Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taipei aan Beijing: zie de realiteit onder ogen

Taipei aan Beijing: zie de realiteit onder ogen

TAIPEI (ANP/AFP) - Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken roept Beijing op "om de realiteit onder ogen te zien" na de overwinning van de China-kritische regeringspartij, de Democratische Progressieve Partij (DPP) zaterdag. Het ministerie dringt er bij de Volksrepubliek China op aan "te stoppen met de onderdrukking van Taiwan" en te werken aan een positieve relatie.

Lai Ching-te won de Taiwanese presidentsverkiezingen zaterdag met iets meer dan 40 procent van de stemmen. In tegenstelling tot de voorbije regeringsperiode heeft de DPP geen meerderheid meer in het parlement, waar de oppositiepartij Kuomintang zelfs een zetel meer behaalt.

Lai is niet van plan de onafhankelijkheid van Taiwan uit te roepen, maar wil wel de onafhankelijke identiteit van Taiwan benadrukken. Beijing beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en heeft als doel het eiland op termijn weer te integreren.

Samenwerken

In een overwinningstoespraak zei Lai dat hij economisch wil samenwerken met China, dat ondanks de spanningen de grootste handelspartner is. Ook wil hij vrede en stabiliteit nastreven. Tegelijkertijd zei Lai dat Taiwan "zich niet langer zal laten intimideren door de Chinese strijdlust".

Veruit de meeste landen in de wereld erkennen de Volksrepubliek China als het "enige China" maar onderhouden tegelijkertijd onofficiële banden met Taipei. De Verenigde Staten stuurden zondag een onofficiële delegatie naar Taiwan voor gesprekken na afloop van de verkiezingen.

Meer uit Buitenland

Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

17 minuten geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

2 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

2 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

3 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

3 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

5 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

5 uur geleden