Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen doden en gewonden door brandstofexplosie in Libanon

Tientallen doden en gewonden door brandstofexplosie in Libanon

BEIROET (ANP/AFP/RTR) - Door een explosie in een vrachtwagen met brandstof in de noordelijke regio Akkar in Libanon zijn zondag zeker 28 mensen om het leven gekomen en circa 80 mensen gewond geraakt, melden Libanese autoriteiten en medische hulpdiensten.

Aanvankelijk werden minstens 20 doden geteld, maar volgens een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid is het dodental van de nachtelijke explosie in het dorp Al-Tleil opgelopen tot 28. Het Libanese Rode Kruis zegt dat 79 anderen gewond zijn geraakt.

Volgens het leger ontplofte de in beslag genomen tankwagen, die was geconfisqueerd zodat de brandstof onder de bevolking kom worden verdeeld, rond 02.00 uur 's nachts. Onder de gewonden zijn ook militairen.

Ergste economische crisis

Libanon, dat volgens de Wereldbank wordt getroffen door de ergste economische crisis sinds mensenheugenis, kampt al maanden met brandstoftekorten. Het leger van het land zei zaterdag duizenden liters benzine en diesel in beslag te hebben genomen die distributeurs in het hele land aan het hamsteren waren. Het nationale persbureau National News Agency (NNA) meldde dat de ontploffing volgde op schermutselingen tussen "bewoners die zich rond de container verzamelden om benzine te tanken". Daarbij zouden schoten zijn gevallen.

Ziekenhuizen in Akkar, een van de armste regio's van Libanon nabij de grens met Syrië, en in de noordelijke havenstad Tripoli zeiden niet in staat te zijn de gewonden te behandelen omdat ze slecht toegerust zijn om ernstige brandwonden te behandelen. "De lijken zijn zo verkoold dat we ze niet kunnen identificeren", zei Yassine Metlej, een medewerker van een ziekenhuis in Akkar, waar veel doden en gewonden naartoe werden gebracht.

Gezondheidsminister Hamad Hassan zegt overleg te voeren over buitenlandse hulp aan patiënten met ernstige brandwonden. Turkije, Koeweit en Jordanië zouden patiënten willen opvangen.

Meer uit Buitenland

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

1 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

4 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

5 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

6 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

10 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

12 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

13 uur geleden