Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven drukken AEX in het rood

Techbedrijven drukken AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijven zijn donderdag onderaan geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Ze drukten de AEX daarmee in het rood. Zorgen over stevige renteverhogingen overheersten de laatste handelsuren. Nieuwe cijfers uit de Verenigde Staten wezen op een robuuste Amerikaanse economie, waardoor de kans groot is dat de Federal Reserve doorgaat met het verhogen van de rente.

De AEX eindigde 0,9 procent lager op 674,74 punten, met de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI (min 4,2 procent) als grootste verliezer. Branchegenoten Besi en ASML stonden ook bij de dalers met verliezen tot 2,8 procent. Techaandelen zijn relatief duur en verliezen aan aantrekkingskracht bij hogere rentes, omdat obligaties dan meer kunnen opleveren.

Financieel dienstverleners stonden bij de winnaars. ING voerde de hoofdfondsen aan met een winst van 3,4 procent. Het hielp dat analisten van Morgan Stanley een koopadvies gaven voor het aandeel. In de MidKap ging ABN AMRO aan kop met een plus van 3,7 procent. De graadmeter van middelgrote fondsen zelf verloor 0,3 procent tot 930,11 punten.

Dalingen

Koffie- en theeverkoper JDE Peet verloor 2,3 procent. Analisten van JPMorgan verlaagden het advies voor de eigenaar van Douwe Egberts. Laadpalenmaker Alfen maakte bekend dat zijn aandeel per 19 september wordt opgenomen in de belangrijke Stoxx Europe 600-index. Het nieuws kon niet voorkomen dat het aandeel 2,5 procent aan waarde verloor.

De lege beurshuls DCAC klom 2 procent. De Deense beleggingsbank Saxo Bank onderzoekt of het via deze zogeheten spac een beursnotering op het Damrak kan krijgen.

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz 5,3 procent, na tegenvallende omzetcijfers over de periode juni tot en met augustus. De herfstcollecties van de Zweedse kledingketen kenden echter een betere start dan vorig jaar. De Spaanse concurrent Inditex verloor 1,6 procent. Het moederbedrijf van Zara en Bershka rapporteerde een dag eerder nog een recordwinst en -omzet over het eerste halfjaar.

Eurokoers

De euro stond op 0,9991 dollar, tegen 0,9998 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,8 procent goedkoper op 85,11 dollar. Brentolie kostte 3,6 procent minder op 90,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Consumentenbond: grootschalige prijsmisleiding vakantieaanbieders

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo'n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt concurrentiewaakhond ACM in te grijpen.

4 minuten geleden
Musk: Twitter beperkt zichtbaarheid niet-abonnees

SAN FRANCISCO (ANP) - Twitter gaat de zichtbaarheid van niet betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters 'For You'-lijst, maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets. Die lijst wordt door Twitters algoritmes samengesteld uit tweets en Twitter-gebruikers die lijken op degene die een gebruiker al volgt en die populair zijn.

19 minuten geleden
Banken stijgen op Aziatische beurzen na overname SVB

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten dinsdag overwegend winsten zien. Vooral de banken in de regio veerden op na de koerswinsten van de Europese en Amerikaanse banksectoren. De zorgen over de financiële stabiliteit in de sector namen af door de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Ook een koersherstel van Deutsche Bank, die eerder nog het volgende slachtoffer dreigde te worden van de onrust in de sector, zorgde voor opluchting.

41 minuten geleden
Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

ST. LOUIS (ANP/RTR) - Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

1 uur geleden
UWV biedt werkgevers oplossingen voor ‘zeer krappe' arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar "zeer krap". Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel. Daarom heeft het UWV een aantal mogelijke oplossingen in kaart gebracht waar werkgevers mee aan de slag kunnen.

1 uur geleden
Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of hun woning te isoleren.

2 uur geleden
Meer patenten aangevraagd vanwege behoefte aan duurzame energie

RIJSWIJK (ANP) - Organisaties over de hele wereld vroegen afgelopen jaar meer patenten aan. Het gaat om het eigendomsrecht op de uitvinding van een nieuw product of proces. De stijging is te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

8 uur geleden