Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban nemen belangrijke luchtmachtbasis Bagram in

Taliban nemen belangrijke luchtmachtbasis Bagram in

KABUL (ANP) - De Taliban hebben de luchtmachtbasis Bagram, aan de rand van Kabul, in handen gekregen, meldt de BBC.

De basis was zo'n twintig jaar lang de belangrijkste luchtmachtbasis van de Verenigde Staten in Afghanistan. Zo'n 10.000 Amerikaanse militairen waren er gestationeerd. De Amerikaanse presidenten George W. Bush, Barack Obama en Donald Trump brachten allen een bezoek aan de basis tijdens hun presidentschap.

De Amerikanen droegen het complex begin juli onaangekondigd over aan het regeringsleger van Afghanistan. Ze hadden de Afghanen vooraf niet op de hoogte gesteld dat ze zouden vertrekken.

Op de basis bevindt zich onder meer een gevangenis waar zo'n 5000 gevangenen worden vastgehouden. Bronnen van de Taliban beweren dat de gevangenen zijn vrijgelaten.

De gevangenis, die bekend staat als het Afghaanse Guantanamo Bay, naar het detentiecentrum van de VS op Cuba, werd gebouwd door de Amerikanen, maar werd in 2013 aan de Afghanen overgedragen.

Meer uit Buitenland

China stuurt weer gezant naar Oekraïne en Rusland

BEIJING (ANP/DPA/AFP) - China stuurt weer een gezant naar Oekraïne en Rusland voor overleg over de oorlog. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over de "tweede ronde van de pendeldiplomatie om een politieke oplossing te zoeken voor de Oekraïnecrisis". De diplomaat Li Hui gaat ook naar Polen, Frankrijk, Duitsland en Brussel.

19 minuten geleden
Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Zijn woordvoerster maakte bekend dat dan een afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

48 minuten geleden
Autoriteiten Gaza melden bijna 30.000 doden door inval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door de Israëlische inval in de Gazastrook is opgelopen tot 29.954, melden de plaatselijke autoriteiten. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat in de afgelopen 24 uur zeker 76 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden zou boven de 70.000 liggen.

50 minuten geleden
Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen donderdag en vrijdag in Moskou over een gezamenlijke Palestijnse regering en over de wederopbouw van de Gazastrook. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti op basis van de Palestijnse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

STRAATSBURG (ANP) - Europa zal een kantoor voor de vernieuwing van defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Meer dan miljoen asielaanvragen in EU, hoogste aantal in jaren

VALLETTA (ANP) - Het aantal asielaanvragen in EU-lidstaten steeg vorig jaar met 18 procent naar 1,14 miljoen. Het gaat volgens cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) om het hoogste aantal aanvragen in zeven jaar.

1 uur geleden
Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

2 uur geleden