Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techfondsen in trek op beurs, verzekeraars uit de gratie

Techfondsen in trek op beurs, verzekeraars uit de gratie

AMSTERDAM (ANP) - Techfondsen als Philips en ASML waren donderdag in trek op de beurs in Amsterdam, terwijl financiële aandelen als Aegon en ASR het moesten ontgelden. Beleggers keken vooral naar de notulen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). Daaruit kwam naar voren dat de centrale banken vooralsnog weinig zien in een te vroege afbouw van hun stimuleringsmaatregelen voor de economie, waardoor de rentes op de financiële markten waarschijnlijk nog lang op een laag niveau blijven.

Zorgtechnologieconcern Philips ging met een plus van 2,5 procent aan kop bij de hoofdfondsen aan het Damrak. Chipmachinefabrikant ASML kreeg er ongeveer 1,4 procent aan beurswaarde bij en chipbedrijf ASMI won 1,2 procent. Verzekeraars als Aegon gingen tot 2 procent onderuit.

Ook KPN (plus 1,4 procent) stond in de belangstelling van beleggers. Berichten dat twee buitenlandse investeringsfondsen een overnamebod voorbereiden op het Nederlandse telecomconcern stuwden de koers van het aandeel. Het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak zouden volgens zakenkrant The Wall Street Journal samen zo'n 12,5 miljard euro willen betalen voor KPN. De laatste tijd deden al geruchten de ronde over een mogelijke overname van KPN door EQT. Topman Joost Farweck verklaarde eerder echter dat KPN er financieel goed voorstaat en de hulp van investeerders niet nodig heeft.

Prosus

Prosus klom op zijn beurt 1,8 procent. De techinvesteerder heeft meegedaan aan een investeringsronde van de Noorse onlinesupermarkt Oda ter waarde van 223 miljoen euro. Woensdag liet het bedrijf weten een belang van 2 procent in de Chinese internetgigant Tencent te verkopen. Die transactie leverde ruim 12 miljard euro op. Prosus wil dat geld gebruiken om te investeren in onder meer sectoren als maaltijdbezorging, betalingsdiensten en webwinkels.

De AEX-index op Beursplein 5 steeg 0,5 procent tot 713,38 punten. Grootste daler in de AEX was Shell. Het olie- en gasconcern speelde zonder duidelijke reden 2,4 procent kwijt. De MidKap klom daarnaast 0,1 procent tot 1044,12 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,8 procent.

Bang & Olufsen

Elders in Europa trok Bang & Olufsen de aandacht. In Kopenhagen dikte het aandeel zo'n 8 procent aan. De Deense maker van luxe beeld- en geluidsapparatuur profiteerde van de sterke vraag naar home entertainment tijdens de lockdowns en zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen. Ook handhaafde het bedrijf zijn verwachtingen voor het gehele jaar.

De euro noteerde op 1,1904 dollar, tegenover 1,1890 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 59,42 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 62,96 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Maleisië wil export palmolie naar Afghanistan flink opvoeren

KUALA LUMPUR (ANP/BLOOMBERG) - Maleisië onderhandelt met Afghanistan om de export van palmolie naar dat Centraal-Aziatische land flink op te voeren. Het grote palmolieland wil zo zijn uitvoer van het omstreden product op peil houden, terwijl andere landen beperkingen instellen tegen de tropische olie.

6 uur geleden
Bitcoin is weer meer dan 60.000 dollar waard

NEW YORK (ANP) - De bitcoin is opnieuw meer dan 60.000 dollar waard en daarmee ligt de waarde weer rond het recordniveau dat de cryptomunt ongeveer een maand geleden aantikte. Waarschijnlijk zijn beleggers de laatste tijd vooral enthousiaster over de bitcoin omdat Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale valuta's, binnenkort naar de aandelenbeurs in New York gaat.

7 uur geleden
'Coronaherstelfonds EU doet niet onder voor steunpakket Biden'

PARIJS (ANP/RTR) - Het Europese coronaherstelfonds van honderden miljarden euro's is flink en schiet niet tekort vergeleken met het coronasteunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden, waarmee veel meer geld gemoeid is. Dat heeft EU-president Charles Michel gezegd tegen de Franse krant Les Échos.

8 uur geleden
Brussel dringt aan op langere heffingenpauze met Verenigde Staten

BERLIJN (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft de Verenigde Staten gevraagd om miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor een half jaar op te schorten. Dat heeft de Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis gezegd tegen het Duitse blad Der Spiegel. Daarmee zou Brussel verder willen gaan dan een vorige maand overeengekomen heffingenpauze van vier maanden.

9 uur geleden
'Boeing moet honderden niet geleverde 737 MAX-toestellen nalopen'

CHICAGO (ANP) - Vliegtuigbouwer Boeing moet honderden niet geleverde toestellen van het type 737 MAX opnieuw nalopen om een elektronisch mankement te verhelpen. Persbureau Bloomberg meldt dit op basis van ingewijden. De kwestie is opmerkelijk want de 737 MAX bleef eerder al maandenlang aan de grond na twee dodelijke rampen in korte tijd.

11 uur geleden
Booking.com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche

DEN HAAG (ANP) - Booking.com moet zich mogelijk na jaren alsnog aansluiten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche. Volgens de Hoge Raad dient de hotelboekingssite namelijk aangemerkt te worden als 'reisagent'. Zelf verzette Booking.com zich hiertegen. Het bedrijf ziet zichzelf slechts als een 'onlinereserveringsplatform'.

12 uur geleden
China legt webwinkelgigant Alibaba miljardenboete op

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - China legt webwinkelconcern Alibaba van techmiljardair Jack Ma een miljardenboete op voor monopoliepraktijken. Het gaat in totaal om 18,2 miljard yuan, dat komt omgerekend neer op 2,3 miljard euro.

16 uur geleden