Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban veroveren tweede provinciehoofdstad

Taliban veroveren tweede provinciehoofdstad

KABUL (ANP/AFP/DPA) - De Taliban hebben in Afghanistan voor de tweede keer in minder dan 24 uur een provinciehoofdstad veroverd. Lokale functionarissen zeggen dat de moslimextremisten Sjeberghan onder de voet hebben gelopen in de noordelijke provincie Jowzjan. Regeringstroepen zouden zich hebben teruggetrokken naar het vliegveld van de stad.

De luchthaven behoort tot de weinige locaties die nog in handen zijn van veiligheidstroepen. Die hebben zich op andere plaatsen moeten terugtrekken. De Taliban zouden onder meer het kantoor van de gouverneur, het hoofdbureau van de politie en de gevangenis van de stad hebben overgenomen. Op sociale media worden beelden verspreid waarop te zien zou zijn hoe gevangenen met hulp van de Taliban kunnen vluchten.

Sjeberghan is de thuisstad van de beruchte krijgsheer Abdul Rashid Dostum, die afgelopen week naar zijn thuisland terugkeerde na een maandenlang verblijf in Turkije. De voormalige vicepresident had daar een medische behandeling ondergaan. Dostum heeft met zijn militie in het verleden gevochten tegen de Taliban en is beschuldigd van tal van mensenrechtenschendingen.

Opmars

Een naaste medewerker van de krijgsheer, die zelf nog in Kabul zou zijn, bevestigde dat Sjeberghan is veroverd door de Taliban. De moslimextremisten zijn bezig aan een opmars nu internationale troepen na twee decennia vertrekken uit Afghanistan. Ze kregen vrijdag hoofdstad Zaranj van de zuidelijke provincie Nimruz in handen, aan de andere kant van het land.

De val van Zaranj was een klap voor de Afghaanse regering. Het was de eerste keer sinds het begin van de westerse terugtrekking dat de Taliban een provinciehoofdstad innamen. Een vicegouverneur van de provincie zei dat de stad zonder noemenswaardig verzet kon worden ingenomen door de extremisten. Een deel van de bevolking zou de Taliban ook hebben toegejuicht terwijl die in voertuigen door de straten reden.

Akkoord

De Taliban heersten in de jaren negentig al over een groot deel van het land. Hun regime kwam ten val toen de VS binnenvielen na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten in hun land.

De situatie veranderde toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar een akkoord met de extremisten sloot om Amerikaanse troepen uit Afghanistan te kunnen terughalen. De Taliban beloofden met de Afghaanse regering in Kabul over vrede te onderhandelen en zeiden dat ze niet meer zullen toestaan dat terreurorganisaties als al-Qaeda hun land als uitvalsbasis gebruiken.

In het vredesoverleg tussen de Taliban en de Afghaanse regering zit echter weinig beweging. De ontwikkelingen in Afghanistan worden door de internationale gemeenschap met groeiende bezorgdheid gevolgd. Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hun burgers opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten.

Meer uit Buitenland

Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

1 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

1 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

3 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

3 uur geleden
Doden en gewonden na brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP) - Bij een grote brand in een torenflat in Valencia zijn zeker vier doden en veertien gewonden gevallen, melden de hulpdiensten in de Spaanse kuststad. De brandweer is ook nog naar negentien vermisten op zoek, melden plaatselijke media op gezag van het gemeentebestuur.

3 uur geleden
Lot van commerciële maanlander onduidelijk

HOUSTON (ANP) - Het is niet duidelijk hoe de landing van een commercieel toestel op het oppervlak van de maan is afgelopen. Ongeveer tien minuten na de geplande aankomst had de lander nog geen teken van leven naar de aarde gestuurd. Er komen wel wat signalen binnen, maar de vluchtleiding weet niet zeker wat die betekenen en onderzoekt wat er aan de hand is.

3 uur geleden
VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten komen vrijdag met nieuwe sancties voor meer dan vijfhonderd mensen en organisaties ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne. Dat maakte de Amerikaanse viceminister van Financiën donderdag bekend.

5 uur geleden