
Tata Steel wil in nieuwe plannen twee steenkoolinstallaties vervangen
IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel wil uiterlijk in 2029 een van zijn hoogovens en een kooksfabriek die op vervuilende steenkolen werken vervangen. Dit staat in de aangepaste plannen van het staalbedrijf om zijn fabriek in IJmuiden te verduurzamen. De plannen kosten volgens Tata miljarden euro's en het concern wil dat de overheid daaraan meebetaalt. Eerder wilde Tata staal gaan maken met groen waterstof dat wordt geproduceerd met windmolens op zee, maar het bedrijf zag daar afgelopen zomer van af.
Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel geld het van de overheid wil voor de aangepaste plannen. Er lopen volgens de topman Hans van den Berg van de Nederlandse tak wel gesprekken hierover met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens hem wil het bedrijf in elk geval ondersteuning voor een sneller vergunningstraject.
Van beide installaties heeft Tata er nu twee. Het bedrijf wil ze vervangen door een installatie die eerst op aardgas draait en later op groene waterstof. De installatie, een zogeheten Direct Reduced Iron Plant (DRP), gaat op waterstof draaien "zodra waterstof in voldoende hoeveelheden en tegen de juiste prijs beschikbaar komt". Wanneer dat mogelijk is, is niet bekend. Groene waterstof zorgt voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Het bedrijf achter het hoogovencomplex in IJmuiden wil vanaf 2030 jaarlijks 5 miljoen ton minder CO2 uitstoten.
Petitie
De DRP wordt gecombineerd met een installatie waarmee het bedrijf schroot uit de DRP kan omsmelten. Deze installatie zou Tata naar eigen zeggen veel circulairder en minder afhankelijk maken van fossiele grondstoffen. Het bedrijf wil de inzet van schroot vanaf 2030 verhogen van 17 procent naar 30 procent van de totale productie per jaar.
Omwonenden van Tata hebben al jarenlang last van de uitstoot van het bedrijf. In september concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek dat de emissies de levensverwachting van mensen in die omgeving verkorten en dat zij extra kans hebben om ziek te worden door de uitstoot. Door de uitstoot van schadelijke stoffen klaagden omwonenden Tata aan en ruim 38.000 mensen hebben een petitie ondertekend met de oproep om ziekmakende delen van de staalfabriek te sluiten.
Tata heeft vrijdag zijn nieuwe plannen overhandigd aan het ministerie van EZK. Minister Micky Adriaansens (Economie) kondigde vorige maand al aan de aangepaste plannen "kritisch" te zullen beoordelen. Ze laat twee externe adviseurs onderzoeken wat de alternatieven zijn.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
7 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiƫn Eelco Heinen.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
10 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
11 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
12 uur geleden