Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban claimen controle over helft van districten Kabul

Taliban claimen controle over helft van districten Kabul

KABUL (ANP/RTR/AFP) - De Taliban zeggen de controle te hebben over de helft van de districten in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Elf van de in totaal 22 districten die de stad heeft, zijn volgens een woordvoerder nu in handen van de moslimextremistische groep. De jihadisten zeggen de districten te zijn binnengedrongen om er "de veiligheid te waarborgen".

Sinds zondagochtend wordt Kabul, de enige grote stad in Afghanistan die nog niet in handen van de Taliban was, omsingeld door strijders van de groep.

Steeds meer jihadisten hebben de stad in de loop van de dag betreden. Strijders werden onder meer bevolen Kabul binnen te gaan om plunderingen te voorkomen, nadat soldaten en politieagenten hun posten hadden verlaten.

Presidentiële paleis

Ook zouden commandanten van de Taliban het presidentiële paleis zijn binnengevallen. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn land eerder op zondag al verlaten, net als zijn belangrijkste medewerkers.

Volgens defensieminister Bismillah Mohammadi heeft de president het mandaat om de crisis op te lossen overgedragen aan politieke leiders. Binnen de regering wordt gezegd dat er een vreedzame machtsoverdracht komt en Kabul niet wordt aangevallen.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

2 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

2 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

3 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

5 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

6 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

9 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

9 uur geleden