Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban veroveren tweede provinciehoofdstad

Taliban veroveren tweede provinciehoofdstad

KABUL (ANP/AFP/DPA) - De Taliban hebben in Afghanistan voor de tweede keer in minder dan 24 uur een provinciehoofdstad veroverd. Lokale functionarissen zeggen dat de moslimextremisten Sjeberghan onder de voet hebben gelopen in de noordelijke provincie Jowzjan. Regeringstroepen zouden zich hebben teruggetrokken naar het vliegveld van de stad.

De luchthaven behoort tot de weinige locaties die nog in handen zijn van veiligheidstroepen. Die hebben zich op andere plaatsen moeten terugtrekken. De Taliban zouden onder meer het kantoor van de gouverneur, het hoofdbureau van de politie en de gevangenis van de stad hebben overgenomen. Op sociale media worden beelden verspreid waarop te zien zou zijn hoe gevangenen met hulp van de Taliban kunnen vluchten.

Sjeberghan is de thuisstad van de beruchte krijgsheer Abdul Rashid Dostum, die afgelopen week naar zijn thuisland terugkeerde na een maandenlang verblijf in Turkije. De voormalige vicepresident had daar een medische behandeling ondergaan. Dostum heeft met zijn militie in het verleden gevochten tegen de Taliban en is beschuldigd van tal van mensenrechtenschendingen.

Opmars

Een naaste medewerker van de krijgsheer, die zelf nog in Kabul zou zijn, bevestigde dat Sjeberghan is veroverd door de Taliban. De moslimextremisten zijn bezig aan een opmars nu internationale troepen na twee decennia vertrekken uit Afghanistan. Ze kregen vrijdag hoofdstad Zaranj van de zuidelijke provincie Nimruz in handen, aan de andere kant van het land.

De val van Zaranj was een klap voor de Afghaanse regering. Het was de eerste keer sinds het begin van de westerse terugtrekking dat de Taliban een provinciehoofdstad innamen. Een vicegouverneur van de provincie zei dat de stad zonder noemenswaardig verzet kon worden ingenomen door de extremisten. Een deel van de bevolking zou de Taliban ook hebben toegejuicht terwijl die in voertuigen door de straten reden.

Akkoord

De Taliban heersten in de jaren negentig al over een groot deel van het land. Hun regime kwam ten val toen de VS binnenvielen na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten in hun land.

De situatie veranderde toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar een akkoord met de extremisten sloot om Amerikaanse troepen uit Afghanistan te kunnen terughalen. De Taliban beloofden met de Afghaanse regering in Kabul over vrede te onderhandelen en zeiden dat ze niet meer zullen toestaan dat terreurorganisaties als al-Qaeda hun land als uitvalsbasis gebruiken.

In het vredesoverleg tussen de Taliban en de Afghaanse regering zit echter weinig beweging. De ontwikkelingen in Afghanistan worden door de internationale gemeenschap met groeiende bezorgdheid gevolgd. Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hun burgers opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten.

Meer uit Buitenland

Hamas-delegatie zaterdag in Caïro voor gesprekken over bestand

CAÏRO (ANP/RTR) - Een Hamas-delegatie arriveert zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro voor gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt de Egyptische staatszender Al Qahera. Vrijdag is CIA-directeur William Burns al in Caïro aangekomen in verband met de gesprekken.

18 minuten geleden
Arrestaties in Canada in verband met moord sikh-leider Nijjar

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese politie heeft arrestaties verricht in verband met de moord op de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar in de provincie British Columbia in juni vorig jaar. Dat zei een bron met directe kennis van de zaak tegen persbureau Reuters. Nijjar werd door India bestempeld als een terrorist.

1 uur geleden
Israël niet bij openingsceremonie Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - De Israëlische delegatie is zondag niet bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Reden is de herdenkingsdag voor de Holocaust in hun land, meldt de European Broadcasting Union (EBU). Er is internationaal kritiek op de deelname van Israël aan het songfestival in verband met de oorlog in Gaza.

1 uur geleden
Koranverbranding in Malmö op dag voor begin songfestivalfeesten

MALMÖ (ANP) - Een man en een vrouw hebben vrijdag een koran verbrand in de Zuid-Zweedse stad Malmö, een dag voordat de festiviteiten rond het Eurovisie Songfestival (ESC) daar beginnen. Dat was te zien in een video die live werd uitgezonden op TikTok.

2 uur geleden
Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

JERUZALEM (ANP) - Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat zeiden Egyptische functionarissen tegen de Wall Street Journal.

4 uur geleden
Spanje stopt met jaarlijkse prijs voor stierenvechten

MADRID (ANP/RTR) - Spanje gaat niet langer de jaarlijkse prijs voor de beste stierenvechter uitreiken, meldt het ministerie van Cultuur. Het departement stelt dat de uitreiking niet meer past bij "de nieuwe sociale en culturele realiteit" van Spanje. De prijs werd door het ministerie zelf uitgereikt en had een waarde van 30.000 euro.

5 uur geleden
Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt tegen intimidatie

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt tegen intimidatie van rechters of ander personeel. Volgens het ICC dreigen individuen met vergelding rond bepaalde onderzoeken of uitspraken.

7 uur geleden