
Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) nieuwe verkenners
DEN HAAG (ANP) - Demissionair ministers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners. De fractievoorzitters hebben dit besloten in overleg met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij ontvangt Van Ark en Koolmees donderdag in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee verkenners aan de slag gaan.
Volgens Arib kan de aanstelling van Koolmees en Van Ark rekenen op een "breed draagvlak" onder de partijleiders van de nieuwgekozen Tweede Kamerfracties. Arib had telefonisch contact met hen. De twee kennen elkaar goed. Koolmees is nu minister van Sociale Zaken en tot vorige zomer was Van Ark daar staatssecretaris. In juli werd zij minister voor Medische Zorg.
Van Ark en Koolmees volgen Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) op, die donderdag hun taak neerlegden. Aanleiding was het uitlekken van notities over de verkenning via Ollongren.
Aantekeningen
Zij en Jorritsma voerden maandag en dinsdag al een eerste gesprek met alle partijleiders. Die mochten aangeven wat hun wensen voor een nieuw kabinet zijn. Donderdag zouden de twee verkenners verder in gesprek gaan met partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66). 's Ochtends bleek echter dat Ollongren positief was getest op het coronavirus, waarna zij weg moest.
Bij haar vertrek van het Binnenhof maakte een ANP-fotograaf een foto van aantekeningen die Ollongren in haar hand had. Daarop legden Ollongren en Jorritsma hun taken als verkenners neer. Zij vinden dat zij hun werk "niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten", nu "inventariserende notities" over hun eerste ronde van verkennende gesprekken op straat zijn komen te liggen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde te vervangen door uitstootdoelen. De BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
8 minuten geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geleden