema de aanwijzing aan de IGJ om voorlopig niet te handhaven. In de tussentijd onderzoekt ze of de wet kan worden aangepast, zodat de import weer mag.

Meer uit Gezond

Alle ziekenhuizen achter vuurwerkverbod

UTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.

2 dagen geleden
Norovirus kwam vorig jaar veel vaker voor

BILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.

2 dagen geleden
KNMP: ruim 4,5 miljoen mensen geraakt door tekort aan medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.

3 dagen geleden
Meer dan een miljoen mensen kozen andere zorgverzekeraar

ZEIST (ANP) - Eind vorig jaar zijn 1, 2 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,7 procent van alle verzekerden. Het zijn voorlopige cijfers van kenniscentrum Vektis.

3 dagen geleden
Psychologen: leeftijdsgrens tabak en vapes naar 21 jaar

UTRECHT (ANP) - De leeftijdsgrens voor tabaksproducten en vapes moet omhoog naar 21 jaar. Dat vinden verslavingspsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Die stap is noodzakelijk nu steeds meer jongeren en jongvolwassenen roken of naar een e-sigaret grijpen.

3 dagen geleden
Met spoed nieuwe regels beroepsgeheim na declaratie-onrust ggz

DEN HAAG (ANP) - Om de zorgen over het ophopen van declaraties voor geestelijke gezondheidszorg weg te nemen, komen er met spoed nieuwe regels. Verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans hoopt in april met "een verduidelijkende regeling" te komen. Zorgverleners zouden daarop kunnen wachten en hun declaraties zolang kunnen bewaren.

4 dagen geleden
Grote onrust onder psychologen en psychiaters over declaraties

UTRECHT (ANP) - Binnen de geestelijke gezondheidszorg is "ontzettend veel onrust" ontstaan over het stilvallen van declaraties voor behandelingen. Brancheorganisatie de Nederlandse ggz laat dat desgevraagd weten. Psychiaters en psychologen kunnen voor behandelingen die ze vanaf 1 januari van dit jaar uitvoeren nog geen geldige facturen indienen bij zorgverzekeraars. Dat komt doordat overheidsregels waarin was geregeld welke informatie over patiënten mag worden gedeeld, niet meer geldig zijn. Een nieuwe regeling is er nog niet.

4 dagen geleden