Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen doden en gewonden door brandstofexplosie in Libanon

Tientallen doden en gewonden door brandstofexplosie in Libanon

BEIROET (ANP/AFP/RTR) - Door een explosie in een vrachtwagen met brandstof in de noordelijke regio Akkar in Libanon zijn zondag zeker 28 mensen om het leven gekomen en circa 80 mensen gewond geraakt, melden Libanese autoriteiten en medische hulpdiensten.

Aanvankelijk werden minstens 20 doden geteld, maar volgens een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid is het dodental van de nachtelijke explosie in het dorp Al-Tleil opgelopen tot 28. Het Libanese Rode Kruis zegt dat 79 anderen gewond zijn geraakt.

Volgens het leger ontplofte de in beslag genomen tankwagen, die was geconfisqueerd zodat de brandstof onder de bevolking kom worden verdeeld, rond 02.00 uur 's nachts. Onder de gewonden zijn ook militairen.

Ergste economische crisis

Libanon, dat volgens de Wereldbank wordt getroffen door de ergste economische crisis sinds mensenheugenis, kampt al maanden met brandstoftekorten. Het leger van het land zei zaterdag duizenden liters benzine en diesel in beslag te hebben genomen die distributeurs in het hele land aan het hamsteren waren. Het nationale persbureau National News Agency (NNA) meldde dat de ontploffing volgde op schermutselingen tussen "bewoners die zich rond de container verzamelden om benzine te tanken". Daarbij zouden schoten zijn gevallen.

Ziekenhuizen in Akkar, een van de armste regio's van Libanon nabij de grens met Syrië, en in de noordelijke havenstad Tripoli zeiden niet in staat te zijn de gewonden te behandelen omdat ze slecht toegerust zijn om ernstige brandwonden te behandelen. "De lijken zijn zo verkoold dat we ze niet kunnen identificeren", zei Yassine Metlej, een medewerker van een ziekenhuis in Akkar, waar veel doden en gewonden naartoe werden gebracht.

Gezondheidsminister Hamad Hassan zegt overleg te voeren over buitenlandse hulp aan patiënten met ernstige brandwonden. Turkije, Koeweit en Jordanië zouden patiënten willen opvangen.

Meer uit Buitenland

Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

3 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

5 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

5 uur geleden
Rusland meldt drie burgerdoden door droneaanval op Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR) - Door een Oekraïense droneaanval op Belgorod zijn drie burgers omgekomen en drie anderen gewond geraakt, meldt de gouverneur van de Russische regio, Vjatsjeslav Gladkov. De drone raakte een auto.

6 uur geleden
Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

7 uur geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

7 uur geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

7 uur geleden