Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet in Museum Veere

Tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet in Museum Veere

VEERE - Museum Veere opent op 2 december de tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet, fabuleus aquarelliste. De kleine expositie is een postume hommage aan deze kunstenares, die meer dan dertig jaar in Veere heeft gewoond en gewerkt.

Françoise van Lynden-Banzet wordt in 1922 in Parijs geboren, alwaar ze tijdens de oorlogsjaren een vierjarige opleiding volgt aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, beter bekend als ‘les Arts Déco’. Anders dan in Nederland zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog de universiteiten en hogescholen in Frankrijk niet gesloten en kan Françoise Banzet haar scholing vervolgen aan de, in 1944 opgerichte, École Camondo waar zij afstudeert als binnenhuisarchitecte.Nadat zij een paar jaar als binnenhuisarchitecte bij decorateur Carlhian aan de Place Vendôme heeft gewerkt, trouwt zij met de Carel Diederic Aernout baron van Lynden (1915-1998) en volgt er een periode waarin zij zich voornamelijk aan haar gezin wijdt.

Brussel
Rond 1960, als het gezin inmiddels in Brussel woont, pakt zij het aquarelleren weer op en schetst vanuit haar auto, stadsgezichten. In 1964 heeft zij in Brussel haar eerste expositie inGalerie l’Angle Aigu. Vanaf de jaren tachtig begint zij interieurs te aquarelleren. Ze krijgt vele opdrachten om voorname interieurs te portretteren, in Amerika, Engeland en ook in Nederland. In veertig jaar tijd zal zij meer dan 350 interieurs vereeuwigen.

Veere
Vanaf 1990 wonen mevrouw van Lynden en haar echtgenoot in Veere waar ze samen tekenend optrekken. Zij publiceren voor het Zeeuws Genootschap een uitgave over Zeeuwse historische elementen. In 2001 verzorgt mevrouw van Lynden de illustraties voor het boek ‘Anders bekeken’, de geschiedenis van het Zeeuwse binnenhuis. De laatste jaren worden de opdrachten minder. Geïnspireerd door onderwerpen die haar altijd al hebben geboeid, blijft zij in haar werkkamer actief tekenen: kronkelende herfstbladeren, bloemen, kleine voorwerpen, stukken gereedschap met mooie vormen, hele schetsboeken vol.

Nadagen Veerse kunstenaarskolonie
Mevrouw van Lynden woonde in Veere tegenover de Veerse Joffer Sárika Góth (1900-1992). Samen maakten ze de nadagen van de oorspronkelijke Veerse kunstenaarskolonie nog mee.

De tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet (1922-2021), fabuleus aquarelliste is te zien van 2 december 2022 t/m 21 mei 2023.

Meer uit Middelburg

Allyourz wint Zeeuwse PioniersPrijs 2023, publieksprijs voor Morningstar Sleeps

MIDDELBURG - Allyourz.nl, het toeristische en boekingsplatform waar je de Zeeuwse accommodaties én activiteiten kunt zien en ook gelijk kunt boeken, heeft de Zeeuwse PioniersPrijs gewonnen. Zeeuwse ‘matrassendisruptor’ MorningStar Sleeps won deze editie de PublieksPrijs.

18 uur geleden
Geen treinverkeer in Zeeland door incident bij Kloetinge, persoon overleden

MIDDELBURG – Het treinverkeer van en naar Zeeland zal voor enkele uren niet rijden. Er was een incident aan de Oostmolenweg bij Kloetinge waarbij een persoon is overleden.

22 uur geleden
Het Blauwe Schuurtje in Veere gerestaureerd

VEERE - Wethouder Bert Tuk leverde op woensdag 1 februari 2023 het gerestaureerde Blauwe Schuurtje op de hoek van de Simon Oomstraat en Wijngaardstraat in Veere op. De restauratiewerkzaamheden hebben de afgelopen periode plaatsgevonden. 

2 dagen geleden
Frederiek Schouwenaar geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van gemeente Veere

DOMBURG- Op donderdagavond 2 februari 2023 is Frederiek Schouwenaar tijdens een bijzondere gemeenteraadsverkiezing geïnstalleerd als burgemeester van gemeente Veere.

2 dagen geleden
Arja Boogaard: een vrouw met een missie

MIDDELBURG - Een school waar leerlingen met messen rondlopen en waar vaak gevochten wordt. Helaas heeft het Toorop Talent College CSW in Middelburg bij velen een niet al te beste reputatie. Die slechte naam klopt niet en is eigenlijk ronduit oneerlijk tegenover de leerlingen, zegt docent Arja Boogaard. “Natuurlijk gebeuren hier, net als op andere scholen, dingen die we liever niet zouden zien. Maar het is zeker geen onveilige school.” In gesprek met een vrouw met een missie.  

2 dagen geleden
'Dit werk is echt niet alleen maar heel verdrietig, maar ook heel erg mooi'

MIDDELBURG - Brigitte de Boer is vrijwillig coördinator VPTZ thuis bij Manteling en doet daarnaast zelf ook inzetten als vrijwilliger VPTZ thuis. Bij Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) kunnen vrijwilligers thuis de zorg van de partner of familie overnemen of ondersteunen. Er worden geen verpleegkundige handelingen gedaan, maar het ‘er zijn’ ontlast de mantelzorger enorm.

2 dagen geleden
Teeken Akademie en Ridderschap Zeeland lanceren Prijs voor Jong Zeeuws Tekentalent

MIDDELBURG - De Ridderschap van Zeeland stelt zich onder meer ten doel het culturele leven in Zeeland teondersteunen. Samen met de Teeken Akademie, opgericht in Middelburg in 1778, is een project gestart ter bevordering van de tekenkunst in Zeeland: een Prijs voor Jong Zeeuws Tekentalent.

2 dagen geleden