
Surinaamse minister bij bezoek aan Nederland: alle hulp is welkom
PARAMARIBO (ANP) - Voor de wederopbouw van Suriname kan het land alle hulp van iedereen gebruiken, zegt de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin. De nieuwe regering wil op een zorgvuldige manier, zonder corruptie, zaken doen. Ramdin bracht die boodschap dit weekend over aan een groep Nederlandse Surinamers die was uitgenodigd op de ambassade in Den Haag.
Ramdin is na tien jaar de eerste minister van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordiger van de Surinaamse regering die een bezoek brengt aan Nederland. De relatie tussen Suriname en Nederland bekoelde in 2010, toen Desi Bouterse president werd, vanwege de betrokkenheid van Bouterse bij de Decembermoorden. Ook is Bouterse bij verstek veroordeeld in verband met een drugstransport. De nieuwe regering Santokhi-Brunswijk wil de betrekkingen met Nederland weer herstellen.
Ramdin wond er tijdens de bijeenkomst geen doekjes om dat Suriname er financieel slecht voor staat, nadat de vorige regering het land met zeker 2,5 miljard euro aan schulden heeft opgescheept. Schuldsanering is dan ook een van de belangrijkste agendapunten voor Ramdin in een gesprek met zijn Nederlandse ambtsgenoot Stef Blok.
Potentie
Ondanks de penibele financiële situatie is Suriname volgens Ramdin toch een land met potentie. De recente olievondsten zijn daarvan een voorbeeld, aldus een optimistische minister.
Behalve het gesprek met Surinamers die in Nederland wonen, staan er voor maandag en dinsdag gesprekken op de agenda met minister Blok en minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Een belangrijk gespreksonderwerp is de aanstelling van ambassadeurs in beide landen en de diplomatieke steun die de landen elkaar kunnen geven op internationaal niveau. Ook de Covid-19 situatie en armoedebestrijding staan op de agenda.
Meer uit Buitenland
ROME (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Iran voeren zaterdag in Rome nieuwe besprekingen over het atoomprogramma van Iran. Doel is om Irans nucleaire ambities te beteugelen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/DPA) - Voor het eerst hebben robots meegedaan aan een speciale halve marathon, in Beijing. Hardlopers hoefden niet bang te zijn dat machines hen in een hardloopwedstrijd voorbij zouden streven: de snelste robot deed er ruim twee keer zo lang over als de winnaar.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de regering opgedragen om de deportatie van Venezolanen voorlopig stil te leggen. Advocaten hadden daarom gevraagd omdat ze uitgezet dreigden te worden zonder dat daar de juiste juridische stappen voor waren gezet.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Salvadoraanse man Kilmar Abrego Garcia zit inmiddels niet meer in de zwaarbewaakte gevangenis CECOT in El Salvador. Dat maakte de Amerikaanse senator Chris Van Hollen bekend. Abrego Garcia werd onterecht uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Van Hollen had donderdag een ontmoeting met hem.
10 uur geledenKINSHASA (ANP) - Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo nadat een houten motorboot in brand vloog en kapseisde. Dit meldden media vrijdag op basis van lokale functionarissen.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen als onderdeel van een breder vredesakkoord tussen Moskou en Kyiv. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië, waar een nieuwe regering aan de macht is na de verdrijving vorig jaar van dictator Bashar al-Assad. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer 2000 naar minder dan duizend, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.
14 uur geleden