Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet in Museum Veere

Tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet in Museum Veere

VEERE - Museum Veere opent op 2 december de tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet, fabuleus aquarelliste. De kleine expositie is een postume hommage aan deze kunstenares, die meer dan dertig jaar in Veere heeft gewoond en gewerkt.

Françoise van Lynden-Banzet wordt in 1922 in Parijs geboren, alwaar ze tijdens de oorlogsjaren een vierjarige opleiding volgt aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, beter bekend als ‘les Arts Déco’. Anders dan in Nederland zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog de universiteiten en hogescholen in Frankrijk niet gesloten en kan Françoise Banzet haar scholing vervolgen aan de, in 1944 opgerichte, École Camondo waar zij afstudeert als binnenhuisarchitecte.Nadat zij een paar jaar als binnenhuisarchitecte bij decorateur Carlhian aan de Place Vendôme heeft gewerkt, trouwt zij met de Carel Diederic Aernout baron van Lynden (1915-1998) en volgt er een periode waarin zij zich voornamelijk aan haar gezin wijdt.

Brussel
Rond 1960, als het gezin inmiddels in Brussel woont, pakt zij het aquarelleren weer op en schetst vanuit haar auto, stadsgezichten. In 1964 heeft zij in Brussel haar eerste expositie inGalerie l’Angle Aigu. Vanaf de jaren tachtig begint zij interieurs te aquarelleren. Ze krijgt vele opdrachten om voorname interieurs te portretteren, in Amerika, Engeland en ook in Nederland. In veertig jaar tijd zal zij meer dan 350 interieurs vereeuwigen.

Veere
Vanaf 1990 wonen mevrouw van Lynden en haar echtgenoot in Veere waar ze samen tekenend optrekken. Zij publiceren voor het Zeeuws Genootschap een uitgave over Zeeuwse historische elementen. In 2001 verzorgt mevrouw van Lynden de illustraties voor het boek ‘Anders bekeken’, de geschiedenis van het Zeeuwse binnenhuis. De laatste jaren worden de opdrachten minder. Geïnspireerd door onderwerpen die haar altijd al hebben geboeid, blijft zij in haar werkkamer actief tekenen: kronkelende herfstbladeren, bloemen, kleine voorwerpen, stukken gereedschap met mooie vormen, hele schetsboeken vol.

Nadagen Veerse kunstenaarskolonie
Mevrouw van Lynden woonde in Veere tegenover de Veerse Joffer Sárika Góth (1900-1992). Samen maakten ze de nadagen van de oorspronkelijke Veerse kunstenaarskolonie nog mee.

De tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet (1922-2021), fabuleus aquarelliste is te zien van 2 december 2022 t/m 21 mei 2023.

Meer uit Middelburg

Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

6 uur geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

8 uur geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

1 dag geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

1 dag geleden
Gratis concert bevrijdingsdag in de Koorkerk in Middelburg

MIDDELBURG - Op zondag 5 mei viert Festival Zeeland Klassiek de vrijheid met een gratis concert in de Koorkerk in Middelburg. Het betreft het slotconcert van de Academy dat deel uitmaakt van het educatieprogramma van Festival Zeeland Klassiek. Het slotconcert is de afsluiter van de 5-daagse masterclasses die 12 studenten hebben gevolgd onder leiding van o.a. violiste Lisa Jacobs in de Muziekschool Zeeland in Middelburg.De ondernemersvereniging van Middelburg (VOM) maakt het mogelijk dat het concert gratis te bezoeken is. Festival Zeeland Klassiek is een internationaal muziekfestival dat jaarlijks op diverse locaties in Zeeland neerstrijkt. De organisatie is in handen van Stichting Kamermuziek Zeeland, onder leiding van artistiek leider Lisa Jacobs. Het festival vindt plaats van 28 juni t/m 7 juli 2024 met als thema 'Nederlandse Kunstenaars op het wereldtoneel'. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de vrouwelijke componist. Ook het slotconcert bezoeken? Je bent van harte welkom op zondag 5 mei, 15:00 uur in de Koorkerk in Middelburg.Het volledige programma van Festival Zeeland Klassiek is te vinden op https://festivalzeelandklassiek.nl/programma.

1 dag geleden
Expositie Ukraine: War and Resistance strijkt neer in Stadhuis Middelburg

MIDDELBURG- Ukraine: War and Resistance is een tentoonstelling van foto's gemaakt door Amerikaanse en Oekraïense fotografen tijdens de Russische oorlog tegen Oekraïne. Deze getalenteerde fotografen laten de diverse aspecten en dimensies van de oorlog zien.

1 dag geleden
Buurtbewoners vieren 100 jaar Hervormde school in Koudekerke

KOUDEKERKE - Op woensdag 8 mei vieren de buurtbewoners dat de voormalige Hervormde school (nu B&B Uitwijk) in Koudekerke 100 jaar bestaat. De B&B staat naast een Bed en Breakfast ook voor een Buurttafel en Buurtbibliotheek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, samen eten en een boek kunnen lenen. Wat ooit een plek van leren was, is nu een ontmoetingsplek waar gastvrijheid en van betekenis zijn voor de buurt centraal staat. 

1 dag geleden