Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven drukken AEX in het rood

Techbedrijven drukken AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijven zijn donderdag onderaan geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Ze drukten de AEX daarmee in het rood. Zorgen over stevige renteverhogingen overheersten de laatste handelsuren. Nieuwe cijfers uit de Verenigde Staten wezen op een robuuste Amerikaanse economie, waardoor de kans groot is dat de Federal Reserve doorgaat met het verhogen van de rente.

De AEX eindigde 0,9 procent lager op 674,74 punten, met de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI (min 4,2 procent) als grootste verliezer. Branchegenoten Besi en ASML stonden ook bij de dalers met verliezen tot 2,8 procent. Techaandelen zijn relatief duur en verliezen aan aantrekkingskracht bij hogere rentes, omdat obligaties dan meer kunnen opleveren.

Financieel dienstverleners stonden bij de winnaars. ING voerde de hoofdfondsen aan met een winst van 3,4 procent. Het hielp dat analisten van Morgan Stanley een koopadvies gaven voor het aandeel. In de MidKap ging ABN AMRO aan kop met een plus van 3,7 procent. De graadmeter van middelgrote fondsen zelf verloor 0,3 procent tot 930,11 punten.

Dalingen

Koffie- en theeverkoper JDE Peet verloor 2,3 procent. Analisten van JPMorgan verlaagden het advies voor de eigenaar van Douwe Egberts. Laadpalenmaker Alfen maakte bekend dat zijn aandeel per 19 september wordt opgenomen in de belangrijke Stoxx Europe 600-index. Het nieuws kon niet voorkomen dat het aandeel 2,5 procent aan waarde verloor.

De lege beurshuls DCAC klom 2 procent. De Deense beleggingsbank Saxo Bank onderzoekt of het via deze zogeheten spac een beursnotering op het Damrak kan krijgen.

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz 5,3 procent, na tegenvallende omzetcijfers over de periode juni tot en met augustus. De herfstcollecties van de Zweedse kledingketen kenden echter een betere start dan vorig jaar. De Spaanse concurrent Inditex verloor 1,6 procent. Het moederbedrijf van Zara en Bershka rapporteerde een dag eerder nog een recordwinst en -omzet over het eerste halfjaar.

Eurokoers

De euro stond op 0,9991 dollar, tegen 0,9998 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,8 procent goedkoper op 85,11 dollar. Brentolie kostte 3,6 procent minder op 90,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Omzet van Nederlandse industrie is begin 2024 opnieuw gedaald

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2024 daalde de omzet met 5,5 procent ten opzichte van diezelfde maanden in 2023. De opbrengsten zijn nu vier kwartalen op rij gedaald op jaarbasis.

28 minuten geleden
Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten. Die overtroffen de hooggespannen marktverwachtingen. De omzet viel ruim drie keer hoger uit dan een jaar eerder, de winst zelfs zeven keer hoger.

2 uur geleden
Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

ESSEN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas. RWE heeft daarover een overeenkomst gesloten met een duur van vijftien jaar, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

4 uur geleden
Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen. Volgens financieel topman Arno Antlitz van het autoconcern is het juist noodzakelijk dat de kosten van Europese fabrikanten omlaaggaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met Chinese concurrenten.

4 uur geleden
Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent. De koerswinst was te danken aan de goede resultaten van Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen.

6 uur geleden
Jumbo gaat reorganiseren, verdwijnen kantoorbanen 'onvermijdelijk'

VEGHEL (ANP) - Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een reorganisatie aangekondigd, waardoor kantoorbanen verdwijnen. Topman Ton van Veen kan nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat, maar dat "het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen, is helaas onvermijdelijk". Met de reorganisatie streeft Jumbo naar "een ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor".

6 uur geleden