Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla levert meer auto's af ondanks wereldwijde chiptekorten

Tesla levert meer auto's af ondanks wereldwijde chiptekorten

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG) - Fabrikant van elektrische auto's Tesla heeft het eerste kwartaal van dit jaar 184.800 auto's afgeleverd. Dat waren er meer dan in het slotkwartaal van 2020, toen 180.570 auto's naar de klanten werden verscheept. De stijging komt op het moment dat tekorten aan chips de productie van auto's wereldwijd in de weg zitten.

Dat Tesla meer auto's afleverde kwam onder meer door de "sterke ontvangst" van de Model Y in China, waar de productie nog niet op volle toeren draait, aldus de automaker, die nadrukkelijk sprak over voorlopige cijfers. Verder konden ook de nieuwe Model S en Model X op een goede ontvangst rekenen. De automaker maakt deze auto's nu nog alleen in zijn fabriek in Californië. De kleinere Model 3 en Y worden zowel in de VS als in China gemaakt.

Tesla maakte niet bekend waar het zijn auto's heeft afgezet. Bekend is dat China en de VS de grootste markten zijn voor het bedrijf. Daarbij zijn de meeste auto's die worden afgeleverd ofwel een Model 3 ofwel een Model Y. Financieel directeur Zachary Kirkhorn waarschuwde begin dit jaar nog dat de productie lager zou zijn door de overgang naar de vernieuwde modellen. Zo werd de Model S sedan en de Model X vernieuwd.

Vertragingen

De chipproblematiek veroorzaakte bij Tesla wel vertragingen. Verschillende andere autofabrikanten zagen zich door chiptekorten genoodzaakt productielijnen stil te leggen. Automakers als Ford, Toyota, General Motors, Daimler en Volkswagen kampen daardoor met problemen in het productieproces.

Het chiptekort is ontstaan omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Tegelijkertijd zoeken mensen ook naar vertier, waardoor bijvoorbeeld spelcomputers gretig aftrek vinden. De auto-industrie schaalde op zijn beurt ten tijde van de eerste coronadip de productie af en verlaagde zijn chipbestellingen. Toen de markt weer aantrok, hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips van de autofabrikanten.

Meer uit Financieel

IMF somberder over economische groei in eurozone

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is somberder geworden over de groei van de economie in de eurozone. Dat komt onder meer door Duitsland. In de grootste economie van de eurozone staat het sentiment van consumenten nu al geruime tijd onder druk.

5 minuten geleden
VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

GENÈVE (ANP/RTR) - Israël gaat door met de "onwettige" beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties. Israël en de Verenigde Staten beweren dat de omvang van de goederenstroom is toegenomen, maar volgens VN-agentschappen is dit niet voldoende.

26 minuten geleden
Economie Israël harder gekrompen dan eerder gedacht door oorlog

TEL AVIV (ANP/RTR) - De economie van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar nog harder gekrompen dan eerder gedacht als gevolg van de oorlog met Hamas. Dat meldt het Israëlische statistiekbureau in een nieuwe raming.

1 uur geleden
FNV waarschuwt voor meer stakingen bij grote wasserijen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor meer stakingen bij industriële wasserijen deze week. De reden is dat textielverzorgingsbedrijven "nog altijd niet meewerken aan een goede cao" voor de duizenden medewerkers in de sector, stelt de vakbond.

1 uur geleden
Loonstijging pakt in nieuwe cao-afspraken minder hoog uit

DEN HAAG (ANP) - De lonen gaan niet meer zo hard omhoog in nieuwe cao-afspraken. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, meldt dat de loonafspraken in maart gemiddeld 5,3 procent bedroegen.

1 uur geleden
Eindhoven Airport rekent op grote drukte in meivakantie

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport rekent op flinke drukte met vakantiegangers in de meivakantie. Volgens de luchthaven worden dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers verwacht. De drukste dagen zijn dan de vrijdag, zondag en maandag.

2 uur geleden
EasyJet schort vluchten naar Israël op tot 27 oktober

LUTON (ANP/RTR) - De Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft dinsdag alle vluchten naar Israël opgeschort tot 27 oktober vanwege de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten. Eerder besloot easyJet al in ieder geval deze week niet van en naar Tel Aviv te vliegen, na de aanval van Iran op Israël afgelopen weekeinde.

2 uur geleden