Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban veroveren ook Afghaanse stad Jalalabad

Taliban veroveren ook Afghaanse stad Jalalabad

JALALABAD (ANP/RTR/AFP) - De Taliban hebben zondagochtend zonder slag of stoot de belangrijke stad Jalalabad in het oosten van Afghanistan ingenomen, zeggen plaatselijke autoriteiten. Hierdoor hebben de moslimextremisten de wegen die het land met Pakistan verbinden ook onder controle gekregen. Zaterdag werd de noordelijke Afghaanse stad Mazar-e-Sharif al veroverd en daarmee raakte de regering de controle over het noorden van het land kwijt.

"Er zijn momenteel geen gevechten in Jalalabad omdat de gouverneur zich heeft overgegeven aan de Taliban", zei een Afghaanse functionaris uit Jalalabad tegen persbureau Reuters. "Het verlenen van toegang aan de Taliban was de enige manier om het leven van burgers te redden."

Een westerse veiligheidsfunctionaris bevestigde ook de val van de stad. Daarmee is de hoofdstad Kabul nog de enige grote stad die in handen is van de regering. De Taliban rukken nu op richting de hoofdstad waar de evacuatie van personeel van de Amerikaanse ambassade in volle gang zou zijn, melden medewerkers aan Reuters.

Meer uit Buitenland

Vrouw premier Spanje op 5 juli voor onderzoeksrechter

MADRID (ANP/AFP) - De vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, moet 5 juli voor de onderzoeksrechter verschijnen die onderzoekt of ze zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. De Madrileense magistraat Juan Carlos Peinado bevestigt hiermee dat Gómez onderwerp is van het geruchtmakende onderzoek naar de vraag of zij misbruik heeft gemaakt van haar invloedrijke positie.

44 minuten geleden
Tokio wil meer geboortes en lanceert eigen datingapp

TOKIO (ANP/AFP/RTR) - De Japanse metropool Tokio gaat een eigen datingapp lanceren. Dat is een van de manieren waarop de overheid probeert het kelderende geboortecijfer omhoog te krijgen. "We hebben ontdekt dat 70 procent van de mensen die willen trouwen niet probeert om via events of apps een partner te vinden", zegt de verantwoordelijke bestuurder tegen persbureau AFP.

1 uur geleden
Burgerluchtvaart komt weer op gang in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - Het commerciële vliegverkeer op de internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië komt na weken van hevige onlusten weer op gang. De luchtvaartmaatschappij Aircalin heeft volgens Franse media bekendgemaakt dat de vluchten van en naar het vliegveld La Tontouta woensdag worden hervat.

1 uur geleden
Türk vindt dodental Westelijke Jordaanoever onbegrijpelijk

GENEVE (ANP/AFP) - VN-mensenrechtenchef Volker Türk eist opnieuw een einde aan het toegenomen geweld op de Westelijke Jordaanoever. Hij vindt het "niet te begrijpen" dat daar sinds 7 oktober 505 Palestijnen zijn gedood door Israëlische militairen en kolonisten.

1 uur geleden
Verkiezingswinst lijkt kleiner dan verwacht voor premier India

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De alliantie van de Indiase premier Narendra Modi stevent volgens de eerste verkiezingsresultaten af op een meerderheid, maar krijgt minder zetels dan verwacht. De voorspelde grote verkiezingswinst voor Modi lijkt uit te blijven.

3 uur geleden
Weer in Duitsland beter en noodweerwaarschuwingen ingetrokken

STUTTGART/MÜNCHEN (ANP) - De Duitse meteorologische dienst heeft alle waarschuwingen voor noodweer ingetrokken en verwacht droger en warmer weer, vooral in Baden-Württemberg. Maar ook in het door hevige regens geteisterde Beieren voorziet de dienst in de loop van de dag wat zon en weinig regen.

4 uur geleden
Zuid-Korea hervat militaire activiteiten bij wapenstilstandslijn

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Korea hervat al zijn militaire activiteiten bij de wapenstilstandslijn met Noord-Korea en zijn noordwestelijke eilanden. De aankondiging van Defensie volgt na de volledige opschorting van een militair verdrag dat het land in 2018 met Noord-Korea sloot over het verminderen van spanningen en het zoeken van toenadering.

4 uur geleden